👉🏻 FIT PRZEPISY 2 🥗

23:49


Hej! Poprzedni post z dietą spotkał się z ogromnym zainteresowaniem, więc dzisiaj przychodzę z drugą częścią fit przepisów, które nagromadziłam przez ostatnie kilka tygodni. Mam nadzieję, że również wam się spodobają.




"PIZZA"

Składniki: 
2 jajka
1/2 szklanki płatków owsianych
sól
dodatki według uznania (ja dodałam ser, pomidora, szynkę, bazylię i keczup).

Sposób przygotowania:
Rozbijamy w misce 2 jajka i mieszamy je z płatkami owsianymi. Przyprawiamy do smaku. Następnie pieczemy omlet na patelni - czekamy aż jedna góra się zetnie. Gdy już to nastąpi, przekładamy omlet na drugą stronę i nakładamy wszystkie dodatki. Gotowe!




PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI (czekoladowe)


Składniki: 
mleko
mąka pełnoziarnista (do naleśników, inaczej się kleją i trudno je przewrócić na patelni)
1 jajko
olejek wanilinowy
szczypta soli
olej kokosowy
dodatki
+ gorzkie kakao, jeśli chcemy zrobić ich czekoladową wersję

Sposób przygotowania:
Ilość składników zależy od tego, ile chcemy naleśników. Wlewamy mleko do miski. Wsypujemy mąkę (tyle, aby ciasto przypominało gęstą śmietanę i dobrze się rozlewało na patelni), dodajemy szczyptę soli, żółtko, ekstrakt z wanilii. Białko ubijamy na sztywną pianę w innym naczyniu i na sam koniec dodajemy. Lekko mieszamy połączone składniki, tak aby piana całkowicie nie opadła. Następnie rozgrzewamy patelnię i dodajemy trochę oleju kokosowego. Wlewamy ciasto naleśnikowe i podpiekamy z dwóch stron. Smacznego!



FITNESSOWA ZAPIEKANKA


Składniki:
200 g mrożonej mieszanki warzywnej
ok. 3 łyżki oleju kokosowego
400 g wołowego mięsa mielonego
400 g (1 puszka) pomidorów krojonych
300 ml zagęszczonego soku/sosu pomidorowego
200 g pełnoziarnistego makaronu świderki
150 g łatwo topiącego się żółtego sera lub mozarelli
sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:
Na rozgrzana patelnię wkładamy mięso mielone, solimy, oprószamy pieprzem i podsmażamy, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Na ok. 3 minuty przed końcem sprawdzamy smak sosu i doprawiamy majerankiem oraz ewentualnie jeszcze raz solą i pieprzem. W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody, solimy i wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną. Gotujemy ok. 4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przecedzamy i również odstawiamy na bok. Do dużej miski wkładamy, makaron, sos pomidorowo-mięsny, warzywa oraz 3/4 startego sera i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą startego sera żółtego. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

źródło: Tanio-Szybko-Smacznie


FASZEROWANY FILET Z KURCZAKA 
Z CZERWONYM RYŻEM

Składniki na PIERŚ:
filet z kurczaka
pomidory
liście bazylii
ser mozzarella
pieprz cytrynowy
sól

Sposób przygotowania PIERSI:
Filety nacinamy w sposób, aby powstała kieszonka. Następnie zewnętrzną warstwę solimy, a wewnętrzną pieprzymy. Potem wkładamy plastry pomidora, bazylię i mozzarellę. Mięso wsadzamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (albo do zarumienienia).


Składniki na CZERWONY RYŻ:
dowolny ryż
ketchup
cebula
pieprz, sól

Sposób przygotowania CZERWONEGO RYŻU:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy go do usmażonej wcześniej cebulki na patelnię. W następnym kroku dodajemy do niego ketchup (ilość zależy od smaku, który chcemy uzyskać - ja cały czas po prostu go próbuję) oraz pieprzymy go do smaku. Gotowe!




KOKOSOWY OMLET OWSIANY

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki płatków owsianych
wiórki kokosowe (daję na oko)
szczypta soli, żeby ne było jałowe
+ew. dodatki jak suszona żurawina, rodzynki itp
olej kokosowy do smażenia
+owoce i np.: masło orzechowe do przełożenia

Sposób przygotowania:
Tak jak w poprzednich omletach, wbijamy jajka do miski i łączymy je z płatkami owsianymi, szczyptą soli, wiórkami kokosowymi i ew. dodatkami. Omleta smażymy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Po usmażeniu z dwóch stron dekorujemy ulubionymi owocami itp.




OMLET ZE SZPINAKIEM

Składniki:
4 jajka
łyżka mąki
garść szpinaku
szczypiorek (można dodać czosnek)
sól, pierz
szynka
papryka 
pomidor

Sposób wykonania: 
Rozgrzej na patelni olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj garść świeżego, opłukanego szpinaku. Wszystko wymieszaj ze sobą i duś przez chwilę. Żółtka razem z białka rozbełtaj. Dodaj mąkę i resztę składników. Wylej na rozgrzaną patelnie przygotowane jajka. Zmniejsz ogień. Następnie przykryj patelnię przykrywką. Smaż na małym ogniu do momentu aż góra się zetnie. 



CZEKOLADOWA OWSIANKA

Przepis na owsiankę znajdziecie w tym poście - klik!
(wystarczy zamienić wiórki kokosowe na kakao)



SZARLOTKOWA OWSIANKA

(owsianka gotowana z jabłkiem i cynamonem)


JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO Z PARMEZANEM

Składniki:
jajko
parmezan
awokado
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Awokado umyj, połóż na desce i przekrój poziomo na pół. Otworzyć delikatnie okręcając owoc. Usuń pestkę. Następnie powiększ troszkę dziurę, wydrążając łyżeczką większy otwór. Wbij jajko. Następnie połóż na blaszce lub włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piec przez ok. 13-15 minut (danie jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostaje miękkie, płynne). Na sam koniec posyp tartym parmezanem.

źródło: Kwestia Smaku





FASZEROWANA PAPRYKA
Składniki z MIĘSEM:
brązowy ryż
mięso mielone
sól, pieprz
przecier pomidorowy
przyprawy według uznania
papryki
ser żółty
cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
jajko
+ przyprawy do mięsa: tymianek, oregano, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma

Sposób przygotowania z MIĘSEM:
Gotujemy brązowy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie na patelni smażymy cebulę z czosnkiem. Po chwili dodajemy mięso i dalej smażymy. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Potem wrzucamy na patelnię wcześniej podsmażoną paprykę oraz ryż, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez minutę wszystko. Po wystudzeniu wbijamy jajko i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papryki kroimy na połówki (tak jak na zdjęciu), usuwamy nasiona i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy farsz. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika i po tym upływie czasu wyciągamy, dodajemy na wierzch ser żółty i wkładamy na dodatkowe 5 minut.

SKŁADNIKI na JARSKĄ:
kasza kuskus
cukinia
papryka
ser żółty
cebula
sól, pieprz
pomidory w puszce + trochę ketchupu
przyprawy: kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, kolendra, oregano

Sposób przygotowania JARSKIEJ:
Gotujemy kaszę jaglaną. Na większej patelni podsmażamy cebulkę razem z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko jeszcze przez kilka minut. Dodajemy wcześniej pokrojoną paprykę oraz pomidory z puszki i gotujemy przez 3-4 minuty. Jeśli smak będzie dalej mało wyrazisty, warto dodać trochę ketchupu. W międzyczasie doprawiamy farsz wszystkimi przyprawami. Na sam koniec wrzucamy kaszę jaglaną.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki kroimy na połówki (jak na zdjęciu), usuwamy nasiona i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy farsz. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika i po tym upływie czasu wyciągamy, dodajemy na wierzch ser żółty i wkładamy na dodatkowe 5 minut.

inspiracja: Kwestia Smaku


CHIŃSKIE KLOPSIKI W SOSIE TERYIAKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ 

Składniki (porcja dla 4 osób):
500g wieprzowiny
500g kapusty chińskiej
3 cebulki dymki
1 mały kawałek imbiru
3 łyżki sosu sojowego lub teiyaki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
sól

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i zemleć. Imbir i cebulki umyć, obrać i drobno posiekać.
Kapustę podzielić na pojedyncze liście i umyć pod wodą. Połowę liści posolić, drugą połowę drobno posiekać i również posolić. Po 10 minutach kapustę opłukać i odcisnąć.
Wymieszać mięso, posiekaną kapustę, cebulki, imbir, olej, sos sojowy/teriyaki, mąkę i cukier na jednolitą masę. Formować z niej kuleczki.
Przygotować garnek do gotowania na parze lub parowar. Na dnie ułożyć liście kapusty, wlać niewielką ilość wody tak, aby liście wystawały ponad powierzchnię. Na liściach ułożyć ostrożnie pulpeciki tak, aby nie były zanurzone w wodzie i gotować przez 30 minut.


BUŁKA PEŁNOZIARNISTA Z DODATKAMI

a) z serem białym i z domowym dżemem leśnym + truskawki

b) z masłem orzechowym i bananem

c) z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem

d) z serem żółtym, szynką, papryką, ogórkiem zielonym i rzodkiewką








You Might Also Like

5 komentarze

  1. Świetne przepisy! Narobiłaś mi strasznej ochoty na wiele rzeczy haha:) Mam zamiar wypróbować kilka z nich gdy wrócę do domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda naprawdę bardzo smacznie, będę musiała coś z tych przepisów spróbować i przygotować!
    Nominowałam Cię do LBA, po pytania zapraszam do mnie! :-)
    http://large-means-beatiful.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko wygląda przepysznie, aż nie mogę zdecydować się co mi najbardziej się spodobało :D

    adgam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznośći <3 I dziękuję, że wysłuchałaś mojej rady, co do dłuższych postów. Pozdrawiam.

    http://nikaaswag.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne przepisy ;3 na pewno skorzystam ^^
    Jedyne co, to popracowałabym nad zdjęciami ^^ ale to moje zboczenie ;P
    Zapraszam do siebie www.wmr-photography.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń


Instagram