⭐️ FIT ŚWIĘTA? 🎄

23:55


Czujecie to? Zostało już tylko kilka dni do Świąt Bożego Narodzenia! Nie wiem jak wy, ale ja jestem bardzo podekscytowana - nie ze względu na prezenty, ale te wszystkie magiczne chwile. Z niecierpliwością czekam na godziny, które spędzę z mamą w kuchni na robieniu moich kochanych pierogów z grzybami i kapustą lub ulubionego sernika z przepisu babci. Wielką radość sprawi mi strojenie choinki w rytm puszczanych kolęd, które będę mogła śpiewać z siostrą. Uwielbiam również ten moment po kolacji wigilijnej, gdy siadamy rodziną przy kominku w blasku świec i oglądamy świąteczne filmy. Chyba ten wstęp nie zabrzmiał za bardzo fit.... Ups? No właśnie - jaki jest mój stosunek do diety i świąt? Wszystko wyjaśnię w tym poście, lecz nie zabraknie zdrowych świątecznych przepisów, które znajdziecie kawałek dalej oraz 20 zasad postępowania osoby na diecie podczas świąt.


Mój stosunek do świąt i diety

Pewnie w to nie uwierzycie, ale moim zdaniem te dwa słowa - święta i dieta - nie powinny się znaleźć w jednym zdaniu. Wyobrażam sobie Wasze oburzenie w tym momencie, bo w końcu co z byciem fit? W poprzednim poście (klik - zapraszam) pisałam na temat zdrowego rozsądku, który często tracimy przy diecie i ćwiczeniach. Tak więc tak, jak mówi obrazek u góry, celebrujmy święta z głową, a przy tym cieszmy się nimi! Jeśli przez ostatnie tygodnie ciężko ćwiczyłaś oraz trzymałaś się diety, to myślisz, że dwa dni rozpusty drastycznie wpłyną na Twoją wagę? NIE! Nie wyobrażam sobie siedzieć przy wigilijnym stole, nie mogąc nic spróbować z powodu dbania o figurę - to by była istna katorga! Święta Bożego Narodzenia są tylko raz do roku - więcej razy święta w tym roku się nie powtórzą, więc nie marnuj tej okazji do spróbowania niepowtarzalnych potraw! Z doświadczenia wiem, że kłótnie co do menu w domu często się pojawiają, dlatego proszę, nie psuj sobie i bliskim humoru - wyluzuj i zjedz to, na co masz ochotę. Gwarantuję, że na drugi dzień nie obudzisz się z dodatkowymi dwudziestoma centymetrami tłuszczu - nawet nie poczujesz różnicy.

Jednak, jeśli ktoś z Was będzie tak uparty.... Poniżej przedstawiam kilka małych wskazówek, które pomogą Wam pozostać fit przez te kilka dni:


20 zasad postępowania osoby na diecie podczas świąt:

1. Liczy się jakość, nie ilość. 

Żeby poczuć smak świątecznych potraw nie musisz nakładać sobie ich pod górkę na talerzu, dlatego nie nakładaj sobie bardzo dużych porcji na talerz. Wystarczy jeść po prostu wolniej. Powolne przeżuwanie małych kęsów spowoduje, że uczucie sytości przyjdzie wcześniej. Poza tym czy widzieliście, że podczas jedzenia ok. 90% smaku czujemy w pierwszym kęsie, a smak i aromat potrawy zmniejsza się z każdym kolejnym napełnieniem ust? 

2. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste. 

3. Unikaj całodniowego przesiadywania przy stole. 


Im dłużej siedzimy przy stole i patrzymy na wigilijne potrawy, tym bardziej pragniemy je skosztować. Zazwyczaj kończy się to przejedzeniem, gdyż oczy chcą, a brzuch już nie ma miejsca. Po spożyciu głównego posiłku wstań od stołu - unikniesz przegryzania między posiłkami. Dobrą alternatywą jest wyjście z rodziną na spacer.

4. Nie głodź się przed kolacją wigilijną. 

Mam nadzieję, że jest Wam już dobrze znana zasada "małych a częstych posiłków" - UWAGA! W wigilię ona również obowiązuje. Wyobraź sobie sytuację, w której przez cały dzień nic nie jesz, czekając z burczącym brzuchem na wieczór. Wreszcie nadchodzi upragniony czas, więc rzucasz się na wszystko, nie mogąc przestać jeść. Jaki jest tego skutek? Wystawiasz swój przewód pokarmowy na ciężką próbę uporania się z jednym, ogromnym posiłkiem po całodniowym okresie niejedzenia. Kalorie odłożą się w postaci tłuszczu, a ponad to możesz mieć wzdęcia i bóle brzucha, które skutecznie pogorszą twój nastrój w ten wyjątkowy wieczór. Tak więc zalecam zjedzenie pożywnego, zdrowego śniadania jak co dzień, a potem lekkiego, niedużego obiadu. Jednak jeśli naprawdę nie chcesz jeść obiadu, to sięgnij po jakiś owoc pół godziny przed kolacją. Dzięki temu zjesz mniej, organizm odpowiednio spożytkuje dostarczane przez cały dzień składniki odżywce oraz z czystym sumieniem będziesz mogła cieszyć się jedzeniem potraw, na które masz na serio ochotę.

5. Przyrządzaj ryby i mięsa w postaci pieczonej lub gotowanej. 



6. Angażuj się w rozmowę przy stole. 

Nie siedź sam, dobijając się tym, że nie możesz zjeść tak zdrowo jak zawsze. Czerp przyjemność z niepowtarzalnej okazji spędzenia czasu z rodziną. Dodatkowo, jeśli będziesz uczestniczyć w konwersacji, zjesz mniej, gdyż nie będziesz nieustannie się koncentrować na pysznościach, które masz pod nosem.

7. Wspomagaj się ziołami i dobrymi przyprawami. 

Jeśli masz wkład z przygotowywanie świątecznych potraw, podczas gotowania możesz zaproponować dodanie ziół wspomagających trawienie - imbir, gałka muszkatołowa, rozmaryn, majeranek, koperek, kminek, cynamon. Warto mieć również w pogotowiu w razie niestrawności miętę pieprzową, rumianek albo dziurawiec. Natomiast do wędlin nie żałuj sobie chrzanu, który ułatwia trawienie. Dobrą opcją jest wypicie zielonej herbaty po posiłku, która również ułatwi trawienie, a przy tym przyspieszy metabolizm i pomoże pozbyć się toksyn z organizmu.

8. Do zupy dodaj śmietanę niskoprocentową lub zastąp ją jogurtem naturalnym. 

9. Zrezygnuj z dodatków lub zamień je na zdrowsze wersje.


Zamiast ziemniaków, klusek i frytek sięgnij po porcję surówki. Ślinka ci cienkie na myśl o smażonym karpiu? W porządku, ale nałóż sobie do niego warzywa. Dzięki temu nie będziesz musiała sobie niczego odmawiać, a przy tym nie dołożysz sobie niepotrzebnych kalorii i nie podwyższysz poziomu insuliny we krwi. Jeśli masz do wyboru sosy, unikaj tych na bazie masła i śmietany, sięgnij po oliwę z ziołami i octem balsamicznym albo sos na bazie jogurtu naturalnego. Pij wodę, a nie dosładzane soki.

10. Pamiętaj, że nie musisz spróbować wszystkiego od razu. Dokonaj selekcji, która pozwoli ci skosztować prawdziwego smaku świąt. 

Święta Bożego Narodzenia to okazja do skosztowania dań, które nie jemy codziennie. Pozwól, aby tylko takie potrawy wylądowały na twoim talerzu. Jeśli czekoladę możesz zjeść przez cały rok na cheat day, po co ją jeść? Lepiej wybierz makiełki. Delektuj się magią smaków! Celebruj moment jedzenia, nie zapominając o tym, że nie po to pracowałaś ciężko wiele tygodni, aby teraz siedzieć przy stole jak skazany, mając duszę na ramieniu. 


11. Nie jedz niczego na siłę, bo przejadanie się to najgorszy wróg sylwetki. 

Nikt ci nie zabierze talerza! Zawsze możesz reszty spróbować na drugi dzień.

12. Bądź aktywny.

Nie mam na myśli tutaj, aby od razu po wigilijnej kolacji włączyć Chodakowską. Zgłoś się jako pomocnik do kuchni - nakładaj i noś potrawy, sprzątaj ze stołu. Możesz biegać z aparatem i uwieczniać najpiękniejsze momenty świąt - wtedy połączysz przyjemne z pożytecznym.

13. Deseru nie jedz bezpośrednio po obiedzie, odczekaj trochę, daj organizmowi czas na strawienie dwudaniowego obiadku.

+ kremowe smakołyki zawsze możesz zastąpić tymi bardziej zdrowymi. Ciastka maślane, kremowe torty zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, pochodzących z masła. Istnieją ciasta i desery, które pomimo niskiej zawartości tłuszczu są pyszne i z powodzeniem mogą zastępować ich niezdrowe odpowiedniki, np.: beztłuszczowe serniki.

14. Jedz w odpowiedniej kolejności.

Zacznij świąteczne ucztowanie od białka (ryby), ale koniecznie uzupełnionego warzywami, które są świetnym źródłem błonnika przez co szybko dają uczucie sytości.

15. Zwykły majonez zamień na tej w wersji "light", na jogurt naturalny lub mieszankę zwykłego majonezu i jogurtu naturalnego.


16. Dziel się.

To może być śmieszna rada, lecz jeśli przez zjedzenie jednego kawałka ciasta sumienie ciebie zje od środka, zawsze możesz zjeść jego tylko połowę. Ustal z kimś bliskim - siostrą, tatą, dziadkiem - że ciasta będziecie jeść na pół. Wtedy nie będziesz odczuwać żalu, że coś ciebie omija.

17. Jedz na mniejszym talerzu.


Zanim siądziesz do stołu, zrób małą zmianę w zastawie stołowej - zamień swój talerz na mniejszy od pozostałych. Efekt? Według badań amerykańskiego psychologa Briana Wansinka, używając małego talerza, nałożysz sobie mniejszą porcję i mniej zjesz.

18. Stosuj zasadę "Zero dokładek".

Wyżej wymieniony profesor również udowodnił, że ci, którzy od razu nakładają sobie wszystko naraz na talerz, wyznając zasadę „zero dokładek”, średnio zjadają o 14 proc. mniej niż wielbiciele dojadania.

19. Zadbaj o to, żeby najbardziej kaloryczne i ciężkostrawne dania stały na drugim końcu stołu. Nie będzie ci się chciało ciągle po nie sięgać.

20. Załóż dopasowany strój.


Nie mam tutaj na myśli za małej sukienki. Do świątecznego stołu usiądź w dopasowanych w pasie spodniach albo w wąskiej w talii i biodrach spódnicy. Przez to po pierwszym dużym daniu zrobi ci się nieco ciaśniej w okolicach brzucha i istnieje cień szansy, że dzięki temu zjesz mniej.


No to przejdźmy do przepisów.... 




AROMATYZOWANY CHLEBEK KORZENNY 


Składniki: 
120g mielonych migdałów
60g mąki
łyżka kakao/karobu
2 banany
2 jajka
1/2 rozpuszczonego masła
3 łyżeczki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania: 
Formę nasmaruj masłem i posyp migdałami. Mąkę wymieszaj z kakao/karobem, migdałami, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieć widelcem i razem z masłem dodaj do mąki. Wbij jajka i wymieszaj. Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach.

źródło: Be fit (twitter)


PIERNICZKI OWSIANE

Składniki: 
250g płatków owsianych
40g migdałów
30g orzechów włoskich
30g pestek dyni
40g suszonej żurawiny
4 łyżki miodu
3 łyżki przyprawy korzennej
1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania: 
Połowę płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski. Migdały, orzechy rozdrobnić w blenderze i dodać do płatków. Dodać pestki dyni, żurawinę, miód oraz przyprawę korzenną. Wlać szklankę wody i wymieszać całość ręką. Dodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masy. Masę wykładać na blachę wyłożoną papierem używając foremek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

źródło: Be fit (twitter)


GRANOLA ŚWIĄTECZNA

Składniki: 
1/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki moreli
1/3 szklanki suszonej żurawiny
kilka kawałków suszonych jabłek
6 suszonych śliwek
3 łyżki syropu z agawy/płynnego miodu
łyżka cynamonu
łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania: 
Suszone owoce pokrój w kostkę i przenieś do miski. Dodaj płatki, przyprawy i syrop/miód. Wymieszaj tak, aby owoce i płatki połączyły się z przyprawami. Granolę przenieś do żaroodpornego naczynia lub formy do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 175 stopniach. Granolę ostudź i przenieś do słoika.

źródło: Be fit (twitter)


ŚWIĄTECZNY KOKTAJL ŻURAWINOWY

Składniki: 
szklanka żurawiny
200 ml mleka
1/2 szklanki wody
łyżeczka nasion chia
łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonego imbiru
2 goździki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu

źródło: Be fit (twitter)


CHLEB PIERNIKOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki: 
250g mąki pełnoziarnistej
150ml wody
100g orzechów laskowych
15g przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
8g suchych drożdży
łyżka syropu klonowego/miodu

Sposób przygotowania: 
Orzechy posiekać. W misce mieszamy suche składniki i orzechy. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta dowolny kształt. Wierzch chleba smarujemy syropem klonowym lub miodem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut.

źródło: Be fit (twitter)



MAKOWE AMARANTUSKI



Składniki: 
łyżka maku
3 łyżki amarantusa
banan
łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania: 
Amarantus ugotować w małej ilości wody. Banana zblendować. Do banana dodać opłukany mak, amarantus i siemię, wymieszać. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.

źródło: Be fit (twitter)



MUFFINKI PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE


Składniki: 
szklanka mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
100g marchewki
3 łyżki oleju
jajko
3 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania: 
Marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wsypać do miski i razem zmiksować. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

źródło: Be fit (twitter)


PIERNIK OWSIANY

Składniki: 
8 łyżek płatków owsianych
8 łyżek płatków żytnich
8 łyżek jogurtu naturalnego
2 jajka
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
łyżka kakao lub karobu
1/2 łyżeczki cynamonu
miód
2 rozgniecione widelcem banany
bakalie

Sposób przygotowania: 
Płatki wymieszaj z jogurtem i mlekiem. Po 10 minutach wsyp pozostałe składniki. Dodaj żółtka, a białka ubij w osobnej misce. Dodaj też pianę i wymieszaj. Piecz ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ciasto można ozdabiać dowolnymi owocami.

źródło: Be fit (twitter)



ŚWIĄTECZNE MUFFINY


Składniki: 
100g płatków owsianych
50g płatków migdałowych
50g suszonych moreli
2 łyżki suszonej żurawiny
200g jogurtu naturalnego
180g mąki orkiszowej
1 jajko
2 łyżki miodu gryczanego
1 łyżeczka cynamonu
80ml oliwy z oliwek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Sposób przygotowania: 
Płatki owsiane łączymy z jogurtem i odstawiamy na kilka minut. Morele kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy migdały, morele i żurawinę. Do płatków z jogurtem dodajemy roztrzepane jajko, miód i oliwę. Całość mieszamy z suchymi składnikami. Do blaszki wyłożonej papilotkami przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

źródło: Be fit (twitter)


ŚWIĄTECZNE PIEROGI DYNIOWE 
Z MIGDAŁAMI I CYNAMONEM 

Składniki: 
700g mąki orkiszowej
450 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1/2 kg dyni
3 cm świeżego imbiru
2 łyżeczki curry bez soli
50g płatków migdałowych
łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania: 
Dynię gotujemy al dente w małej ilości wody. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy płatki migdałowe, curry i starty korzeń imbiru. Mąkę, wodę i 1 jajko zagniatamy na ciasto i wyrabiamy przez ok. 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki w cieście, a na krążkach układamy farsz. Zwijamy ciasto, formując pierogi. Do garnka z wodą dodajemy łyżkę oliwy i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek kładziemy pierogi i gotujemy przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z wody posypujemy cynamonem.

źródło: Be fit (twitter)


KARP FASZEROWANY W ZDROWSZEJ WERSJI

Składniki: 
1,8 kg karpia (sztuka)
0,5 szklanki mleka 1,5%
2 czerstwe bułki
2 cebule
6 pieczarek
2 łyżki oleju
2 jajka
łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 l wywaru warzywnego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić, odciąć głowę i przez powstały otwór wypatroszyć. Umyć karpia i pokroić w dzwonka o szerokości 3 cm. Wywar połączyć z mlekiem. Bułki namoczyć w mleku z wywarem. Pieczarki pokroić w plastry, poddusić. W maszynce zmielić namoczoną bułkę i cebulę. Do farszu dodać pieczarki, jajka i natkę pietruszki. Doprawić. Farsz nakładać w dzwonka ryby. W wysmarowanej olejem brytfance ułożyć porcje karpia. Piec około 30 minut bez przykrycia.

źródło: ABC zdrowie


ZUPA GRZYBOWA

Składniki: 
2 łyżki oleju
2 szklanki pieczarek
1 cebula
kawałek selera
1l wywaru warzywnego
1/4 szklanki suchego ryżu
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania: 
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i seler oraz pokrojone w plastry pieczarki, dusić przez 10 minut. Dodać wywar, ryż i sos sojowy, zagotować i dusić na małym ogniu przez godzinę. Odlać wywar do miseczki, zmiksować zupę, dolać ponownie wywar. Doprawić solą i pieprzem.

źródło: ABC zdrowie


RYBA PO GRECKU

Składniki:
450 g marchwi (obranej)
2 łyżki oleju rzepakowego
500 g filetów z dorsza lub innej ryby
120 g selera
100 g pora
160 g cebuli
90 g koncentratu pomidorowego
0,5 l wywaru warzywnego
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 
Rybę pokropić sokiem z cytryny, posypać solą oraz pieprzem. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, gotować przez 5 minut w gorącym wywarze warzywnym. Por i cebulę pokroić w kostkę. Z wywaru wyjąć warzywa, wrzucić do niego rybę i gotować około 10 minut. Poddusić cebulę i por na oleju, dodać pozostałe warzywa, dusić około 4 minuty, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu ułożyć naprzemiennie warzywa i rybę.

źródło: ABC zdrowie


Świąteczne inspiracje 


Artykuł powstał w oparciu o inne strony internetowe

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Ja tam nie chudnę w święta :D

    http://seethelifeofthisbetterparties.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w święta sobie nic nie żałuję :D Na początku Twojego tekstu poczułam ten klimat świąteczny <3 bardzo fajnie opisałaś :)
    Pozdrowionka :)
    http://mylifeformylife93.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta mają swoje zasady, zapominamy o diecie xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne porady. W święta jem to, na co mam ochotę. Jest to czas bez ograniczeń dla mnie. W końcu te święta są raz w roku. :)

    http://magdalenblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. porady ok :) zapraszam na rozdanie ZOEVA http://madziakowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne porady. Z chęcią się skuszę na traki koktajl, a muffinki zaraz zacznę robić, może nawet takie
    Nowy post, serdecznie zapraszam

    Odbicie lustra…

    OdpowiedzUsuń
  7. Eww, szkoda że już po świętach!
    Mi w tym roku udało się namówić mamę, abyśmy nieco odstąpiły od tradycji. Na stole nie znalazło się 12 potraw, było ich mniej, ale moje serce podbił pieczony łosoś, którego zjadłam zamiast smażonego karpia. Myślę, że moim największym grzeszkiem były pierogi. Jako iż co roku mam dwie wigilie- u siebie i u babci- pierogów było więcej. W domu zjadłam ich 10, natomiast u babci około 15 ponieważ toczyła się walka o pieniążka ( WYGRAŁAM! HAHAHA )
    Wspaniały, przydatny post. I wiesz co Ci jeszcze powiem? Jestem dumna i szczęśliwa, że Ty jako nieliczna z blogerek zachowujesz oryginalność i nie napisałaś tu czegoś w stylu " pomysły na świąteczne prezenty "
    Pozdrawiam!
    @luvmy5sos

    OdpowiedzUsuń


Instagram