🍫 FIT ŁAKOCIE 🍭

01:20


Cześć! Na sam początek pragnę bardzo przeprosić te osoby, którym obiecałam, że ten post pojawi się w zeszły weekend. Niestety z powodu kłopotów ze zdrowiem, które ciągną się już drugi tydzień, nie starczyło mi czasu na dokończenie go.

W każdym bądź razie przychodzę dzisiaj do Was z postem ze słodkościami, które śmiało możecie jeść, nie obawiając się wyrzutów sumienia, które potem nie pozwolą Wam spaść. Są to przepisy na słodkości ze ZDROWSZYM ZAMIENNIKIEM CUKRU. Osobiście bardzo często jem ciastka owsiane, ponieważ jak same zobaczycie NIE ZAWIERAJĄ ONE GRAMA CUKRU, a dla mnie są słodkie jak miód. Mam nadzieję, że przepisy okażą się dla Was pomocne.


PIECZONE JABŁKO

Składniki:
kuskus
fit nutella
ser biały
orzechy
miód
jabłko
rodzynki
cynamon

Sposób przygotowania:
Wydrążamy dziurę w jabłku, posypujemy je cynamonem i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika w 180 stopniach (najlepiej kontrolować kiedy się zarumieni na złoto). Potem wyciągamy je i napełniamy dodatkami.



RYŻ KOKOSOWY Z OWOCAMI
Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
imbir
1 łyżka cukru trzcinowego
4 saszetki ryżu jaśminowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 mango obrane i pokrojone w kostkę
brzoskwinie
borówki
10 g sezamu łuskanego
4 gałązki mięty
szczypta soli

Sposób przygotowania:
W szerokim garnku zagotuj mleczko kokosowe z imbirem, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Ryż jaśminowy zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem ok. 15 min, a następnie dodaj go do gotującego się mleka. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, wymieszaj z ryżem. Połowę pokrojonego mango/brzoskwini włóż do 4 salaterek, przykryj schłodzonym ryżem, a na wierzchu ułóż resztę owoców. Posyp sezamem i udekoruj świeżą miętą.



BANANY I LICZI W MLECZKU KOKOSOWYM

Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
słodzidło
liczi
3 pomarańcze
banan
garść orzechów arachidowych, lekko pokruszonych
ryż jaśminowy
uprażony kokos

Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż na mleczku kokosowym (jeśli się okaże, że ryż jest jeszcze twardy, a mleczko się wygotowało, można dolać normalnego mleka lub innego roślinnego). Dodaj cukier oraz szczyptę soli. Do gotującego się mleka dodaj banany i owoce liczi. Na osobnej patelni upraż kokos - połowę dodaj do ryżu, a drugą część na wierzch. Deser przełóż do salaterek, udekoruj orzeszkami i cząstkami pomarańczy.




CIASTECZKA Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki:
1 szklanka masła orzechowego (najlepiej takiego z kawałkami orzechów w środku, bo wtedy jeszcze lepiej smakują)
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1/2 szklanki + 2 łyżeczki płatków owsianych
1/8 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
1 duże jajko
gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W średniej wielkości misce połącz razem masło orzechowe, miód i brązowy cukier. NIE PODGRZEWAJ masła orzechowego, czy miodu. Dodaj płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj. W osobnej misce wbij delikatnie jajko, rozbełtaj, a potem dodaj do reszty. Dodaj kawałki gorzkiej czekolady do masy. Masa będzie gęsta i trudna do zamieszania. Kontynuuj mieszanie dopóki składniki się nie połączą, a potem uformuj kulki, które lekko spłaszcz. Przełóż kulki na papier do pieczenia i piecz je przez 7-9 minut. Doglądaj ciastek dokładnie i wyjmij je, gdy spód ledwo zacznie się robić brązowy, nawet jeśli nie wyglądają na kompletnie gotowe (gotują się dalej, jak się chłodzą).

Autorka przepisu mówi, że łatwo je spaliła, kiedy ich nie doglądała. "Wyglądają na niegotowe, ale 30-60 sekund później są już spalone. Wskazówka - odkryłam także, że pieczenie ich w mniejszych porcjach (jak 6) gwarantuje większy sukces."



RĘCZNE CIASTECZKA BANANOWO OWSIANE

Składniki:
2 banany
szklanka płatków owsianych błyskawicznych
wiórki kokosowe
żurawina
rodzynki
cynamon
gorzkie kakao

Sposób przygotowania:
Zdusić 2 banany w misce za pomocą widelca i dodać szklankę płatków owsianych błyskawicznych. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, żurawinę i rodzynki. Dzielimy powstałą masę na dwa i jedną z nich doprawiamy gorzkim kakao, a drugą cynamonem. Wsadzić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 min. 

UWAGA! Ciasto układamy na folii/papierze do pieczenia, które KONIECZNIE trzeba wysmarować olejem kokosowym, gdyż inaczej ciastka się przyklejają i potem bardzo trudno jest je oderwać w jednym kawałku.


CIASTKA BANANOWO OWSIANE (BLENDER)


Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy banana i blendujemy go. Następnie dodajemy płatki owsiane i czekamy aż masa się zrobi gładka. Do gotowego ciasta dodajemy na sam koniec nasze dodatki - wiórki kokosowe, żurawinę, rodzynki i również dzielimy je na dwie części, jeśli chcemy. Następne instrukcje są identyczne jak wcześniej.


AMARANTUSKI

Składniki (na ok. 15 sztuk, czas wykonania to 15 min):
2 szklanki amarantusa ekspandowanego (popping)
2 jajka + 1 żółtko
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka miodu
dowolne bakalie, ja dodałam:
3 łyżki żurawiny
3 łyżki rodzynek
2 łyżki słonecznika łuskanego
pestki dyni

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (posmarować olejem kokosowym), formujemy ciastka o wielkości jednej łyżki. Pieczemy je 12 minut (do zarumienienia).

źródło: Fit jest Git



CIASTKA JABŁKOWO OWSIANE

Składniki na 15 ciasteczek:
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych/żytnich/pszennych
1 jajko
1 łyżka miodu
Jabłko
Garść rodzynek
Mleko/woda, by rozcieńczyć lekko masę

Sposób przygotowania:
Jabłko ścieramy na tarce, następnie wszystkie składniki (oprócz rodzynek, bo dodajemy je na koniec) blendujemy ze sobą. Natomiast, gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy opcjonalnie mleka i dorzucamy rodzynki. Następnie łyżką formujemy ciasteczka i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (smarujemy olejem kokosowym, aby ciastka się nie przykleiły). Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza do momentu, aż się zarumienią (ok. 20 min.).

You Might Also Like

2 komentarze

  1. te fit słodkości wyglądają naprawdę cudownie, a że ja od kilku lat mam bzika na punkcie zdrowego odżywiania to wypróbuje z pewnością

    zapraszam do mnie http://magdawiglusz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń


Instagram