­čî« FIT PRZEPISY 4 - obiady ­čśő

14:26


Cze┼Ť─ç!
Dzisiaj szybko przychodz─Ö z nowym postem z przepisami - tym razem obiadowymi. Pomy┼Ťla┼éam, ┼╝e gdybym dodawa┼éa same posty z ─çwiczeniami to by┼éoby nudno, wi─Öc b─Öd─Ö po prostu przeplata─ç mi─Ödzy sob─ů te posty - raz przepisy, raz treningi, a raz post o jeszcze innej tematyce. 

Zapraszam do zapoznania si─Ö z przepisami!


POL─śDWICA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI Z 
WOKA Z MAKARONEM RY┼╗OWYM

Składniki na 4 porcje:
2 z─ůbki czosnku
500 g pol─Ödwicy wieprzowej
makaron ry┼╝owy
1 p─Öczek dymki
1 czerwona papryka (ok. 200 g)
250 g ananasa w kawałkach (plus ok. 150 ml soku)
4 łyżki sosu sojowego
1-2 ┼éy┼╝eczki m─ůki ziemniaczanej
troch─Ö oleju kokosowego

Spos├│b przygotowania:
Pol─Ödwic─Ö op┼éukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o szeroko┼Ťci ok. ½ cm. Marynujemy w sosie sojowym z m─ůk─ů ziemniaczan─ů i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Dymki oczyszczamy i kroimy w kr─ů┼╝ki o szeroko┼Ťci 1 cm. Papryk─Ö oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Ananasa os─ůczamy, zbieraj─ůc przy tym 150 ml soku. Pol─Ödwic─Ö sma┼╝ymy porcjami w rozgrzanym woku mniej wi─Öcej przez 2 minuty z ka┼╝dej strony i wyjmujemy. Wok wycieramy, a potem nak┼éadamy troch─Ö oleju kokosowego. Papryk─Ö i dymk─Ö podsma┼╝amy przez 2-3 minuty, obracaj─ůc. Dodajemy ananasa, sma┼╝ymy przez 1-2 minuty. Rozcie┼äczamy sokiem z ananasa. M─ůk─Ö ziemniaczan─ů rozrabiamy z odrobin─ů wody, zag─Öszczamy ni─ů warzywa. Ponownie dodajemy pol─Ödwic─Ö, doprawiamy sol─ů. Podajemy z wcze┼Ťniej ugotowanym makaronem ry┼╝owym.

UWAGA! Do marynaty do mi─Ösa mo┼╝na doda─ç czosnek, imbir i chili.

inspiracja: Kuchnia Lidla



ROSÓŁ AZJATYCKI

Składniki:
0,5kg mi─Ösa drobiowego z ko┼Ťci─ů
3-4 marchewki
1 pietruszka
1/2 niedu┼╝ego selera
1/2 pora
1 cebula
2-4 z─ůbki czosnku
3-4cm imbiru (ja użyłam sproszkowany, ale nie daje takiego efektu smakowego)
1-2 papryczki chilli (zale┼╝y jak─ů ostro┼Ť─ç tolerujecie i jak ostre papryczki macie, mo┼╝na r├│wnie┼╝ u┼╝y─ç sproszkowan─ů)
5-6 suszonych grzybk├│w mun
gar┼Ť─ç p─Öd├│w bambusa i/lub kie┼ék├│w fasoli mung
szczypiorek
sos sojowy
makaron ry┼╝owy
s├│l
pieprz

Spos├│b przygotowania:
Mi─Öso wyp┼éucz i zalaej zimn─ů wod─ů w ok. 3 litrowym garnku. Dodaj umyte 2 marchewki, pietruszk─Ö, obrany seler, por, cebul─Ö przekrojon─ů na p├│┼é. Doprowad┼║ prawie do wrzenia, zbieraj─ůc wydostaj─ůce si─Ö szumowiny. Gotuj na malutkim ogniu (tak, aby ros├│┼é nie wrza┼é) przez 1h-1,5 w zale┼╝no┼Ťci od mi─Ösa. Pozosta┼ée 2 marchewki obierz i pokr├│j w cienkie s┼éupki. Po tym czasie dodaj marchewk─Ö, obrany i pokrojony na kilka cz─Ö┼Ťci imbir (je┼╝eli nie u┼╝ywamy sproszkowanego), przepo┼éowione papryczki chilli (r├│wnie┼╝ je┼╝eli nie mamy sproszkowanego) i obrane z─ůbki czosnku. Grzybki mun przygotuj wed┼éug przepisu na opakowaniu i pokr├│j w paseczki. Gdy marchewka zmi─Öknie (ale nie b─Ödzie rozgotowana), dodaj grzybki i je┼Ťli u┼╝ywacie - p─Ödy i kie┼éki. Dopraw do smaku sosem sojowym, sol─ů i pieprzem. Je┼Ťli lubicie, mo┼╝ecie obra─ç mi─Öso z ko┼Ťci, pokroi─ç na kawa┼éki i doda─ç do zupy, Podawa─ç z makaronem ry┼╝owym, posypane szczypiorkiem. Na zdrowie!

┼║r├│d┼éo: P├│┼éka z przyprawami


FIT ZAPIEKANKA

Składniki:
500g makaronu pełnoziarnistego
1kg piersi z kurczaka
500g pieczarek
2-3 du┼╝e papryki
puszka kukurydzy
2 opakowania przecieru pomidorowego
2 cebule
2 opakowania mozzarelli
przyprawy

Spos├│b przygotowania:
Ugotuj makaron. Pier┼Ť z kurczaka pokr├│j na ma┼ée kawa┼éki i przypraw ulubionymi przyprawami. Pieczarki, cebul─Ö, papryk─Ö pokr├│j w paski/pi├│rka/kostk─Ö. Przecier pomidorowy wlej do miski obok i dopraw. Ugotowany makaron przesyp do naczynia ┼╝aroodpornego. Wrzu─ç reszt─Ö sypkich sk┼éadnik├│w, zalej sosem pomidorowym i wymieszaj. Na sam─ů g├│r─Ö po┼é├│┼╝ kurczaka, a na niego zetrzyj mozzarell─Ö. Piecz w 180 stopniach C, dop├│ki mozzarella si─Ö nie rozpu┼Ťci (ok. 10-15 minut).

┼║r├│d┼éo: Be yourself. Be fit.


RYŻOWE NALEŚNIKI Z DODATKAMI

Składniki:
chudy twar├│g
dowolne owoce
mro┼╝one truskawki do zrobienia domowego sorbetu
2 szklanki m─ůki ry┼╝owej
2 szklanki mleka + troch─Ö mleka do twarogu
1/2 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli
olejek waniliowy lub ┼Ťmietankowy
miód lub inne słodzidło
+ ew. olej kokosowy do sma┼╝enia

Spos├│b przygotowania:
Nale┼Ťniki:
Do mleka dodaj ┼╝├│┼étko, m─ůk─Ö i wod─Ö. Bia┼éo ubij na sztywno oraz na ko┼äcu dodaj do ciasta. Lekko wymieszaj, aby bia┼éko nie opad┼éo. Przyst─ůp do sma┼╝enia nale┼Ťnik├│w na oleju kokosowym na zwyk┼éej patelni lub bez niego na patelni teflonowej.

Sorbet:
Zblenduj mro┼╝one truskawki z odrobin─ů s┼éodzid┼éa (wed┼éug uznania).

Twar├│g:
Chudy twar├│g wymieszaj z odrobin─ů mleka, ┼╝eby nie by┼é suchy. Dla polepszenia smaku, dodaj kapk─Ö olejku waniliowego lub ┼Ťmietankowego (mo┼╝na tak┼╝e doda─ç zmiksowane owoce i wtedy uzyskamy pyszny, owocowy serek) oraz s┼éodzid┼éo (jego ilo┼Ť─ç zale┼╝y od kwa┼Ťno┼Ťci sera).

Nale┼Ťniki wysmaruj twarogiem i dodaj owoce. Polecam sorbet po┼éo┼╝y─ç na sam wierzch, bo wtedy pod wp┼éywem temperatury si─Ö rozpu┼Ťci oraz wszystko fajnie si─Ö po┼é─ůczy, tak wi─Öc b─Ödzie lepszy smak.


RISOTTO Z RY┼╗EM I WARZYWAMI

Składniki:
pier┼Ť z kurczaka
sos sojowy
ry┼╝ basmati/ja┼Ťminowy/br─ůzowy
kukurydza z puszki
szczypiorek
marchewka
pieczarki
s├│l, pieprz
rosołek
cebula
olej kokosowy do sma┼╝enia

Spos├│b przygotowania:
Marchewk─Ö pokr├│j na okr─ůg┼ée, cienkie plasterki i ugotuj na mi─Ökko w wodzie ze szczypt─ů soli (mo┼╝na doda─ç troszk─Ö cukru br─ůzowego, aby by┼éa lepsza w smaku). Ry┼╝ ugotuj wed┼éug przepisu na opakowaniu. Pier┼Ť z kurczaka pokr├│j na ma┼ée kawa┼éki, dodaj troch─Ö sosu sojowego, aby mi─Öso zrobi┼éo si─Ö lekko br─ůzowe. Dodaj ┼éy┼╝eczk─Ö m─ůki ziemniaczanej. Odstaw na 15 minut. Kukurydz─Ö odced┼║. Pieczarki pokr├│j, podsma┼╝. Kiedy woda si─Ö zredukuje, dodaj cebul─Ö oraz popieprz i pos├│l do smaku. Podsma┼╝ mi─Öso. Na kolejn─ů patelni─Ö wrzu─ç ugotowany ry┼╝, dodaj warzywa wraz z mi─Ösem. Wlej do tego ok. 3/4 szklanki bulionu (na jedn─ů tytk─Ö ry┼╝u) i gotuj chwil─Ö, aby bulion si─Ö lekko zredukowa┼é. Gotowe!


RYŻ PO CHIŃSKU SMAŻONY NA PATELNI Z CURRY

Składniki:
mrożona mieszanka chińska
przyprawy chi┼äskie wed┼éug uznania (cz─Östo s─ů do┼é─ůczone do mro┼╝onek)
carry do ry┼╝u
ry┼╝ basmati/ja┼Ťminowy/br─ůzowy
piersi z kurczaka
sos teriyaki (do warzyw) i sos sojowy br─ůzowy jasny (do mi─Ösa)
szczypiorek
sezam
olej kokosowy do sma┼╝enia
cebula
┼éy┼╝eczka m─ůki ziemniaczanej do mi─Ösa
pieprz, s├│l

Spos├│b przygotowania:
Pier┼Ť z kurczaka pokr├│j na ma┼ée kawa┼éki, dodaj troch─Ö sosu sojowego, aby mi─Öso zrobi┼éo si─Ö lekko br─ůzowe. Dodaj ┼éy┼╝eczk─Ö m─ůki ziemniaczanej. Odstaw na 15 minut. Ugotuj ry┼╝. W tym czasie na patelni rozmro┼║ warzywa. Gdy ju┼╝ b─Öd─ů mi─Ökkie, dodaj przyprawy chi┼äskie, sos teriyaki oraz pieprz oraz s├│l (nie za du┼╝o, poniewa┼╝ sos teriyaki jest s┼éonawy). Nast─Öpnie lekko podsma┼╝ sezam na patelni (najlepiej teflonowej). Kolej na mi─Öso - podsma┼╝ je na oleju kokosowym i dodaj je do warzyw. Na sam koniec, podsma┼╝ lekko cebulk─Ö r├│wnie┼╝ na oleju kokosowym (nie jest to konieczne). Wrzu─ç ry┼╝ i chwil─Ö sma┼╝ razem z curry (dowolna ilo┼Ť─ç wed┼éug gustu). Kiedy wszystko b─Ödzie gotowe, wy┼é├│┼╝ warzywa, mi─Öso i ry┼╝ na talerz, posyp szczypiorkiem, dodaj sezam i ciesz si─Ö wyj─ůtkowym daniem chi┼äskim!


SPRING ROLLS

Przepis znajduje si─Ö w po┼Ťcie walentynkowym ---> klik!


RYŻ PO ARABSKU Z KIEŁKAMI BURAKA

Składniki:
200g ry┼╝u br─ůzowego/ja┼Ťminowego/basmati
3 cebule
30 dag piersi z kurczaka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
100g migdałów pokrojonych w słupki lub orzeszków ziemnych (może być również pól na pół)
ok. 1 łyżeczka curry
ostra/słodka papryka do smaku
olej kokosowy do sma┼╝enia
1 łyżeczka Vegety lub kostka rosołowa
s├│l, pieprz
szklanka bulionu
+ opcjonalnie: kiełki buraka do ozdoby

Spos├│b przygotowania:
Pier┼Ť z kurczaka umyj, posyp sol─ů, pieprzem i odrobin─ů papryki. Mi─Öso pokr├│j w s┼éupki, zamarynuj w sosie sojowym (+1 ┼éy┼╝eczka m─ůki ziemniaczanej) i odstaw na 15 minut. Nast─Öpnie usma┼╝ na oleju kokosowym. Cebule pokr├│j w pi├│rka i zeszklij te┼╝ na oleju koksowym. Papryk─Ö pokr├│j na cieniutkie paseczki i r├│wnie┼╝ przez moment podsma┼╝, ale tak by pozosta┼éa lekko twardawa. Pieczarki obierz, pokr├│j w plasterki, posyp odrobin─ů Vegety i podsma┼╝ na oleju kokosowym. W mi─Ödzyczasie ugotuj ry┼╝, ale gotowanie sko┼äcz 5 minut przed czasem, aby pozosta┼é lekko twardy. Wszystkie sk┼éadniki razem z ugotowanym ry┼╝em wrzu─ç na patelni─Ö i zalej bulionem. Na bardzo ma┼éym ogniu gotuj pod przykryciem do momentu, a┼╝ ry┼╝ b─Ödzie mia┼é odpowiedni─ů mi─Ökko┼Ť─ç (nie mo┼╝e by─ç za mi─Ökki). W tym czasie wi─Ökszo┼Ť─ç wody powinna wyparowa─ç. Dodaj oko┼éo 1 ┼éy┼╝eczki curry (mo┼╝e by─ç troszk─Ö wi─Öcej – zale┼╝y od preferencji). Wszystko dok┼éadnie wymieszaj, dopraw papryk─ů oraz ewentualnie odrobin─ů soli i pieprzu. Na sam koniec posyp wszystko orzeszkami lub migda┼éami, a dooko┼éa ozd├│b potraw─Ö kie┼ékami buraka. Smacznego!



ORKISZOWA TARTA Z MNÓSTWEM DODATKÓW

Składniki:
Sp├│d:
140g m─ůki razowej orkiszowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 pieprzu
1/2 słodkiej lub ostrej papryki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju kokosowego, który należy trochę podgrzać, żeby był płynny

Spos├│b przygotowania:
Z podanych sk┼éadnik├│w zagnie─ç ciasto, kt├│re b─Ödzie dosy─ç mi─Ökkie. Podsypuj m─ůk─ů i rozwa┼ékowuj na cienki placek, odrobin─Ö wi─Ökszy ni┼╝ nasza foremka. Do formy w┼é├│┼╝ papier do pieczenia lub lekko posmaruj olejem przy u┼╝yciu, np.: p─Ödzelka lub r─Öczniczka kuchennego, a nast─Öpnie w┼é├│┼╝ ciasto i uformuj na brzegach oraz widelcem zr├│b na ca┼éej powierzchni sporo dziurek. Tak przygotowany sp├│d w┼é├│┼╝ do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekaj 10 minut.

Składniki:
Farsz:
2 cebule
1 papryka - może być np 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej
10-15 dag szynki
10-15 dag żółtego sera
5 dag sera feta
s├│l, pieprz, Vegeta, bazylia, oregano, czubrica,
1-2 łyżek oliwy
szpinak (ja użyłam mrożonego)
czosnek
pieczarki

Sos:
małe opakowanie jogurtu naturalnego
czosnek
ubite jajko

Spos├│b przygotowania:
Cebul─Ö pokr├│j w pi├│rka lub kostk─Ö, zeszklij na oliwie z oliwek i prze┼éo┼╝y─ç na talerz. Podsma┼╝ pieczarki na oleju kokosowym. Papryk─Ö umyj, oczy┼Ť─ç, pokr├│j w ma┼é─ů kosteczk─Ö i r├│wnie┼╝ sma┼╝ przez moment (ok. 2 min), aby nie straci┼éa j─Ödrno┼Ťci. Dopraw Veget─ů, a nast─Öpnie prze┼é├│┼╝ do miski. Dodaj pokrojon─ů szynk─Ö w kostk─Ö, a tak┼╝e drobno pokrojony ser feta. Wszystko dopraw sol─ů, pieprzem i innymi przyprawami. Delikatnie wymieszaj. ┼╗├│┼éty ser zetrzyj na tarce na grube wi├│rki i wymieszaj z reszt─ů sk┼éadnik├│w. Szpinak podsma┼╝ z czosnkiem. Kiedy wszystkie sk┼éadniki na farsz mamy gotowe, po┼é─ůcz jogurt naturalny, czosnek i ubite jajko. Nast─Öpnie na┼é├│┼╝ na wcze┼Ťniej podpiekany sp├│d, farsz i zalej to wszystko sosem. Wk┼éadamy do piekarnika na jeszcze 20-25 minut.



RACUCHY KOKOSOWE Z BORÓWKAMI

Składniki:
20g dro┼╝d┼╝y
łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
25g m─ůki pe┼énoziarnistej do nale┼Ťnik├│w
gar┼Ť─ç bor├│wek
3 łyżki wiórek kokosowych
1 jajko
3 łyżki wody lub mleka (ciepłe)

Spos├│b przygotowania:
Do miski w┼é├│┼╝ dro┼╝d┼╝e, mi├│d/cukier i m─ůk─Ö. Podgrzej wod─Ö lub mleko (nie za ciep┼ée) i mieszaj ze sk┼éadnikami. Ca┼éo┼Ť─ç odstaw do ciep┼éego miejsca na ok. 10 minut. P├│┼║niej dodaj jajo i wi├│rki kokosowe i dok┼éadnie mieszaj. Na koniec dodaj bor├│wki. Sma┼╝ na patelni teflonowej lub na zwyk┼éej na oleju kokosowym. Racuchy rosn─ů w trakcie pieczenia. Smacznego!


NALEŚNIKI MAKOWE Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
60g m─ůki ry┼╝owej
jajko
200ml mleczka kokosowego
1 łyżka maku
szczypta soli

Spos├│b przygotowania:
Wymieszaj składniki, ubij białka na sztywno i dodaj do reszty składników. Smaż na patelni teflonowej lub normalnej z olejem kokosowym, aby nie przywierały.

+ dowolne dodatki



NALEŚNIKI BUDYNIOWO-MALINOWE

Składniki:
jajko
1 budy┼ä malinowy (najlepiej bez cukru; podobno s─ů dost─Öpne w Auchan)
1 czubata ┼éy┼╝ka m─ůki ry┼╝owej
100ml mleka
1 łyżka oleju kokoswego

Spos├│b przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj, białko również ubij na sztywno i gotowe! Smaż na patelni teflonowej lub normalnej z dodatkiem oleju kokosowego.

+ dowolne dodatki


NALEŚNIKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM

Składniki:
Nale┼Ťniki:
jajko
1 szklanka m─ůki kukurydzianej
1 szklanka mleka

Dodatki:
banany
masło orzechowe
granat
cynamon
wi├│rki kokosowe

Spos├│b przygotowania:
Wszystkie sk┼éadniki wymieszaj, bia┼éko r├│wnie┼╝ ubij na sztywno i gotowe! Sma┼╝ na patelni teflonowej lub normalnej z dodatkiem oleju kokosowego. Na sam koniec wysmaruj nale┼Ťnika mas┼éem orzechowym i uwaga! W┼é├│┼╝ na niego ca┼éego banana (z obci─Ötymi ko┼äc├│wkami), a dopiero potem przyst─ůp do zwijania. Dzi─Öki temu wyjd─ů takie fajne kawa┼éeczki jak u mnie na zdj─Öciu. Polecam tak┼╝e posypa─ç wszystko cynamonem, wi├│rkami kokosowymi i granatem, poniewa┼╝ wszystko si─Ö bardzo dobrze komponuje.


SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z DODATKAMI

Składniki:
Nale┼Ťniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
du┼╝e jajko
3/4 szklanki m─ůki pe┼énoziarnistej do nale┼Ťnik├│w
40g szpinaku baby
1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli, pieprzu
z─ůbek czosnku

Spos├│b przygotowania:
Do blendera wlej mleko i dodaj szpinak. Zmiksuj do uzyskania g┼éadkiej konsystencji o pi─Öknym, zielonym kolorze bez widocznych drobinek szpinaku. Nast─Öpnie wrzu─ç pozosta┼ée sk┼éadniki i dalej blenduj do uzyskania g┼éadkiego ciasta nale┼Ťnikowego. Ciasto wymieszaj. Wlewaj na rozgrzan─ů patelni─Ö teflonow─ů lub zwyk┼é─ů (skoro dodali┼Ťmy do ciasta oleju to nie powinny si─Ö przykleja─ç, ale zawsze mo┼╝na troch─Ö wysmarowa─ç patelni─Ö olejem kokosowym na r─Öczniku kuchennym) i sma┼╝ z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Dodatki:
papryka
rzodkiewka
kiełki
ser feta
pomidor
og├│rek zielony
sma┼╝ona na oleju kokosowym pier┼Ť z kurczaka w przyprawach kebab/gyros (nieobowi─ůzkowo, bez niej b─Öd─ů bardziej wegetaria┼äskie)
ketchup

Sos czosnkowy:
jogurt naturalny
z─ůbki czosnku
ew. 1 łyżka majonezu
oregano, bazylia

UWAGA! Mo┼╝na zrobi─ç te nale┼Ťniki w wersji s┼éodkiej - w tym wypadku do ciasta nie dodajemy czosnku i pieprzu, ale za to kilka kropli olejku ┼Ťmietankowego/waniliowego i s┼éodzid┼éo. Tylko musimy pami─Öta─ç o bardzo dok┼éadnym zblendowaniu szpinaku! Podobno smakuj─ů wy┼Ťmienicie w takiej wersji z twarogiem chudym i owocami.

źródło: przepis znaleziony w internecie


KOTLECIKI RYBNE Z KASZ─ä JAGLAN─ä I MARCHEWK─ä

Składniki na 4 porcje (8 sztuk):
550g chudej ryby niemro┼╝onej (ja da┼éam pstr─ůga ┼éososiowego, ale mo┼╝e te┼╝ by─ç dorsz, morszczuk)
1/3 szklanki kaszy jaglanej
jajko
marchew starta na grubych oczkach
p─Öczek koperku
1 łyżka soku z cytryny
s├│l, pieprz
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Spos├│b przygotowania:
Ugotuj kasz─Ö jaglan─ů wed┼éug przepisu na opakowaniu. Ryb─Ö op┼éucz i bardzo dok┼éadnie osusz r─Öcznikiem papierowym. Zmiel maszynk─ů do mielenia mi─Ösa, zblenduj lub bardzo dok┼éadnie pokr├│j jak na tatara. Do zmielonej ryby dodaj jajko, ugotowan─ů kasz─Ö, marchew, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dok┼éadnie wymieszaj. Formuj z masy kotleciki, odciskaj─ůc nadmiar wody. Sma┼╝ z dw├│ch stron po 5 minut na delikatnie nat┼éuszczonej olejem kokosowym patelni lub na teflonowej bez t┼éuszczu.

Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza (2 sztuki) kotlecik├│w:

  • energia: 180kcal
  • bia┼éko: 27g
  • t┼éuszcz: 3g
  • w─Öglowodany: 11g
  • b┼éonnik pokarmowy: 2g

Rybne kotleciki s─ů dobrym ┼║r├│d┼éem:

  • sk┼éadnik├│w mineralnych: magnezu, ┼╝elaza, cynku
  • witamin: A, D, B1, B12, PP

Ja do tego zjad┼éam kasz─Ö jaglan─ů i sos koperkowy (rozpu┼Ť─ç w p├│┼é szklanki gor─ůcej wody p├│┼é roso┼éku drobiowego Knorr, dodaj ok. 2 pe┼énych ┼éy┼╝ek m─ůki pe┼énoziarnistej, rozmieszanej w zimnej wodzie i wlej do roso┼éku, kt├│ry ju┼╝ ma si─Ö gotowa─ç na palniku, jak si─Ö zagotuje, dolej troch─Ö ┼Ťmietanki 12% i wsyp koperek, je┼╝eli b─Ödzie za g─Öste, rozci─Öcz wod─ů, a je┼Ťli za rzadkie, dodaj m─ůki).

┼║r├│d┼éo: przepis z internetu 




ZAPIEKANE NALE┼ÜNIKI 
KUKURYDZIANO-OWSIANE
 Z DODATKAMI

Składniki:
0,5 szklanki m─ůki kukurydzianej
0,5 m─ůki owsianej
ok. 300g szpinaku (w zale┼╝no┼Ťci od ilo┼Ťci nale┼Ťnik├│w, ja mia┼éam 6)
jeden wi─Ökszy z─ůbek czosnku
cebula
mi─Öso z indyka (nieobowi─ůzkowo, je┼Ťli nie dodasz, danie b─Ödzie bardziej wegetaria┼äskie)
200g pieczarek
s├│l, pieprz do smaku
orzechy włoskie
250 ml ┼Ťmietanki 12%
1 jajko
ok. szklanki mleka
mozzarella/ser żółty
+ dodat. olej kokosowy (ok. 2 ┼éy┼╝ek), kt├│ry mo┼╝na doda─ç do ciasta nale┼Ťnikowego, ┼╝eby nale┼Ťniki nie przywiera┼éy na normalnej patelni (do teflonowej nie warto dodawa─ç oleju, bo to niepotrzebne)

Spos├│b przygotowania:
Nadzienie nale┼Ťnik├│w:
Mi─Öso podsma┼╝ na oleju kokosowym. Dodaj s├│l i pieprz. Na osobnej patelni podsma┼╝ umyty szpinak. Kiedy zmniejszy swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç i struktur─Ö, dodaj z─ůbek czosnku, a nast─Öpnie wlej ┼Ťmietank─Ö (ok. 150 ml). Sos mo┼╝na zaci─ůgn─ů─ç utartym serem ┼╝├│┼étym. Na kolejnej patelni podsma┼╝ pieczarki. R├│wnie┼╝ dopraw sol─ů i pieprzem, gdy woda wyparuje. Na koniec dodaj pokrojon─ů cebul─Ö. Na nast─Öpnej patelni podsma┼╝ przez chwil─Ö orzechy w┼éoskie, aby zrobi┼éy si─Ö bardziej chrupkie. P├│┼║niej pokr├│j je na mniejsze kawa┼éki i dodaj do utartego sera ┼╝├│┼étego/mozzarelli razem z pozosta┼é─ů ┼Ťmietank─ů (z tego b─Ödzie sos, kt├│rymi b─Ödziemy polewa─ç nale┼Ťniki).

Ciasto nale┼Ťnikowe:
Rozbe┼étaj jajko, dodaj szczypt─Ö soli i ok. szklank─Ö mleka, dwa rodzaje m─ůki i dobrze wymieszaj.Je┼Ťli sma┼╝ysz na normalnej patelni, dodaj oleju kokosowego. Kolejno, przyst─ůp do sma┼╝enia nale┼Ťnik├│w.

Gdy nale┼Ťniki b─Öd─ů gotowe, na┼é├│┼╝ po kolei farsz. Zwi┼ä nale┼Ťniki i prze┼é├│┼╝ je do naczynia ┼╝aroodpornego. Je┼╝eli zostanie ci sosu na patelni od szpinaku, polej nimi nale┼Ťniki przed pieczeniem. Na ko┼äcu, po u┼éo┼╝eniu nale┼Ťnik├│w polej wszystko sosem z serem ┼╝├│┼étym/mozzarell─ů, ┼Ťmietan─ů i orzechami w┼éoskimi. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach, a┼╝ do czasu roztopienia si─Ö sera.


ZUPA BROKUŁOWA Z ŁOSOSIEM

Składniki:
750 g brokułów (lub 600 g brokułów mrożonych)
2 cebule
800 ml bulionu warzywnego (u┼éatwiona wersja: ok. 2 kostek roso┼ék├│w drobiowych rozpu┼Ťci─ç w gor─ůcej wodzie)
100-150 g ┼Ťmietanki 12%
s├│l, pieprz
200 g łososia wędzonego

Spos├│b przygotowania:
┼Üwie┼╝e broku┼éy oczy┼Ťci─ç, podzieli─ç na r├│┼╝yczki, ┼éodyg─Ö pokroi─ç w kostk─Ö (mro┼╝one broku┼éy rozmrozi─ç). Cebul─Ö obra─ç i posieka─ç, wrzuci─ç wraz z broku┼éami do wrz─ůcego wywaru i gotowa─ç pod przykryciem przez 15 minut. Wyj─ů─ç kilka r├│┼╝yczek, reszt─Ö zmiksowa─ç w bulionie na g┼éadk─ů mas─Ö. Doda─ç ┼Ťmietank─Ö i doprawi─ç do smaku. Do zmiksowanego kremu wrzuci─ç wcze┼Ťniej wyj─Öte r├│┼╝yczki. ┼üososia pokroi─ç w paski. Zup─Ö rozla─ç na talerze, udekorowa─ç paskami ┼éososia.

źródło: Kuchnia Lidla


Co najch─Ötniej jecie na obiad?

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Racuchy kokosowe wygl─ůdaj─ů wy┼Ťmienicie!
    FrenchFriesSmile

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.cdn.ug.edu.pl/40221/do-lata-razem-fakty-i-mity-czesc-ii/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy s─ů ┼Ťwietne.B─Öd─Ö musia┼éa je wykorzysta─ç. Mo┼╝e nawet jutro na obiad?
    Obserwuj─Ö :)
    x-lauraxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Przetestowałam zapiekankę i muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna :)
    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń


Instagram