Moja dieta + FIT przepisy

02:09


Witam was z tym o to zabawnym, lecz prawdziwym wstępem! Przychodzę dzisiaj do was, tak jak obiecałam, z postem na temat mojej aktualnej diety. Jednak postanowiłam urozmaicić ten wpis również zdrowymi daniami, które jadłam w ostatnim czasie, ponieważ dostałam kilka pytań o moje przepisy na twitterze. Mam nadzieję, że zaspokoję waszą ciekawość!


Zacznijmy od najważniejszego aspektu - NIE GŁODZĘ SIĘ! Moja dieta nie jest restrykcyjna, nie żywię się samą energią słoneczną. Jem prawie normalnie! "Prawie", ponieważ naturalnie ograniczyłam jedzenie słodyczy i fast foodów do średnio jednego dnia w tygodniu ("cheat day"). Jem tak, żeby mieć siłę do treningów i czerpać jak najwięcej przyjemności z jedzenia moich posiłków! Moja dieta jest urozmaicona, pełna warzyw oraz owoców. Staram się, aby moje dania obiadowe składały się z porcji mięsa i dużej ilości warzyw. Natomiast na śniadanie jem omlety, tosty francuskie, a na kolację najczęściej musli, dużą porcje owoców, kanapki.

UWAGA! Nie liczę kalorii. Jem, kiedy jestem głodna, ale staram się, aby to było 5 posiłków dziennie (śniadanie, przekąska, obiad, przekąska, kolacja), a ostatni raz sięgam po coś 3h przed snem. Gdy dostarczamy organizmowi 5 posiłków dziennie, nie odkłada on wtedy zapasów w postaci tłuszczu na "czarną godzinę". 



PRZEPISY:



SAŁATKA OWOCOWA




OWOCOWE SZASZŁYKI



KOKOSOWA OWSIANKA

Składniki:
płatki owsiane błyskawiczne (można oczywiście użyć górskich, ale ja osobiście wolę jeść te drugie)
mleko/ew. woda
+ opcjonalnie wiórki kokosowe (jeśli ich nie dodamy to wyjdzie nam zwykła owsianka)
dodatki jak owoce itp
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli

Sposób przygotowania najprostszej owsianki: 
Gotujemy pół litra mleka na małym ogniu. Dodajemy 3/4 szklanki płatków owsianych, kiedy mleko się zacznie się gotować. Następnie doprawiamy łyżeczką brązowego cukru oraz szczyptą soli. Gdyby owsianka okazała się za gęsta, należy dolać więcej mleka, a jeśli za rzadka to dosypać więcej płatków. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Smacznego!


JOGURT NATURALNY Z MUSLI I OWOCAMI



TOST ZAPIEKANY Z JAJKIEM

Składniki:
tosty pełnoziarniste
jajka
sól, pieprz do smaku
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Wycinamy dziurę o dowolnym kształcie w chlebie tostowym. Następnie dodajemy troszkę oleju koksowego na patelnie na niskim ogniu (bo inaczej się szybko przypali) i kładziemy gotowy chleb, do którego wbijamy jajko. Naturalnie solimy i pieprzymy. Można także dodać szczypiorku. Przykrywamy koniecznie dekielkiem, aby jajko się ścięło z wierzchu. Kiedy tost będzie gotowy, wykładamy na talerz i jemy, np.: z dodatkiem pomidorów. Smacznego!



CZEKOLADOWY OMLET OWSIANY

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki płatków owsianych
kilka łyżek kakao (ilość zależy od gustu)
dowolne dodatki (rodzynki, pestki dyni, słonecznik)
+ew. mleko
+olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Wbijamy jajka do miski. Potem w kolejności dodajemy płatki owsiane, odrobinę kakao oraz dowolne dodatki. Gotowa masa powinna być w miarę płynna, lecz jeśli wyszła zbyt gęsta, należy dolać trochę mleka. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron jak na naleśnika. Smażymy spód na małym ogniu tak długo, aż trochę zetnie się góra - dopiero wtedy będziemy w stanie go przewrócić. Gotowe!


BANANOWY OMLET


Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych
1/2 poduszonego banana
dowolne dodatki (wiórki kokosowe, pestki dyni itp.)
szczypta soli
+ew. woda, gdyby ciasto było za gęste

Sposób przygotowania: 
Wbij do miski jedno jajko razem z 2/3 szklanki płatków owsianych. Dodaj 1/2 poduszonego banana oraz ew. trochę wody. Tak jak w poprzedniej wersji - wylej na patelnię ciasto i cierpliwie czekaj, smażąc pod niską temperaturą, aż górna część się nie zetnie. Dopiero wtedy przewróć omlet na drugą stronę. Gotowy polej miodem dla smaku (smakuje wtedy jak banany w cieście) i dodaj owoce. Miłego śniadania!



TOSTY FRANCUSKIE

Składniki:
pełnoziarnisty chleb tostowy
2 jajka
100ml mleka
owoce + słodzidło

Sposób przygotowania:
Tosty maczamy w połączonych wcześniej rozbełtanych jajkach i mleku. W takiej postaci przenosimy je na patelnię girllową i smażymy na niskim ogniu tak długo, aż się nie zarumienią.
Smacznego!



PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SZPINAKIEM

Składniki: 
ryż
150g filetu z piersi z kurczaka
4 garście szpinaku
1 łyżka serka wiejskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka sezamu
Pół ząbka czosnku
sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:
Ryż gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp po dwóch stronach solą i po jednej pieprzem. Szpinak podsmaż na patelni z łyżką oliwy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec gotowania do ryżu dodaj odrobinę jogurtu naturalnego, serka wiejskiego, całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ryż ze szpinakiem. Powstałą masę nakładaj na płaty mięsa i zawijaj w ruloniki (spinaj je wykałaczkami, ale potem pamiętaj koniecznie o wyciągnięciu ich!). Zawinięte filety posmaruj białkiem, obtocz w sezamie i usmaż na oliwie. Bon appetit!


KUSKUS NA SŁODKO

Składniki:
kasza kuskus
wybrane owoce (u mnie grillowane gruszki, kiwi, truskawki, pomarańcze i banan)
dowolne orzechy
cynamon
miód
rodzynki

Sposób przygotowania:
Pół szklanki kaszy kuskus zalewamy gorącą wodą powyżej linii kaszy. Odstawiamy na 5 minut aż kasza napęcznieje. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do kaszy. Przygotowujemy wszystkie wybrane owoce do spożycia. Polecam dodać gruszkę, którą dzielimy na ćwiartki i grillujemy przez 5 min na grillowej patelni. Gotową kaszę wykładamy na talerz, posypujemy cynamonem oraz dodajemy miód wraz z owocami, orzechami i rodzynkami. Smacznego!


KUSKUS NA SŁONO

Składniki:
kasza kuskus
sól, pieprz
papryka
kukurydza
pomidor
ogórek zielony
sos włoski Winiary (lub inny)

Sposób przygotowania sałatki:
Tak jak poprzednio kuskus zalej wodą powyżej linii kaszy. Gdy będzie gotowy, należy popieprzyć kaszę oraz posolić. Dodać - paprykę, kukurydzę, pomidora, ogórka zielonego oraz gotowy sos włoski, który nada całej sałatce smaku. Wszystko razem wymieszać. Gotowe!


PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY NA GRILLU W FOLII 

Składniki:
pstrąg łososiowy
olej kokosowy
ząbek czosnku
Vegeta
koperek

Sposób przygotowania:
Rybę wyłóż na folię. Następnie polej olejem kokosowym wymieszanym z czosnkiem i posyp Vegetą oraz koperkiem. W takiej postaci połóż ją na grill. Grilluj do zmięknięcia.



SZPINAK Z WĄTRÓBKĄ*, MANGO** I SOSEM WINEGRET***

*zamiast wątróbki można użyć piersi z kurczaka

**mango można zastąpić brzoskwiniami

***sos winegret robię z gotowej mieszanki Winiary

Sposób przygotowania:
Wystarczy umyć garść szpinaku, pokroić brzoskwinię, wykonać sos i podsmażyć na oleju kokosowym wybrane mięso.



FILETY Z KURCZAKA W PARMEZANOWEJ PANIERCE PIECZONE Z POMIDORAMI I SEREM

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 łyżka oliwy extra vergine
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
2 większe pomidory
1 mała czerwona cebula
60 g mozzarelli
świeże zioła np. estragon, bazylia, tymianek

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm). Doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami.

UWAGA! 
W wersji bezglutenowej zamiast bułki tartej można użyć mielonych migdałów.


źródło: Kwestia Smaku



WARZYWA NA PARZE Z PAPIRUSEM

Składniki:
mix warzyw mrożonych
dowolne przyprawy (sól, pieprz etc.)
pierś z kurczaka
papirus Winiary
+olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Mix mrożonych warzyw wrzucamy na parę lub na patelnię - gotujemy aż zmiękną z dodatkiem soli i przypraw. Pierś rozbijamy, wkładamy na dowolny papirus i smażymy ok. 5 min z każdej strony. Proste? Proste!

You Might Also Like

13 komentarze

  1. Fajne przepisy na te dania. Wyglądają smacznie. Śliczne zdjęcia.

    Pozdrawiam !
    All Pastel World ♥ klik ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo fajnie^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko jest cudne<3
    Mogłabyś zrobić post, jak się przemóc i przerzucić na zdrowy styl życia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Z chęcią taki zrobię, ale niestety kolejny post o tematyce fitness mam już napisany, więc dodam go po tym :) Pzdr x

      Usuń
  4. Bardzo podobają mi się te przepisy ♥ w szczególności te wszystkie kolorowe i owocowe ;)

    adgam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny post i dania wygladaja pysznie ! <3
    zapraszam - www.dzuliiia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe te przepisy! Jestem pierwszy raz na Twoim blogu ( trafiłam za pomocą twittera, hahah) ale na pewno pozostanę na dłużej. Naprawdę bardzo miło czyta się to wszystko, co piszesz. I mówię to prosto z serca, jeszcze nikt nie zrobił na mnie tak dobrego wrażenia, za pierwszym razem. Na Twojego bloga po prostu chce się wracać! PERF-ECT! Dołączam się do obserwatorów ♥
    Pozdrawiam,
    http://large-means-beatiful.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności tu widzę. :)
    Bardzo ciekawy blog, obserwuję. Zapraszam do nas, jeśli Ci się spodoba to zaobserwuj :*

    http://cosmetologyandfitness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne przepisy, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogólnie super blog, ale mam jedno zastrzeżenie - nie je się wieczorem owoców :( Będę wpadać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jem i żyję :) Uważam, że już lepiej zjeść owoce, niż się głodzić, jak robi to niestety wiele dziewczyn :/ Poza tym wykonuję swój trening o godzinie 19, a po nim muszę uzupełnić węglowodany, które znajdują się m.in. w bananach :) Zresztą bardziej zagłębię się w ten temat w którymś z następnych postów. Cieszę się, że mój blog Ci się spodobał! Pzdr x

      Usuń
  10. Jak robisz szpinak z tego dania z kurczakiem? Po prostu kładziesz na talerz czy smazysz/gotujesz przed? X

    OdpowiedzUsuń


Instagram