💗 FIT WALENTYNKI 💘


Walentynki kojarzą nam się tylko z jednym - ze sztucznym i wymuszonym wyznawaniem miłości. Dodatkowo toną słodyczy w sklepach, amorkami, które wyskakują ci, gdy wchodzisz do każdej alei sklepowej, przesadnie dużymi sercami i tymi wszystkimi miłosnymi piosenkami, które mają nam "pomóc" poczuć ten klimat. Wiadomo, że nie kochamy się tylko raz do roku - ukochanym osobom powinnyśmy mówić "kocham cię" jak najczęściej. Niestety w wirze codziennych obowiązków większość z nas nie bierze tego pod uwagę, dlatego uważam, że ogólnie idea całego święta ma sens. Miłość to piękne uczucie, które urozmaica nasze życie (oczywiście niekoniecznie zawsze w dobry sposób), tak więc warto choć ten jeden raz, czternastego lutego, zatrzymać się i pomyśleć o osobach, które wiele dla nas znaczą. Nie, nie mam tutaj na myśli tylko własnego chłopaka lub dziewczyny, ale także rodziców, rodzeństwo, dziadków, wujków, kuzynostwo, przyjaciółkę, przyjaciela, psa, kota, rybkę itd.

Jednak wraz z rozwojem handlu, internetu i telewizji, święto to zaczęło być postrzegane negatywnie. Sklepy obrzydzają nas swoją wszechobecną słodkością, a presja społeczeństwa powoduje, że single przeżywają w ten dzień niepotrzebną żałobę. Jedni - w tym ja - podchodzą do tego z dystansem i nie przejmują się brakiem ukochanej/ukochanego, lecz bardzo często młode osoby nie potrafią sobie z tym emocjonalnie poradzić. Dlatego, zanim przejdę do przepisów, chciałabym wspomnieć o kilku ważnych kwestiach.



Nie masz drugiej połówki? A może ciebie porzuciła? Crush ciebie ignoruje? Wbrew pozorom to nie koniec świata! Wiem, że teraz sobie pomyślisz, że jestem nienormalna, bo w końcu "nie wiem, co teraz przeżywasz". Zaufaj mi - jestem bardzo empatyczna i sama przechodziłam i będę jeszcze przechodzić "miłosne rozterki", bo to nieodłączny element dorastania. Wobec tego, proszę, pomyśl, czy faktycznie ten chłopak/ta dziewczyna była prawdziwą miłością twojego życia i jest warta użalania się nad sobą na kanapie? Czy nie potrafisz bez niego/niej żyć, oddychać, jeść lub spać? Czy jutro nadejdzie koniec wszystkiego? Czy to twoja ostatnia szansa na miłość? Czy faktycznie potrzebujesz kogoś czternastego lutego? A może to tylko złudne uczucie, którego powodem jest napięcie ze strony otoczenia?

Jesteśmy młodzi, dlatego gwarantuję ci, że to nie pierwsze i ostatnie zakochanie/zauroczenie. Nigdy nie wiesz, czy za tydzień nie wpadniesz na ulicy na właśnie "tego jedynego", bądź "tą jedyną". Wszystko zależy od zbiegu okoliczności oraz przeznaczenia. Czternasty lutego możesz celebrować cały rok, więc nie zwracaj uwagi na presję koleżanek i kolegów. Nie wierzę, że każdy z nich ma z kim spędzić nadchodzącą niedzielę.

Apeluję! Baw się w Walentynki z uśmiechem na ustach w dobrym towarzystwie. Nie siedź sama w domu pod kocem z zapasem chusteczek i opakowaniem ciastek lub lodów, które spowodują ogromne wyrzuty sumienia następnego dnia. Nie stalkuj crusha na social media, dobijając się z powodu tego z kim spędził właśnie "ten" dzień. Nie możesz uzależniać swojego szczęścia od niego/niej, ponieważ wszystko jest w twoich rękach. Wybierz się ze znajomymi do kina, kawiarni, na zakupy. Natomiast, jeśli nie możesz wyjść na miasto, spraw sobie przyjemność - urządź dzień spa, obejrzyj komedię, aby poprawić sobie humor lub upiec sobie coś pysznego. Wszakże pamiętaj - nie ma miejsca na łzy!

POKOCHAJ SIEBIE

Niemniej jednak pragnę wspomnieć o kolejnej, niesamowicie ważnej, sprawie. Walentynki to czas okazywania uczuć wszystkim dookoła, ale czy pamiętasz o docenianiu samej siebie? Kiedy ostatnio powiedziałaś sobie "wow, naprawdę fajnie wyglądasz"? 

Często zadajemy sobie pytanie, co jest z nami nie tak, że to właśnie my jesteśmy sami, a nasi znajomi mają swoje sympatie. Kiedyś również się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że być może problem tkwi w naszym braku akceptacji samych siebie. Patrząc na doświadczenie, widzę, że w większości przypadków ludzie bardziej zwracają uwagę na tych, którzy się wyróżniają - na ludzi przebojowych, przejmujących inicjatywę, umiejących zabłysnąć w towarzystwie. Nie mam zamiaru negować w tym momencie osób nieśmiałych, bo sama wcale nie uważam się za nie wiadomo kogo i (przykładowo) wystrzegam się rozmów telefonicznych jak ognia, gdyż tak bardzo się tego wstydzę. Jednakże staram się z tym walczyć, choćby poprzez ćwiczenia, które dodają mi pewności siebie.

Na grafice u góry pisze "Najpierw pokochaj siebie, a wtedy wszystko inne będzie na miejscu". Zgadzam się z tym stwierdzeniem, aczkolwiek absolutnie nie chodzi mi tutaj o popadanie w samouwielbienie. Zauważ, że gdy czujesz się dobrze w swoim ciele, świat nabiera kolorów. Podchodzisz do codziennych czynności w inny sposób i łatwiej jest ci samą siebie zadowolić. Więcej się uśmiechasz, a uśmiech ociepla relacje międzyludzkie oraz przyciąga drugiego człowieka jak magnes - nie wierzysz? Wypróbuj, a sama się przekonasz.

A co, jeśli druga osoba nie jest do ciebie przekonana, bo boi się twojego stosunku do samej siebie? Sama przyznaj, czy wytrzymałabyś z kimś, kto nieustannie by siebie krytykował? Wyobraź sobie taką sytuację - idziecie razem z ukochaną/ukochanym na zakupy. Ty coś przymierzasz, jednak jak zwykle uważasz, że wyglądasz grubo, okropnie - po prostu nie możesz na siebie patrzeć. Na co chłopak/dziewczyna zaprzecza, mówiąc, że dla nich wyglądasz najpiękniej na całym świecie. Ty jak zwykle nie wierzysz, mówiąc, że kłamie z dobroci. To wszystko doprowadza do sprzeczki, a każda kolejna kłótnia w związku jest jak trucizna w organizmie - im dalej zajdzie, tym gorsze skutki wywoła. Czy naprawdę uważasz, że ktoś, kto ciebie kocha, okłamałby ciebie? Dlaczego nie potraktujesz tej miłości jako mocy uskrzydlającej ciebie, dającej ci pewność siebie? W końcu jak długo masz zamiar siebie uważać za kompletną beznadzieję, skoro dla kogoś jesteś najlepszym, co mogło go spotkać w życiu?

Zastanów się nad morałem tej małej historii - całą interpretację pozostawiam tobie. Czy warto dłużej komplikować sobie życie, odpychać innych ludzi i wyrządzać sobie samej krzywdę przez brak samoakceptacji?


FIT PRZEPISY WALENTYNKOWE


WALENTYNKOWE SERDUSZKA PEŁNOZIARNISTE

Składniki na 40 ciasteczek:
150 g mąki pełnoziarnistej
50 g zmielonych płatków owsianych górskich
szczypta soli
3 łyżeczki stewii w proszku
60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu
13 łyżek soku z buraka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z płatkami, proszkiem, stewią i solą. Przesypać na stolnicę. Masło drobno posiekać. Wyłożyć na suche składniki, wyrobić dziurkę w środku i wlać sok z buraka. Wyrabiać ciasto aż do momentu gdy będzie gładkie. Podzielić na 2 części. Cienko rozwałkować ciągle podsypując. Wykrawać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

źródło: Czarna Wisienka


WEGAŃSKIE MAKARONIKI

Składniki na 24 sztuki:
1 szklanka migdałowej mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
5 łyżek stołowych syropu z agawy
3 łyżki stołowe soku buraczanego
1/3 laski wanilii, nasionka
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Składniki zmiksuj ze sobą w malakserze. Uformuj równe sobie kulki i spłaszcz je lekko. Susz ciasteczka 6 godzin w temperaturze 40stC. Przewróć na drugą stronę i susz dodatkowe 2 godziny.


Składniki na malinowy krem:
1/2 szklanki suchych malin
1/2 szklanki syropu z agawy
1 szklanka zimno tłoczonego oleju kokosowego miękkiego
1 laska wanilii
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Składniki zmiksuj ze sobą na gładki krem. Posmaruj jedną połówkę makaronika i przyklej do niej drugą. Jeśli zależy Ci na bardziej trwałym kremie, zamień olej kokosowy na roztopione masło kakaowe.

źródło: Viandraw


WEGAŃSKI RÓŻANY SERNIK (NERNIK)

Składniki:

Spód:
1 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1 szklanka świeżych daktyli

Nadzienie:
3 szklanka namoczonych nerkowców
3/4 szklanki mleka z nerkowców
1/4 szklanki wody różanej
3/4 szklanki syropu z agawy
3/4 szklanki płynnego oleju coco virgin
3 łyżki soku z buraka

Sos:
1 szklanka mrożonych truskawek (lub innych, wybranych owoców)
syrop z agawy (lub inne słodzidło)

Sposób przygotowania:
1. Składniki na spód zmiksuj ze sobą w food procesorze. Wyłóż masą spód foremki. Uklep i przełóż do zamrażalki.
2. Składniki na nadzienie również zmiksuj w food procesorze. Pamiętaj, że olej kokosowy wlewamy na samym końcu, na wolnych obrotach. Sok z buraka dodaj tuż po oleju - musisz go wycisnąć samemu!
3. Masę wylej na zmrożony spód. Zostaw na noc w zamrażalce.
4. Na samym końcu zrób sos. W blenderze zmiksuj rozmrożone – mrożone owoce (latem zamieniłabym je na świeże) z syropem z agawy.
5. Wyjmij sernik z foremki. Polej górę sosem i udekoruj namoczonymi jagodami goji.

źródło: Viandraw


ŻELATYNOWE SERDUSZKA

Składniki:
1 szklanka niesłodzonego, naturalnego soku owocowego (np: sok jabłkowy, ale można użyć świeżo wyciśnięty z cytryny, pomarańczy)
3/4 szklanki schłodzonego kefiru lub jogurtu
3/4 szklanki jagód, świeżych lub mrożonych (autorka przepisu użyła mrożonych truskawek i żurawiny)
1-2 łyżki miodu
2-3 łyżki żelatyny
1 łyżka soku z limonki, opcjonalnie

Sposób przygotowania:
1. Dodaj kefir/jogurt, owoce, miód, sok z limonki do blendera i zmiksuj na gładką masę.
2. Zmierz 1 filiżankę mieszaniny i dodaj do średniej miski. (po zmierzeniu 1 filiżanki zostanie ci trochę resztek, które można pić jak smoothie podczas dalszej pracy!) Wsyp żelatynę do kremowej mieszanki jagód i odstaw na około 1 minutę.
3. Podczas, gdy kremowa mieszanina owocowa jest w stanie spoczynku, podgrzej sok owocowy tak, aby wrzał. Powoli wlewaj gorący sok do kremowej mieszanki jagód, stale mieszając trzepaczką.
4. Kontynuuj ubijanie przez kilka minut, aby rozbić wszystkie grudki i rozpuścić żelatynę. Wlej masę na patelnię o wymiarach 8 x 8 lub 9 × 9 i przechowuj w lodówce około 2 godziny.
5. W celu osiągnięcia kształtu serudszek, po wyjęciu użyj foremki do ciasteczek w kształcie serca. Przechowywać w lodówce.

źródło: Diynatural


CZEKOLADOWY SERNIK Z NERKOWCÓW 
NA WALENTYNKI

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na formę do tarty o średnicy około 26 cm:

Spód:
1 szklanka orzechów laskowych
1/2 szklanka daktyli
szczypta soli

Czekoladowy krem:
300 gram orzechów nerkowca
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki syropu z agawy
1/2 szklanki oleju kokosowego
opcjonalnie: 1/4 szklanki zimnej wody

+ do posypania: jagody goji lub suszona żurawina, gruba sól morska

Sposób przygotowania:
1. Ner­kow­ce zalać zimną wodą i zo­sta­wić na całą noc.
2. Na­stęp­ne­go dnia za­cząć od przy­go­to­wa­nia spodu. Wszyst­kie skład­ni­ki na spód umie­ścić w na­czy­niu blen­de­ra i mik­so­wać na wy­so­kich ob­ro­tach tak długo, aż skład­ni­ki za­czną de­li­kat­nie się do sie­bie lepić. Masa prze­sta­je wtedy wi­ro­wać i za­czy­na lekko przy­kle­jać się do ścia­nek, z re­gu­ły dzie­je się to po 1-2 mi­nu­tach mik­so­wa­nia na wy­so­kich ob­ro­tach.
3. Na­stęp­nie na­le­ży do­kład­nie wy­płu­kać orze­chy ner­kow­ca i umie­ścić je wraz z resz­tą skład­ni­ków w sto­ją­cym, kie­li­cho­wym blen­de­rze. Włą­czyć blen­der i mik­so­wać na wy­so­kich ob­ro­tach po­ma­ga­jąc sobie od góry łyżką – ja po pro­stu zdej­mu­ję po chwi­li na­kryw­kę blen­de­ra i nie prze­ry­wa­jąc pro­ce­su mik­so­wa­nia, de­li­kat­nie mie­szam u góry łyżką, dzię­ki temu cała masa rów­no­mier­nie się mik­su­je i nie utyka na dole. Jeśli jed­nak bę­dzie­cie mieli z tym pro­blem i krem nie bę­dzie chciał się równo mik­so­wać, to wlej­cie odro­bi­nę zim­nej wody, nie wię­cej jed­nak niż ilość po­da­na w prze­pi­sie po­wy­żej. Po około 3-5 mi­nu­tach cią­głe­go mik­so­wa­nia, na krem nie ma ani śladu orzesz­ków i zmie­nia się on w ide­al­ny, gęsty cze­ko­la­do­wy mus.
4. Formę do tarty wy­ło­żyć folią spo­żyw­czą, na­stęp­nie wy­sy­pać zmik­so­wa­ny spód. Pal­ca­mi wci­skać zmik­so­wa­ne skład­ni­ki spodu aż po­kry­ją dno na­czy­nia, zu­peł­nie jak ze zwy­kłym cia­stem do tart. Kiedy cały spód jest go­to­wy, wylać na niego krem z ner­kow­ców, de­li­kat­nie go roz­sma­ro­wać i po­sy­pać ja­go­da­mi goji. Odło­żyć na 2 go­dzi­ny do za­mra­żal­ni­ka, a go­dzi­nę przed po­da­niem prze­ło­żyć go do lo­dów­ki, w za­mra­żar­ce szyb­ciej stę­że­je i bę­dzie ide­al­nie się kroił. Przed po­da­niem po­sy­pać odro­bi­ną soli mor­skiej i go­to­we.

źródło: Jadłonomia


BIAŁE MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKAMI 

Składniki na 12 sztuk:
150 g ciasteczek owsianych
500 g zmielonego twarogu
1/2 - 3/4 szklanki dowolnego słodzidła (ilość zależy od gustu)
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej lub pełnoziarnistej
1 białko jajka
6 truskawek lub innych, wybranych owoców

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Piec przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej zwarta).

Wskazówki:
Do ciasteczek można dodać odrobinę imbiru w proszku a do masy serowej wanilię lub skórkę z cytrusów.

źródło: Kwestia Smaku


FIT TIRAMISU

Składniki:

Spód z omleta namoczonego kawą:
1 jajko
5g masła (najlepsze będzie waniliowe lub po prostu tiramisu)
10g mąki
odrobina proszku do pieczenia
woda mineralna

Masa serowa:
125g twarogu chudego
15g odżywki białkowej
2 białka jaj

+na wierzchu gorzkie kakao

Sposób przygotowania:
Białka jaj bardzo dokładnie ubij. Następnie dodaj po trochu sera oraz odżywki białkowej i blenduj. Gotowe!

źródło: @majlaa_


WALENTYNKOWE ŻELOWE SERDUSZKA

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na 15 sztuk:
4 sztuki galaretki truskawkowej lub innej
2 łyżeczki żelatyny
5 i 1/2 filiżanki wrzącej wody
1 puszka (ok. 14 uncji, czyli 397g) mleka skondensowanego
1/2 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:
1. Dodaj do dużej miski 4 opakowania galaretki.
2. Wlej 4 filiżanki wrzącej wody i mieszaj przez około 2 minuty albo do rozpuszczenia.
3. Wlej galaretkę do patelni o wymiarach 9x13 i umieść w lodówce na 2 godziny.
4. Do średniej miski dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i wysyp żelatynę, odstaw na 1 minutę.
5. Wymieszaj dobrze 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i mleko skondensowane, pozostaw do ostygnięcia.
6. Wyjmij czerwoną galaretkę z lodówki, a następnie wyłóż na deskę.
7. Wytnij serca za pomocą foremki do ciasteczek w kształcie serc. Uważaj, aby wycinać je tak blisko siebie, jak to możliwe, aby zmniejszyć ilość odpadów.
8. Rozmieść serca na patelni.
9. Wlej mieszaninę mleka na patelnię i umieść w lodówce na 2 godziny, aż zrobi się twarda.
10. Na koniec wyjmij i pokrój na kwadraty.

Wskazówka: autorka przepisu zalecała spryskiwanie patelni nieprzywierającą substancją, aczkolwiek wydaje mi się, że i bez tego galaretka ładnie odejdzie.

źródło: The Hungry House Wife


ZDROWY PUDDING CZEKOLADOWY

Składniki:
1/4 szklanki masła migdałowego lub orzechowego
1/4 miodu
1/8 szklanki wody
1/4 szklanki naturalnego kakao
1 średni banan
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

+ ulubione dodatki do posypania na wierzch: owoce, orzechy itp.

Sposób przygotowania:
Zmiksuj razem wszystkie składniki, wylej powstałą masę do małych miseczek i gotowe!

źródło: Always Fit


WYPASIONY MALINOWY SERNIK

Składniki:

Spód:
2 szklanki migdałów
1 szklanka świeżych daktyli
szczypta soli himalajskiej

Nernik:
1 szklanka suchych nerkowców
1,5 szklanki świeżych malin
4 łyżki stołowe miodu
szczypta soli himalajskiej
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1,5 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/3 – 1/2 szklanki niegazowanej wody

Dodatkowo: 
2 tabliczki gorzkiej czekolady
płatki migdałowe
maliny

Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od fundamentu ciasta. Zmiel migdały w młynku do kawy, ale nie na sypką mąkę. Chodzi o uzyskanie grudek.
2. Przesyp do malaksera. Dodaj wypestkowane, świeże daktyle i sól. Zmiksuj na zwartą masę.
3. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niego masę. Rozprowadź po całości.
4. W rondelku roztop czekoladę. Polej nią wierzch spodu, a następnie udekoruj malinami.
5. Zmiel nerkowce na mąkę. Wsyp do malaksera i dodaj wszystkie składniki, po za olejem kokosowym.
6. Zmiksuj całość na gładką, kremową masę. Pod sam koniec miksowania, zmniejsz obroty i wlej olej.
7. Przelej malinową masę do foremki. Udekoruj wierzch płatkami migdałowymi. Włóż do zamrażalnika.
8. Najkorzystniej pozostawić ciasto na noc, ale już po 5 godzinach będzie nadawało się do podania.

żródło: Viandraw


PEŁNOZIARNISTE CZEKOLADOWE NALEŚNIKI 
Z TWAROGIEM I BANANAMI

Składniki na 1 porcję:
1 jajko
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (autorka przepisu użyła pszenną)
1 łyżeczka ksylitolu (można się obyć bez)
mleko
1 łyżeczka kakao

Nadzienie: 
twaróg półtłóusty
cynamon
dojrzały banan
miód/ksylitol (jeśli lubicie bardzo słodkie potrawy)

Sposób przygotowania:
Jajko z mąką, i mlekiem ubijamy na gładką masę – mleka dodajemy „na oko”, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, dodajemy kakao i mieszamy. Twaróg mieszamy z cynamonem (obniżamy nim indeks glikemiczny potrawy), odrobiną mleka lub jogurtu i ewentualnie słodzimy. Naleśnika smażymy (ja smażyłam bez tłuszczu na patelni nieprzywierającej), na połowę nakładamy serek i pokrojone w plasterki banany. Składamy i wcinamy!

źródło: Pipilotka


OWOCOWE BUBBLE SMOOTHIE

Składniki:
2-3 łyżki stołowe nasion chia
1 kartonik świeżych truskawek (można użyć innych owoców)
3 szklanki wody
miód/syrop z agawy

Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj truskawki z wodą i wybranym słodzikiem. Niech napój będzie kremowy. Przelej go do wysokiego słoika i nasyp nasiona chia. Wymieszaj najlepiej za pomocą ubijaczki. Odstaw na 10 minut, a potem zamieszaj ponownie! Powtórz czynność jeszcze z dwa razy. Napój będzie smakował jeszcze lepiej, jak dodacie do niego kostki lodu! Życzę smacznego!

źródło: Viandraw


CZERWONE NALEŚNIKI Z TWAROGIEM

Składniki:

Naleśniki:
1 1/2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki kakao naturalnego
ilość słodzidła i jego rodzaj według uznania
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1 1/2 filiżanki maślanki lub trochę więcej, jeśli ciasto wydaje się być zbyt grube
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki octu
1 łyżka czerwonego barwniku spożywczego
4 łyżki płynnego oleju kokosowego

Twaróg wg mojego przepisu:
twaróg chudy
miód (według uznania)
kilka kropel ekstraktu śmietankowego


Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
2. Przystępujemy do przygotowywania naleśników. Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka z solą) razem w dużej misce. Połącz je dokładnie, aby nie było żadnych grudek.
3. W osobnej misce wymieszaj maślankę, jajka, wanilię, ocet i barwnik spożywczy. Maślankową mieszaninę dodaj do wcześniej wymieszanych suchych składników. Mieszaj, dopóki składniki się nie połączą. Dodaj olej kokosowy, a nastepnie znowu delikatnie wymieszaj.
4. Wlej ciasto na patelnię i przełuż na drugą stronę po około 2-3 minutach - patrz, kiedy pojawią się pęcherzyki. Jeśli chcesz osiągnąć kształt serca, użyj metalową formę do pieczenia w kształcie serca lub ciasteczkową formę w tym samym kształcie, którą wytniesz kształt po usmażeniu. Podawaj z twarogiem.
5. Przygotuj twarogowy topping. Wyłóż twaróg do osobnej miseczki i połącz go z miodem i ekstraktem śmietankowym. Delikatnie wymieszaj. Gotowe!

źródło ciasta naleśnikowego: Recipe Girl


ZDROWE CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki naturalnego kakao
2/3 szklanki naturalnego musu jabłkowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka startej marchewki

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i sól. Dodaj mus jabłkowy, lekko ubite jajko, wanilię i startą marchewkę. Zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Uzyskaną masę wlej do formy na babkę (z tulejką), która będzie wyłożona papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe).
Ciasto możesz podawać na różne sposoby - polane gorzką czekoladą, bądź z malinami, truskawkami lub orzechami. Pycha!


źródło: Always Fit


CZEKOLADOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (inaczej 30g nieugotowanej)
1/2 awokado
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki należy razem zblendować. Na sam wierzch można dodać orzechy, owoce lub domową marmoladę.

źródło: Always Fit


TRUSKAWKOWY MAKADEMIK

Składniki:
2 szklanki orzechów makademia
1/2 szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego, płynnego
4 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/1 laska wanilli
1 szklanka mrożonych truskawek (lub innych, wybranych owoców)
1/2 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj wszystko, poza olejem kokosowym, ponieważ jego dodajemy zawsze na końcu na spowolnionych obrotach, czy to robota, czy to blendera.
2. Masę przełóż do foremki (średnica 10 cm) i trzymaj minimum 6 godzin w zamrażarce.

źródło: Viandraw


JAJKO SADZONE W FORMIE SERDUSZKOWEJ


Wersja z chlebem krok po kroku


SPRING ROLLS NA WALENTYNKI

Składniki: 

Spring rolls:
papier ryżowy
makaron ryżowy
pierś z kurczaka + przyprawy wedle gustu
marchewka
szpinak/mix sałat
ogórek zielony
papryka
rzodkiewka

Sos:
sos sojowy
sos teriyaki
sok z pomarańczy
czosnek granulowany
papryka słodka i ostra w proszku
olej sezamowy
imbir - świeży lub w proszku

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka przekroj na pół w grubych miejscach. Następnie oprósz przyprawami oraz solą i pieprzem (w moim przypadku była to przyprawa do grilla). W takiej postaci wrzuć mięso na patelnię i podsmaż na oleju kokosowym. Warzywa umyj. Ogórek zielony i marchewkę obierz, a następnie używając obieraczki do warzyw, utwórz z nich cienkie paski. Paprykę również pokroj w podłużne, ale cienkie paski. Rzodkiewkę pozostaw w postaci cienkich plastrów. Usmażonego kurczaka przełóż na talerz - można osuszyć go papierowym ręczniczkiem. Podziel na mniejsze części, które zmieszczą się do naszych spring rollsów. Tuż przed rozpoczęciem przygotowywania papieru ryżowego zgodnie z opakowaniem, ugotuj przez minutę, bądź dwie, makaron ryżowy. Wszystkie składniki nałóż na gotowe ciasto ryżowe i zwiń w odpowiedni sposób. Na sam koniec przyrządź sos ze składników podanych u góry. Gotowe!

UWAGA! Bardzo ważne jest składanie spring rollsów zgodnie z instrukcją, ponieważ na początku nie jest to łatwe. Pamiętaj również o tym, żeby nie nakładać bardzo dużo nadzienia, ponieważ inaczej nasz spring rolls się nie sklei.

inspiracja: Smakula

Kolejna, śniadaniowa propozycja


WALENTYNKOWY CHIA PUDDING

Składniki:
2 łyżki nasion chia
125 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
75 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:
Nasiona wymieszaj z mlekiem i odstaw do lodówki na dwie godziny, co jakiś czas mieszając, aby powstał pudding. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, poczekaj aż wystygnie. Wymieszaj żelatynę z puddingiem, przelej do foremek i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

źródło: @_katnova_


FIT SERNICZEK WALENTYNKOWY

Składniki:
200g twarogu chudego
150g jogurtu smakowego 0%
galaretka bez cukru
pół litra wody

Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj i rozpuść galaretkę - odczekaj, aż wystygnie. Twaróg zblenduj z jogurtem. Dodaj schłodzoną galaretkę, a następnie ponownie zblenduj na gładką masę. Przelej do foremek i włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

UWAGA! Można ten przepis zmodyfikować i dać jogurt naturalny, a za to galaretkę smakową z cukrem - wyjdzie na to samo.

źródło: @_katnova_

INSPIRACJE Z INTERNETU:






A ty co przygotujesz na Walentynki?


♥ Dużo miłości z okazji Walentynek dla wszystkich! ♥

You May Also Like

3 komentarze

  1. Szczerze powiedziawszy bycie singlem nie jest złe, co prawda ja już sama nie jestem, bo od niedawna mam przy sobie osobę, z którą pragnę iść przez życie, ale do tej pory nikogo nie miałam. Ja i moja druga połówka, nie obchodzimy jednak walentynek. Nie potrzebujemy święta, aby szczerze powiedzieć " Kocham Cię " szczerze mówiąc, powtarzam jej to codziennie. Jednak zdjęcia tych pyszności, wyglądają tak kusząco, że aż będe musiała ich spróbować!
    Pozdrawiam,
    http://large-means-beatiful.blogspot.co.ke

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam ciasto czekoladowe i boże, ZAKOCHAŁAM SIĘ! to jest tak cholernie dobre bzusbzisnzj

    OdpowiedzUsuń