🐰 FIT WIELKANOC 🐣


Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym – po zimie budzi się do życia przyroda, dzień jest już dłuższy, aż chce się żyć! Wyczekujemy z niecierpliwością świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania. Nie mogę doczekać się przystrajania koszyczka na święconkę, godzinnego siedzenia z mamą w kuchni, a żonkile, które są w wazonie przede mną tylko pomagają mi już odczuć ten klimat. Aczkolwiek wraz nadchodzącymi dniami pojawia się pytanie... Wielkanoc na diecie? Tak czy nie? W końcu typowe polskie święta kojarzą się z obżarstwem, ciężkimi daniami i godzinami spędzonymi na siedzeniu przy stole.

Czy wyobrażasz sobie rodzinną ucztę, na której współtowarzysze zajadają się sernikiem i kiełbasą, a ty jak gdyby nigdy nic kroisz na talerzu suchą pierś z kurczaka i liść sałaty? Chyba jest niewiele osób, które skłonne są urządzić ze świąt pasmo dietetycznych wyrzeczeń. Ja zdecydowanie do nich nie należę - jeśli ty tak, to mogę ci jedynie pogratulować, bo z pewnością moja motywacja nigdy nie pomoże mi się osiągnąć takiego poziomu. Przede wszystkim nie dążę do tego, bo chcę przeżyć te święta z głową, tak jak poprzednie.

Warto zdać sobie sprawę z tego, że pomiędzy dietetyczną ascezą, a nielimitowanym objadaniem się jest jeszcze stadium pośrednie, które można nazwać „rozsądnym świętowaniem”. 

Znacie moje podejście do świąt i diety - przedstawiłam je już w poście bożonarodzeniowym. Jak dla mnie Wielkanoc to okres, kiedy możemy zaszaleć, ale pod warunkiem, że szybko wrócimy do ustalonych wcześniej zasad i przyzwyczajeń. Osobiście po dziewięciu miesiącach diety wiem, że wraz z wtorkiem, na moim stole będzie już gościć ponownie fit omlet lub owsianka, więc przez te dwa dni nie mam zamiaru się ograniczać. Dwa dni bez ścisłego przestrzegania diety nie sprawią, że waga gwałtownie podskoczy mi w górę - to nic strasznego. Tobie pozostaje szczerość z samą sobą i zastanowienie się nad tym, czy dasz radę do wszystkiego wrócić.

Każdy z nas jest inny - wiele z was może wybrać dalszą dietę i to jest w porządku. Wszyscy sami wiemy, co jest dla nas najlepsze. Dlatego w dzisiejszym poście przedstawię kilka alternatyw świątecznych potraw (także bezglutenowych i wegańskich) oraz dam wam kilka wskazówek, które pomogą wam trwać w postanowieniu.


W okresie wielkanocnym zazwyczaj nie tylko zjadamy objętościowo więcej, ale także pokarmy goszczące na naszych stołach są zdecydowanie mniej „dietetyczne” niż zwykle. Trudno jest nam się powstrzymać od jedzenia tych wszystkich kuszących dań, które swoim zapachem i wyglądem tylko nasz zachęcają do konsumpcji. Tymczasem kompromis pomiędzy niepohamowanym łakomstwem i zaawansowanym postem jest jak najbardziej możliwy. Wielkanoc, nawet tę typową – polską, można odchudzić. Musisz tylko zastosować się do kilku prostych wskazówek i pogłówkować na etapie wybierania przepisów. Jak sprawić, żeby świąteczne potrawy były mniej tłuste i kaloryczne, ale za to tak samo smaczne? Jak przetrwać dwa dni rozpusty z czystym sumieniem? Jak trzymać w ryzach zdrowe nawyki żywieniowe?

10 WSKAZÓWEK JAK PRZETRWAĆ ŚWIĘTA FIT

1. Nie rezygnuj ze słodkości. 
Zasadę cheat day lub cheat meal możesz wyjątkowo rozszerzyć na dwa dni - krzywda wielka od tego ci się nie stanie. Przykładowo - ustal sobie, że zjesz JEDEN słodki posiłek w ciągu dnia. Warto byłoby zrobić przed nim dłuższą przerwę od jedzenia.

2. Nie objadaj się i nie głódź przed Wielkanocą. 
Jedzenie na zapas "fit produktów" nie jest dobrym rozwiązaniem, bo to nie sprawi, że w niedzielę zjesz mniej niezdrowych rzeczy. Tak samo głodzenie się spowoduje, że w niedzielę rzucicie się jak zwierzę na wszystkie potrawy. Twojej diecie może pomóc tradycja - w piątek, dzień postny, jedz mało. Sobota, to jeszcze nie Wielkanoc - nawet jeśli większość dań jest już gotowa, wytrzymaj do niedzieli.

3. Jedz mało i powoli a często. 
W przypadku świątecznych posiłków łatwo jest przekroczyć ilościowy limit i doprowadzić do stanu przejedzenia. Finalnie nie tylko spożywamy więcej kalorii, ale także fundujemy sobie niestrawność czy też inne gastryczne problemy. Także spróbuj każdej potrawy, ale w małych ilościach. Po prostu zachowaj zdrowy rozsądek i nie przesadzaj z wielkością porcji. Delektuj się smakiem, skoro nie musisz się spieszyć. Jedz powoli i dobrze przeżuwaj, w ten sposób ułatwisz sobie trawienie. Nikt nam nie zabierze talerza, a w ten sposób unikniemy częstej sytuacji, w której „sygnał o najedzeniu z opóźnieniem trafia do mózgu” i łatwiej będzie nam zapanować nad ilością pochłanianego jedzenia. Konieczne jest też robienie odstępów między posiłkami. Pamiętaj o złotej zasadzie różnorodności.

4. Unikaj pokarmów zbyt słodkich, zbyt słonych, czy kwaśnych. 
Niestety często bywa tak, że po zjedzeniu sporej ilości słonej kiełbasy nachodzi nas silna potrzeba „wyrównania” smaku czymś słodkim. I tak po dość obfitym posiłku, zamiast dopić herbatę, sięgamy jeszcze po placek drożdżowy i słodki napój. Dlatego warto znaleźć balans pomiędzy smakami potraw.

5. Oszukuj chęć na słodycze owocami. 
Jeżeli masz ochotę na słodkie, w pierwszej kolejności wybieraj owoce lub daktyle. Jeśli takowy zamiennik uznasz za zupełnie niesatysfakcjonujący i stwierdzisz, że przyszła pora na coś słodkiego, wybierz zamienniki - placek drożdżowy zamiast tortu, czekolada gorzka/deserowa zamiast czekolady mlecznej nadziewanej. Pamiętaj, aby wybierać mniejsze zło. 


6. Zamienniki - zmodyfikuj lekko potrawy do lżejszych wersji. 
Nie jest sekretem, że nasze polskie świąteczne potrawy są nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo kaloryczne. W czasie jednego posiłku możemy spożyć tyle kalorii, co normalnie w czasie jednego lub nawet 1,5 dnia! Dlatego, jeśli nie masz zamiaru porzucić diety na te dwa dni, korzystaj z zamienników:
- jajka na rzecz tłustej, białej kiełbasy
- warzywne sałatki z lekkimi sosami na jogurcie lub na bazie oliwy (np. winegret) zamiast z ogromną dawką majonezu
- pieczywo ciemne zamiast białego
- ciasta pieczone bez cukru lub z fit słodzidłami, z dodatkiem mąki razowej w zamian za sernik i mazurek
- zastąp majonez jogurtem greckim lub naturalnym, dodaj do niego ziół, warzyw, czosnku, aby polepszyć smak
- zamiast masła używaj olej roślinny
- zastąp baleron, wiejską szynkę z tłuszczykiem, salami, boczek pieczony i wędzony, szynkę wieprzową, tłuste mięso, pasztet (którego gruby plaster ma swoją drogą tyle kalorii, co ogromna porcja mazurka); chudą wołowiną, piersią z kurczaka, szynką drobiową, piersią z indyka, polędwicą, chudą szynką cielęcą czy pieczonym schabem
- wybierz pieczony schab środkowy zamiast karkowego
- zamiast tłustego sera dodaj do sernika ser półtłusty i już ilość kalorii znacznie się zmniejszy.

7. Gotuj mądrze.
- podczas pieczenia zastąp masło specjalnym papierem do wypieków.
- jeśli przygotowujesz danie smażone, użyj patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu
- przygotowuj potrawy własnoręcznie - będziesz wiedziała, co jesz i wyeliminujesz zbędny tłuszcz i kalorie (tabelę z kalorycznością potraw wielkanocnych znajdziesz tutaj (klik))
- wybieraj pieczenie zamiast smażenia

8. Nie zasiadaj do stołu z poczuciem ogromnego głodu.
Zjesz wtedy dużo więcej, niż tak naprawdę potrzebujesz. Staraj się planować swoje posiłki w ciągu dnia, dzięki czemu nie będziesz podjadać. Może być ich nawet więcej niż zwykle, ale o wyznaczonych porach. Unikniesz wtedy jedzenia “cały dzień”.

9. Nie zapomnij o wodzie. 
Zasada picia co najmniej 1,5 litra płynów obowiązuje również w Wielkanoc. Pożegnaj się ze słodkimi i gazowanymi napojami. Woda i herbaty ziołowe usprawnią pracę jelit i poprawią uczucie sytości, gdy napijesz się ich 15-20 minut zanim zasiądziesz do stołu - to doskonałe zapełniacze żołądka, przez które zjesz mniej! Pisałam o tym "oszukiwaniu" w poprzednim poście o wodzie (klik).

10. Bądź aktywna.
Umiarkowana aktywność fizyczna będzie najlepszym wyborem na święta. Wystarczy naprawdę niewiele, by spalić kalorie i zadbać o prawidłowy metabolizm. Dzięki nawet najmniejszej aktywności dotlenisz się i znacznie lepiej się poczujesz. Nie chodzi mi tutaj o wyprawę na siłownię w Niedzielę Wielkanocną po śniadaniu. Wybierz się na spacer z rodziną, przejażdżkę na rowerze po najbliższej okolicy, dużo przebywaj na świeżym powietrzu. Czas spędzony w ten sposób będzie na pewno radosny, a ty będziesz czuła satysfakcję zamiast wyrzutów sumienia z przejedzenia. Nie siedź cały dzień na kanapie. Jednak jeśli pogoda nie dopisze, bo w końcu w marcu jak w garncu, zawsze dobrą alternatywą jest zabawa na konsoli - gwarantuję, że na Kinect Sports też można się zmęczyć. W ten sposób połączysz przyjemne z pożytecznym - dostarczysz dużo śmiechu rodzinie i jednocześnie trochę się poruszasz przez co spalisz kawałek sernika.

Może mała yoga przed wielkanocnym śniadaniem?


FIT PRZEPISY WIELKANOCNE


JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Składniki:
jajka (6 sztuk)
pieczarki (ok. 40dkg)
szczypiorek
jogurt naturalny
sól
pieprz
słodka papryka
olej rzepakowy
dowolne kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać i ostrożnie rozkroić na połówki. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i poddusić na odrobinie oleju kokosowym. Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, drobno posiekany szczypior, jogurt naturalny (niewiele, masa ma być gęsta), doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą ostrożnie napełnić połówki jajek i udekorować kiełkami.

źródło: Lion Fitness


MAZUREK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 
I JAGODAMI GOI

Wielkanoc nie może odbyć się bez tradycyjnych wypieków takich jak serniki, babki czy mazurki. Niestety wadą tych wszystkich słodkości jest ogromna ilość kalorii w każdym kawałku. Dlatego dzisiaj proponuję wam ich zdrowszą wersję.

Składniki:
SPÓD:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki ksylitolu
125 g oleju kokosowego
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

POLEWA:
3 łyżki dżemu pomarańczowego lub innego lekko kwaśnego (najlepiej domowej roboty)
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki serka mascarpone

DEKORACJA: posiekane suszone morele i suszone jagody goi

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto mieszamy. Gotową masą wykładamy blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy cienką warstwę dżemu, a na nią wylewamy masę czekoladową. Całość posypujemy jagodami goi i suszonymi morelami.

źródło: dbamosiebie.pl


JAJKA Z SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM

Składniki:
ok. 1 szklanki liści świeżych ziół np. bazylii, kolendry lub zielonych liści natki pietruszki, koperku, rzeżuchy
180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami, udekorować dowolnymi zielonymi listkami.

źródło: Kwestia Smaku


BABKA JOGURTOWA

Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki kukurydzanej
2 łyżki zmielonych otrąb
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4,5 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich ksylitol, następnie żółtka i razem miksujemy. Mąkę mieszamy z otrębami i proszkiem do pieczenia, dodajemy je do masy. Na końcu dodajemy jogurt. Do formy wlewamy 2/3 masy, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy na wierzch wcześniejszej porcji. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 min.

źródło: dbamosiebie.pl


SAŁATKA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I 
RZODKIEWKĄ Z SOSEM JOGURTOWYM

Składniki na 2 porcje:
SAŁATKA:
pół torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką
1/2 brokuła
pół pęczka rzodkiewek
2 jajka, ugotowane
oliwa extra vergine
miód i sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki pestek dyni

SOS JOGURTOWY:
180 g jogurtu naturalnego
1/3 ząbka czosnku, drobno startego
1 łyżka TAHINI (pominąć jeśli nie mamy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta mielonej papryki (wędzonej jeśli mamy)

Sposób przygotowania:
Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła (ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie) oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki.
Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić mieszanką 2 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżki płynnego miodu i 1 łyżki soku z cytryny.
Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Polać sosem jogurtowym (składniki wymieszać w miseczce). Dodać pestki dyni.

źródło: Kwestia Smaku


MAZUREK OWSIANY

Składniki:
CIASTO:
250 g płatków owsianych górskich
50 g cukru trzcinowego
4 jajka
50 g maki pełnoziarnistej (w przepisie została użyta orkiszowa typ 2000)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
3 łyżki pestek słonecznika

POLEWA (opcjonalnie):
2 białka
150 dag cukru brzozowego/trzcinowego

Sposób przygotowania:
CIASTO:
Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj. W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką. Tortownicę (w przepisie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dokładnie wystudź.

POLEWA: 
Cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50 ml). Białka ubij mikserem na sztywna pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy. Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj. Smacznego!

1 porcja - 100 g (bez polewy) zawiera średnio:
energia: 250 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 34 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 215 mg

źródło: lekkowkuchni.pl


SAŁATKA Z JAJKAMI, RZODKIEWKĄ, KIEŁKAMI SŁONECZNIKA I PŁATKAMI MIGDAŁÓW 

Składniki na 4 porcje po 273 kcal:
SAŁATKA:
4 jajka
1/3 główki sałaty lodowej
pęczek rzodkiewki
50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie)
50 g płatków migdałów

SOS KOPERKOWY:
200 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu (najlepiej light lub domowego)
4 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć do szerokiej salaterki lub do dużego talerza. Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać kiełkami słonecznika. Połączyć składniki sosu i polać po sałatce. Posypać płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni. Doprawić solą przed samym podaniem.

źródło: Kwestia Smaku



NISKOKALORYCZNY SERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:
1 kg chudego twarogu na serniki (np. Emilki)
180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
5 jaj
3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem kokosowym i obsyp zarodkami lub wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc).

źródło: lekkowkuchni.pl


JAJKA CAPRESE 
(FASZEROWANE MOZZARELLĄ, POMIDORAMI I BAZYLIĄ)

Składniki:
6 jajek
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka oliwy extra vergine
8 liści bazylii
1 pomidor
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotować jajka, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Wyjąć żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę mozzarellę, oliwę i posiekane liście bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty składników i wszystko wymieszać.
Powstałym farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku. Skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, udekorować pozostałą posiekaną bazylią.

źródło: Kwestia Smaku


BABKA WIELKANOCNA W WERSJI LIGHT

Składniki:
4 jajka
2 łyżki skrobii/mąki kukurydzanej
2 łyżki zmielonych otrąb
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4,5 łyżki ksylitolu lub stewii
2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, dodać do nich ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Wymieszać mąkę i otręby razem z proszkiem do pieczenia, dodać je do białek. Na końcu dodać jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać kakao. Wylać na pozostałą masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 30 min.

źródło: Dietetyk Chrzanowski


FIT MAJONEZ

Nie ma świąt bez majonezu, więc spokojnie fit maniacy, przychodzę Wam na ratunek!
Łyżka majonezu to przeciętnie ok. 160 kcal, nawet ten w wersji light ma ok. 120 kcal. Ta sama ilość majonezu dietetycznego, który każdy może sam zrobić w domu ma jedynie 45 kcal!

Składniki: 
1 kubek serka wiejskiego 200 g
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę.

źródło: Magazyn Dietetyka


ŻUREK WEGETARIAŃSKI

Składniki na 4 porcje:
1 cała włoszczyzna
przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
kawałek suszonego grzybka
pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki oleju roślinnego
250 ml żurku (zakwasu)
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżka świeżego
100 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 2 litry wody i zagotować. Dodać ziela angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Następnie wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę.
Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej roślinny. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 250 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej, do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu.
Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Jeśli dodajemy tofu, kroimy je w kosteczkę i dodajemy razem z zakwasem. Na koniec zaprawiamy żurek śmietaną, uprzednio wymieszaną ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Propozycja podania: ugotowane jajka / ser biały lub tofu / chrzan / pieczywo pełnoziarniste

źródło: Kwestia Smaku


DROŻDŻOWA BABKA WEGAŃSKA

Składniki:
CIASTO:
1 duża marchewka (zamiast niej można użyć dyni)
5 łyżek syropu klonowego
2/3 szklanki mleka sojowego
2,5 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
odrobina soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 wanilii
4 łyżki oleju roślinnego lub kokosowego

CYTRYNOWY LUKIER (opcjonalnie):
sok z 1/2 cytryny
około 2/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
CIASTO:
Przygotować dużą formę na babkę z kominem. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki, ugotować do miękkości w małej ilości wody, przez ok. 15 minut. Odcedzić, od razu włożyć do wąskiego pojemnika blendera "żyrafy", dodać syrop klonowy, mleko sojowe, sól i ekstrakt z wanilii, dokładnie zmiksować.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać jeszcze ciepłą zmiksowaną mieszankę i mieszać powoli łyżką aż składniki zgrubnie się połączą, dodać olej i znów wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto (można mikserem - hakiem lub końcówkami w kształcie sprężyn, bo ciasto będzie dość luźne) przez ok. 15 minut. Wyrobione gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Formę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką (strzepnąć jej nadmiar) albo wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto (nie powinno sięgać więcej niż do połowy wysokości formy), ponownie pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1/2 godziny.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 ºC. Ostudzić w formie, następnie wyłożyć do góry dnem na paterę. Polać cytrynowym lukrem. Przechowywać pod przykryciem np. w pojemniku na ciasto.

LUKIER CYTRYNOWY: 
Wycisnąć sok z cytryny i podgrzać go. Do gorącego soku dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż się rozpuści. Dodajemy tyle cukru pudru, aby uzyskać odp. konsystencję lukru.

źródło: Kwestia Smaku



SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKIEM I JAJKIEM 

Składniki na 2 porcje:
SAŁATKA:
2 jajka
1 dojrzałe awokado
2-3 ogórki gruntowe
drobne listki sałaty, np. sałata batawska lub roszponka lub małe liście zwykłej sałaty
bazylia
czarne oliwki
sok z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

SOS:
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki oliwy
1 i 1/2 łyżeczki musztardy
1 i 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

Sposób przygotowania:
Ugotować jajka: do garnka wlać ciepłą wodę, włożyć jajka, przykryć i zagotować. Gotować przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody. Jajka ochłodzić zimną wodą, zbić skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obrać.
Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszać z połową sosu.
Na półmiskach ułożyć sałatę wymieszaną z bazylią. Dodać ogórki i awokado, ułożyć jajka, skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych oliwek.

źródło: Kwestia Smaku


MAZUREK JAGLANY 

Składniki:
KRUCHY SPÓD JAGLANY:
200 g mąki jaglanej
2 łyżki ksylitolu
100 g zimnego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 małe jajko

BUDYNIOWA MASA KOKOSOWA:
1 budyń bez cukru (waniliowy, śmietankowy lub kokosowy)
2 łyżki ksylitolu
1 puszka 400 ml mleka kokosowego
100 ml wody

DEKORACJA:
1/2 granatu
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
KRUCHY SPÓD JAGLANY:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia. Rozcierać masło z mąką palcami lub mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Wymieszać z jogurtem a następnie wbić jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło, można podsypać więcej mąki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenieść z dolnym papierem do formy o wymiarach 20 x 30 cm i wykleić spód, podoklejać brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem, na brzegach zrobić ozdobny rant np. odciskając końce widelca. Piec przez ok. 18-20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

BUDYNIOWA MASA KOKOSOWA:
Ugotować budyń w mleku kokosowym z dodatkiem wody: proszek budyniowy rozprowadzić w 100 ml wody. Mleko kokosowe zagotować z dodatkiem cukru pudru (ma wyraźnie zabulgotać), dodać rozprowadzony w wodzie proszek, dokładnie i energicznie wymieszać, zagotować. Odstawić z ognia. Nieco przestudzić i wyłożyć na upieczony spód.

DEKORACJA: Posypać wiórkami kokosowymi i ziarenkami granatu.

źródło: Kwestia Smaku


SAŁATKA Z JAJKIEM I FETĄ

Składniki na 2 porcje:
SAŁATKA:
2 jajka
100 g sera typu feta
1/4 sałaty lodowej
garść roszponki
4 rzodkiewki
1/4 ogórka szklarniowego
1 zielona papryczka chili (nie jest ostra)
rzeżucha lub kiełki brokuła (opcjonalnie)
szczypiorek
sól i pieprz

SOS:
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki majonezu light lub domowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka sera typu feta

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas można nie doprawiać), delikatnie przemieszać.
Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), pokrojoną w kosteczki fetę, posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników).

źródło: Kwestia Smaku


PUMPERNIKIEL ZE SZCZYPIORKIEM, JAJKIEM I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 

Składniki na 2 porcje:
KANAPKA:
4 kromki chleba pumpernikiel lub chleba żytniego
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek (najlepiej cienki)
śmietankowy serek kremowy
4 plasterki wędzonego łososia

OPCJONALNIE: majonez light lub domowy, cytryna

Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka pokroić na plasterki. Szczypiorek posiekać. Chleb posmarować serkiem śmietankowym, położyć posmarowaną stroną na szczypiorku, lekko dociskając.
Dodać plasterki łososia wędzonego i jajka. Doprawić solą morską do smaku i świeżo zmielonym czarnym pierzem. Można podawać z cząstką cytryny, udekorować majonezem (w wersji świątecznej).

źródło: Kwestia Smaku



BABKA BEZGLUTENOWA 

Składniki:
150 g masła
5 łyżek ksylitolu
5 jajek - oddzielone żółtka od białek
60 g mąki jaglanej (lub mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych migdałów bez skórek
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
skórka starta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
Formę na babkę (ok. 2,5 litra pojemności) posmarować grubo olejem kokosowym i oprószyć mąką jaglaną (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić, przestudzić, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą razem z z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, ekstrakt i skórkę z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i w 3 partiach dodać ją do masy, mieszać delikatnie łyżką lub krótko miksować na małych obrotach miksera. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez ok 45 minut.

DEKORACJA: można posypać mąką kokosową (jak na zdjęciu) lub posypać prażonymi płatkami kokosa.

źródło: Kwestia Smaku


JAJKA FASZEROWANE KOZIM SEREM I POMIDORAMI

Składniki:
3 jajka
60 g sera koziego (miękkiego, dojrzewającego, roladki koziej)
1 mały pomidor
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo (delikatnie włożyć do zagotowanej wody i gotować przez 10 minut). Obrać i przekroić na połówki.
Żółtka wyjąć i włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać pokrojony lub rozdrobniony ser kozi i wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę, włożyć do miseczki z żółtkami.
Doprawić solą, pieprzem i wymieszać, włożyć w połówki białek, udekorować sałatą (można np. położyć jajka na liściach sałaty).

źródło: Kwestia Smaku


BEZGLUTENOWY MAZUREK TAHINI Z GRANATEM

Składniki:
KRUCHY SPÓD:
165 g mąki bezglutenowej (55 g mąki ryżowej + 55 g mąki ziemniaczanej + 55 g mąki kukurydzianej)
100 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich lub mieszanka różnych)
szczypta proszku do pieczenia
30 g ksylitolu
szczypta soli
150 g masła (zimnego)
1 małe jajko

KREM SEZAMOWY Z TAHINI:
4 łyżki pasty tahini (gotowej lub domowej)
4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
250 g mascarpone

POLEWA:
3 łyżki pasty tahini
3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
3 łyżki soku z cytryny
mała szczypta soli

DEKORACJA: mielony cynamon, płatki migdałów, 1/2 owocu granatu

Sposób przygotowania:
KRUCHY SPÓD:
Do miski wsypać mąki, migdały, proszek do pieczenia, cukier, sól. Wszystko wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z mąką (mieszadłem miksera lub dłońmi) na drobną kruszonkę. Wówczas dodać jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę (gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką). Ciasto rozpłaszczyć na dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, przenieść do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Podoklejać brakujące miejsca, a wystające ciasto poprzycinać i uformować z niego wałeczki, z których przykleić ozdobny rant wkoło tortownicy. Spód podziurkować widelcem i schłodzić jeśli ciasto bardzo się ogrzało. Wstawić do piekarnika i piec przez 17 minut na złoty kolor.

KREM SEZAMOWY Z TAHINI:
Do miski włożyć pastę tahini, miód i mascarpone, zmiksować przez około 10-15 sekund. Rozsmarować na spodzie.

POLEWA:
Wymieszać składniki i polać fantazyjnie po cieście. Posypać miejscami mielonym cynamonem, płatkami migdałów i granatem.

źródło: Kwestia Smaku


Więcej przepisów na PDF --------------> klik!


WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!


Artykuł powstał w oparciu o inne strony internetowe

You May Also Like

3 komentarze

  1. Super przepisy! Rady tak samo bardzo przydatne <3

    amelia-bloog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że uda mi się przemycić, któryś z przepisów do kuchni! 💕

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe przepisy, chociaż ja osobiście w tę Wielkanoc mam zamiar normalnie jeść, od piątku do poniedziałku, acz cały czas zachowuję zasadę, że max do 19 jem i oczywiście zero majonezu - domownicy już się przyzwyczaili do tego, że mi odkładają osobną porcję, a ja mówię wszystkim, że po prostu go nie lubię i już sama w to wierzę XD ale słodycze zdecydowanie będę wcinać i chociaż to niezdrowe, to na nich się głównie skupiam. Bo najbliższa okazja na ich jedzenie będzie nieprędko, prawdopodobnie dopiero we wakacje. Więc sobie używam przez te kilka dni, ale dzięki temu, że już długo ich nie jem - smakują 5 razy lepiej! Czasami dla tego smaku naprawdę warto nie jeść ich ta długo ;)
    A co do aktywności - też miałam wciąż ćwiczyć całą Wielkanoc, niestety nabawiłam się bólu gardła i już wczoraj źle mi się ćwiczyło, dzisiaj chyba nawet nie próbuję. Liczę na to, że jutro - max. pojutrze będę czuła się już dobrze i poćwiczę normalnie ;)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych świąt Wielkiej Nocy z pyszną babką na stole ;)
    Frigus

    OdpowiedzUsuń