😈 FIT HALLOWEEN! 🎃


Kto powiedział, że Halloween nie może być fit? Zaraz Wam udowodnię, że Halloween dla osób aktywnych też może być fajne!

Przepraszam za to, że nie jest to post z wyprawką sportowca na jesień, aczkolwiek nie mogłam zrobić zdjęć w ostatni weekend przez złą pogodę. Post pojawi się jak tylko będę miała wszystko gotowe. Dlatego bardzo dziękuję wszystkim za wyrozumiałość, którą okazaliście mi na twitterze! Jesteście najlepsi!



SAŁATKA

Zobaczcie jaki łatwy sposób na urozmaicenie sobie sałatki. Da się? Da! Tylko potrzeba trochę chęci. Jak dla mnie to idealne danie na dzisiaj, lecz nie tylko, jeśli lubicie takie upiorne rzeczy cały rok!


Więcej







Sałatka na roszponce z pieczoną dynią i dressingiem cytronowo-musztardowym 
wykonana przez @favmybieber

Składniki:
roszponka
pomidorki koktajlowe
trochę ogórka
trochę awokado pokrojonego w malutkie kostki
pieczona dynia
pieczona papryka
pieczona pierś z kurczaka (w curry, słodkiej papryce, dowolnie)
trochę cebuli

Dressing: sok z cytryny (odrobina) i jakoś połowa małej łyżeczki musztardy delikatesowej Kamis


MUS Z DYNI I JABŁKA

Składniki: 
4 jabłka
4 łyżki miodu lub cukru
cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (do smaku)
szklanka puree z dyni (dynie pieczemy przez około 30 minut w piekarniku w 180 C. Następnie blendujemy na jednolitą masę)

Sposób przygotowania: 
Obrane jabłka, pokrojone w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich dodatki i miód lub cukier. Prażymy przez około 12 minut na malutkim ogniu/małej mocy. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane puree dyniowe. Mieszamy dokładnie z jabłkiem i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie prażymy całość przez kolejne 10-15 minut. Kiedy mus zgęstnieje przelewamy do słoiczka i zagotowujemy go.

źródło: Tips for women


LIZAKI


Tutaj nie mamy wielkiej filozofii. Banany myjemy (UWAGA! To bardzo ważne, aby umyć banany, ponieważ w ten sposób pozbędziemy się chemii, którą są posypywane owoce) i następnie obieramy ze skórki oraz przekrawamy je na pół. Kolejno przymocowujemy do banana patyczek jak na zdjęciu, a potem maczamy owoc w jogurcie naturalnym lub jeśli ktoś woli we wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekoladzie. Gdy wszystko już jest gotowe, kładziemy lizaki na tackę wyłożoną folią aluminiową i posypujemy je dodatkami - tutaj mamy pełną dowolność, rodzynki, orzechy, żurawina, cokolwiek chcecie! Na sam koniec wkładamy tackę na trochę do lodówki. Smacznego!


SZCZĘKI

Zdjęcie znalezione w internecie i muszę Wam się przyznać, że nie wiem kompletnie co to jest "to białe", aczkolwiek znam jego zamiennik - orzechy! Tak więc wystarczy umyć jabłka i przekroić je tak, aby powstało miejsce na nasze "zęby", a uprzednio posmarować tam owoc masłem orzechowym. Efekt końcowy jak dla mnie jest genialny!


Zastosowanie nerkowców.


Bardziej "krwista" wersja.


Przepis na nadziewaną paprykę znajdziecie tutaj (klik)




CIASTECZKA DYNIOWE

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np.: żytniej)
1 szklanka startej marchewki na małych oczkach
0,5 szklanki puree z dyni lub musu jabłkowego
0,5 szklanki posiekanych orzechów 
0,5 szklanki miodu lub syropu z agawy
3/4 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
+ew. 1 małe jajko

Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni. W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, siemię lniane, płatki, proszek, sól, cynamon, rodzynki i orzechy. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: miód, puree z dyni/mus jabłkowy i olej. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wymieszać. Przy pomocy łyżki wykładać porcje ciasteczek na blaszce i lekko je spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 min. Wystudzić na kratce. 


DYNIOWE CIASTECZKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
szklanka puree z dyni 
1/2 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki masła orzechowego
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
ekstrakt waniliowy 
100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Zmiksować ciecierzycę. Dodać resztę składników, oprócz czekolady i również zmiksować na gładką konsystencję. Czekoladę pokroić w małą kostkę, a następnie wrzucić ją do ciasta oraz zamieszać. Masę włożyć do lodówki na koło godzinę. Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć masę, którą rozdzielamy za pomocą łyżki, a potem spłaszczamy. Piec ok. 30 minut.

źródło: @motywujemyy


CIASTO DYNIOWE

Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 szklanki zblendowanej, pieczonej dyni – dynie pieczemy przez około 30 minut w piekarniku w 180 C. Następnie blendujemy na jednolitą masę.
1/2 szklanki mleka
według gustu: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kakao, rodzynki, cynamon, wanilia.
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: 
Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z mokrymi składnikami: mleko, olej, dynia. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do mokrych składników. Dosyp ulubione przyprawy np. kakao, wanilia. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj ulubionych dodatków np. migdały, rodzynki. Wyłożoną papierem do pieczenia formę zapełnij masą. Piecz około godziny w 180 C.

źródło: Tips for women


PLACKI DYNIOWE

Składniki:
500 gramów obranej dyni,
pół szklanki mąki pszennej (można użyć innej i dodać więcej mąki jeżeli chcecie)
dwa jajka,
czosnek,
olej rzepakowy,
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Obraną, oczyszczoną z pestek dynie ścieramy na tarce (tak samo jak ziemniaki do placów ziemniaczanych). Dodajemy zmiażdżony czosnek do ciasta (ilość według gustu). Do startej dyni dodajemy mąkę, jajka, przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego smażymy placki. 

źródło: Tips for women


BABECZKI DYNIOWE

Składniki na 12 sztuk:
400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) lub roztopionego masła
4 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich
50 g żurawiny 

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę. W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę. W trzeciej większej misce wymieszać mąkę jaglaną, mielone migdały, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.

źródło: Kwestia Smaku.


DYNIA CARNIVAL ZAPIEKANA Z JABŁKAMI

Składniki na 2 porcje:
1 dynia Carnival (żółto-pomarańczowa z zielonymi cętkami)
1 jabłko szara reneta
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rodzynek

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię umyć i ostrym nożem ostrożnie ściąć górę (uwaga: dynia jest bardzo twarda, potrzebny będzie duży nóż i silna ręka). Środek dyni wydrążyć łyżką. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, oprószyć cynamonem, dodać cukier (lub miód) i sok z cytryny, następnie razem z rodzynkami włożyć do środka dyni. Przykryć odciętą częścią i zapiekać przez 65 minut.

źródło: Kwestia Smaku


ZAPIEKANA DYNIA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

Składniki na 2 porcje:
600 g dyni
1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku
1 puszka (400 g) obranych pomidorów
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki płatków chili
kilka liści bazylii
1 jajko
bułka tarta
olej kokosowy
30 g tartego sera parmezan lub grana padano

Sposób przygotowania:
Dynię umyć i pokroić na ok. 1,5 cm półksiężyce (dynię hokkaido nie trzeba obierać). W garnku na łyżce oliwy lekko zrumienić czosnek, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem i chili. Dodać poszarpane liście bazyli i zagotować. Zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jajko wbić do jednego talerza, do drugiego wsypać bułkę tartą. Dynię doprawić solą, maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Formę do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) natłuścić olejem kokosowym. Na dużej patelni na maśle obsmażać partiami dynię na złoty kolor. Przed nową partią dyni wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i użyć nowego tłuszczu. Obsmażoną dynię ułożyć w formie, polać sosem pomidorowym i posypać tartym parmezanem. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

źródło: Kwestia Smaku


ZUPA KREM Z DYNI Z WANILIĄ

Składniki na 2 porcje:
1 łyżka oliwy extra vergine
1 cebulka szalotka
300 g dyni
ok. 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
1 cała lub 1/2 laski wanilii
opcjonalnie: 1/2 szklanki mleka (krowiego lub migdałowego)

Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, mieszać od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać gorący bulion (do przykrycia dyni), wyłuskane ziarenka wanilii oraz pustą laskę wanilii. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Przed zmiksowaniem zupy wyjąć laskę wanilii. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać mleko. Podawać np. z grzankami lub makaronem.

źródło: Kwestia Smaku


Łosoś z pieczoną marchewką, dynią i batatami,
wykonane przez @Maybe_2307


Spaghetti aglio e olio z dynią, twarożkiem i szynką z kurczaka. 
Dodatkowo pod makaronem znajduje się kurczak i mozarella.
Przepis @Music__1D


Kaszka manna z kremem z dyni oraz owocami
Wykonanie: @rckmepls_xx


Udanego Halloween!

You May Also Like

6 komentarze

  1. wow, nie wiedziałam, że jest pełno takich przepisów

    http://magdawiglusz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog 👍

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na bloga!
    http://diiary-of-my-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Normalnie kocham twojego bloga ♥
    http://swiatyoffie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello I'am Chris !
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 24 million visits, 194 Country in the World! and more than 19,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    i followed your blog, please follow back
    Best Regards
    Chris
    ++++++++++++++

    OdpowiedzUsuń