🍰 FIT PRZEPISY 5 - słodycze, ciasta, ciasteczka, gofry 🍰


Wielki powrót! :)
Jedyne co mogę powiedzieć to szkoła i problemy zdrowotne. Wiecie jaki nawał pracy jest na sam koniec roku, a gdy jest się chorym to wszystko wydaje się jeszcze gorsze. 
Jednak już po wszystkim, WRACAM! Obiecuję, że posty na nowo będą regularnie, szczególnie, że pomysłów na nie mi nie brakuje.
Co do wszystkich wiadomości na social media - obiecuję, że wszystko nadrobię, tylko dajcie mi trochę czasu, żeby znowu wkręcić się w to wszystko.
Dzisiaj przychodzę z długo oczekiwanym postem z przepisami na zdrowe desery, które możecie jeść poza cheatem. Mam nadzieję, że je wypróbujecie, ponieważ gwarantuję wam, że są przepyszne!



FIT TARTA Z KREMEM 
CZEKOLADOWYM I OWOCAMI

Składnik:
CIASTO:
1 szklanka mąki (owsiana, orkiszowa lub pełnoziarnista)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy/śmietankowy
słodzidło wg uznania

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieć razem i uformuj płaską kulkę. Następnie włóż ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ją oraz ułóż w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Ciasto należy podziurawić w formie widelcem, bo wtedy równomiernie wyrośnie.

KREM CZEKOLADOWY:
1 woreczek kaszy jaglanej
500ml mleka lub więcej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
słodzidło wg uznania

Sposób przygotowania:
Kaszę wysyp z woreczka, zalej mlekiem i gotuj ok. 20 minut aż będzie miękka i wpije mleko. Pod koniec gotowania dodaj czekoladę. Gdy się rozpuści, dodaj słodzidło. Po lekkim przestudzeniu zblenduj ją na gładką masę.



MINI BABECZKI OMLETOWE

Składniki na 4 babeczki:
1/2 szklanki płatków owsianych
jajko
garść wiórek kokosowych
2 kostki gorzkiej czekolady
Kilka jagód goji
Garść żurawiny lub rodzynek
Garść słonecznika
szczypta soli
ew. łyżka wody
1/4 łyżeczki sody
+ masło orzechowe, miód i banany po zakończeniu pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajko wbij do miski. Dodaj płatki owsiane i szczyptę soli, sodę, wymieszaj. Następnie pokrój na małe kawałki czekoladę oraz dodaj resztę składników Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodaj wodę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przełóż ciasto do papilotek i piecz 15 minut. Po wyjęciu i lekkim wystudzeniu, można posmarować je masłem orzechowym, dodać banana i polać miodem, wtedy smak jest o wiele lepszy. Smacznego!


OWOCE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

Prosty, a dobry przepis, który polega na rozpuszczeniu gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, a następnie polania nią owoców.



WALENTYNKOWE CIASTO

Składniki:
SPÓD (x2):
6 łyżek otrębów
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania spodu:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki na spód wymieszaj łyżką i wylej na papier. Piec 10 minut.

MASA (x2):
200g twarogu chudego
150g jogurtu naturalnego
galaretka (najlepiej bez cukru) - ja użyłam truskawkowej
pół litra wodu

Sposób przygotowania środka:
Wodę zagotuj i rozpuść galaretkę wg przepisu na opakowaniu, jednak polecam dodać mniej wody niż każą, bo wtedy galaretka będzie bardziej zwarta. Odczekaj aż wystygnie. Twaróg zblenduj z jogurtem. Dodaj schłodzoną galaretkę, a następnie ponownie zblenduj na gładką masę. Przelej do formy na gotowy spód i włóż na chwilę do zamrażarki. Gdy się stęgnie góra, wyjmij i zalej kolejną warstwą lekko stęgniętej galaretki. Na koniec wsadź na trochę do lodówki - tak długo aż się stęgnie. Smacznego!


Więcej przepisów walentynkowych tutaj: FIT Walentynki (klik)



SERNIK STRACIATELLA BEZ SERA

Składniki: 
SPÓD:
6 łyżek otrębów
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki mleka
łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką i wylej na papier. Piec przez 8 minut.

MASA:
800g jogurtu naturalnego (może być jeden grecki odtłuszczony)
4 białka
3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być trochę więcej, jeśli jogurt jest kwaśny)
2 budynie śmietankowe (najlepiej bez cukru)
szczypta soli
4-6 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: 
Jogurty wymieszaj z budyniem, dodaj startą czekoladę na grubych oczkach lub pokrojoną. W misce ubij białka z solą na sztywno, potem dodaj cukier i ubij na gęsto. Następnie połącz jogurty z białkami i mieszaj powoli, żeby piana nie upadła. Wylej na tortownicę i piec 50 minut w 180 stopniach. Zostaw w piecu do ostygnięcia. Polej gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekoruj według uznania. Smacznego!

UWAGA! Jeśli nie dodamy czekolady to naturalnie powstanie nam najzwyklejszy sernik.


OWSIANE CIASTKA Z BANANA, JABŁKA, MASŁA ORZECHOWEGO I KOKOSU

Składniki na 15 ciasteczek:
7 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych/żytnich/pszennych
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
jabłko
banan
garść rodzynek i żurawiny
2-3 łyżki wiórek kokosowych
mleko/woda, by lekko rozcieńczyć masę

Sposób przygotowania:
Jabłko zetrzyj na tarce, banana rozgnieć na gładką masę widelcem lub zmiksuj blenderem, a następnie wszystkie składniki (oprócz rodzynek i żurawiny, bo dodajemy je na koniec) zblenduj ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj opcjonalnie wody/mleka i dorzuć rodzynki. Następnie łyżką uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wysmaruj olejem kokosowym, aby ciastka się nie przykleiły). Piecz w 200 stopniach Celsjusza do momentu, aż się zarumienią (ok. 20 minut). 


KULKI MOCY

Składniki:
płatki kukurydziane
płatki owsiane
pestki dyni
słonecznik
jagody goji
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Do garnka wsyp płatki kukurydziane, płatki owsiane, pestki dyni oraz słonecznik, jagody goji i wiórki kokosowe do rozpuszczonej gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Kulki uformuj za pomocą łyżki do lodów i wyłóż je na papier do pieczenia, a potem włóż na trochę do lodówki, aby stały się bardziej zbite.


NAJLEPSZE CIASTKA CZEKOLADOWE NA ŚWIECIE

Składniki:
170g mąki orkiszowej do wypieków
1 łyżeczka sody
140g oleju kokosowego
3 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
3/4 szklanki cukru trzcinowego
50g płatków migdałów
50g posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Olej kokosowy utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj później szczyptę soli, migdały i gorzką czekoladę do masy. Będzie to dosyć gęste, dlatego do mieszania należy użyć drewnianej łopatki. Ciasto - najlepiej - nakładać łyżką do lodów na blachę wyłożoną papierem, a potem rozdusić. Trzeba zachować odstępy, ponieważ ciastka się bardzo rozlewają i rosną. Z termoobiegiem piecz w 180 stopniach. Bez termoobiegu piecz w 190 stopniach. Po 15 minutach będą chrupkie na zewnątrz, a w środku miękkie. 

UWAGA! Ciastka są miękkie w piekarniku, ale później robią się twarde, więc jeśli chcemy wykroić jakiś kształt to należy to zrobić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.


BEZGLUTENOWE BROWNIE

Składniki:
170 g oleju kokosowego
300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości 
3 jajka 
1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub 2/3 szklanki ksylitolu) 
50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej 
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów 
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Przygotuj małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść olej kokosowy na małym ogniu. Gdy olej będzie w połowie roztopiony, dodaj 2 czekolady (200 g), połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztop na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem oraz wanilią jeśli używamy. Dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 - 35 minut. Odstaw na ok. 15-20 minut, wyjmij z blaszki na deskę i jeszcze odczekaj kolejne 15 - 20 minut przed pokrojeniem. Po ostudzeniu, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto.

UWAGA! W większej tortownicy o średnicy 23-24 cm brownie piecz krócej, ok. 23-25 minut.

inspiracja: Kwestia Smaku


ZAPIEKANY KOGEL MOGEL CZEKOLADOWY 
I NORMALNY Z BORÓWKAMI

Składniki: 
3 jajka
łyżka miodu
gorzkie kakao. 
dowolne owoce (u mnie borówki)

Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywno z solą. Następnie osobno ubij żółtka z miodem na pianę. Po ubiciu, dodaj delikatnie do żółtka ubite białko i wymieszaj ostrożnie. Podziel to na pół i do jednej części dosyp trochę gorzkiego kakao, według uznania. Potem przełóż do foremek. Do części bez kakao dodałam borówki i dzięki temu było o wiele lepsze, wilgotne, mniej jajeczne i bardziej słodkie. Wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Radzę uważnie obserwować je, żeby nie przypalić.


WEGE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki: 
80 g mąki kukurydzianej 
140 g mąki pszennej (można użyć 50 g pszennej i 90 g żytniej) 
szczypta soli 
1 mały banan (np taki, który ze skórką ma 170 g) 
3 łyżki oleju kokosowego 
gorzka czekolada do dekoracji
Trzy łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Przesiej mąki do dużej miski, dodaj sól. Utrzyj w blenderze banana, cukier i olej na puszystą masę. Dodaj powstałą masę do mąk, wymieszaj łyżką i zagnieć na gładkie ciasto. Rozwałkuj dosyć cienko ciasto i wykrawaj ciastka. Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C. Na sam koniec można je posmarować gorzką czekoladą, którą należy wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej.

źródło: Green Scarf


BANANOWE AMARANTUSKI

Składniki na 6 dużych ciastek:
100g wiórek kokosowych
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
3 dojrzałe banany

Sposób przygotowania:
Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj w blenderze. Dodajemy wiórki kokosowe i amarantusa. Mieszamy, lepimy nieduże kulki, które potem rozpłaszczamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C, a w tym 10 minut w termoobiegu. 


OWOCOWE BABECZKI W 3 RODZAJACH

1. BANANOWE:
2 banany rozduś lub zblenduj, dodaj 50g płatków owsianych błyskawicznych i utartej gorzkiej czekolady (według uznania) - ja dałam trzy kostki. 

2. POMARAŃCZOWE:
Zblenduj jedną pomarańczę, dodaj garść daktyli zamoczonych na 5 minut w wodzie, pokrojonych drobno oraz 50g płatków owsianych błyskawicznych.

3. JABŁKOWE:
1 duże jabłko zetrzyj na grubych oczkach, dodaj pół łyżeczki cynamonu, garść rodzynek i 50g płatków. Jeżeli jabłko będzie suche i nie będzie się kleić, możesz dodać pół jajka.

Do każdego ciasta możesz dodać łyżeczkę miodu, jeśli uznasz, że masa jest za mało słodka.

Babeczki piec 30 minut w 180 stopniach.


FIT CIASTO à la SNICKERS Z FIT NUTELLĄ

Składniki:
SPÓD:
1/2 szklanki orzechów
1/2 szklanki namoczonych rodzynek
2 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki i wyłóż w naczyniu o średnicy ok. 20 cm. 

Na tą warstwę nakładamy masło orzechowe i rozsmarowujemy.

FIT NUTELLA:
1 awokado
3 banany
14 namoczonych daktyli
5 łyżek kakao
1 gruszka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dodaj do ciasta jako trzecią warstwę.

Na samym końcu ozdób ciasto dowolnymi dodatkami. Najlepiej podawaj schłodzone. 

UWAGA! Ciasto bardzo trudno się wyciąga z formy i polecam je wykonać w pucharku w postaci musu.




PEŁNOZIARNISTE GOFRY KAKAOWE

Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki mleka 1,5%
3/4 szklanki wody gazowanej 
2 duże łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
słodzidło wg uznania
1 łyżeczka sody
gorzkie kakaro wg uznania (jeśli chcecie normalne gofry, po prostu nie dawajcie kakao)

Łączymy składniki, pieczemy i wcinamy :)


FIT ZAPIEKANKA Z CHUDYM TWAROGIEM, AMARANTUSEMM, KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI Z CYNAMONEM I MIGDAŁAMI

Składniki:
olejek waniliowy
500 ml soku jabłkowego 100%
200g amarantusa (NIEekspandowany!)
600g kwaśnych jabłek 
2 łyżki oleju kokosowego 
45 g cukru brązowego 
2 jajka
300g chudego twarogu 
30g orzechów (ja użyłam migdałów)

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200°C
Do gotującego się soku jabłkowego dodaj kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wrzuć amarantus i ponownie zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Odsącz na sicie i wystudź. 
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Podziel na dwie porcje. Każdą podsmaż na oleju kokosowym. Obsmaż przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posyp cukrem trzcinowym i lekko skarmelizuj. Połowę jabłek umieść w naczyniu żaroodpornym. 
Białka oddziel od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubij na gęsty, jasny krem. Wymieszaj z twarogiem i amarantusem. Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy. Połowę kremu rozprowadź na jabłkach. Wyłóż kolejną porcję jabłek i przykryj masą serową. Posyp orzechami. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

inspiracja: Kuchnia Lidla




(prawie) FIT RUNO LEŚNE

zapraszam tutaj (klik)


PIECZONE BANANY NA SŁODKO

Pokrój banana na pół, a potem połóż na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia na blaszce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz aż banan zmięknie (ok. 15 minut). Po wyciągnięciu warto je polać gorzką czekoladą, ponieważ banany są same w sobie bardzo słodkie. Na sam koniec posyp je dodatkami według uznania.


PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI O SMAKU SZARLOTKI

Składniki:
ok. 1 szklanki mąki pełnoziarnistej do naleśników (lub innej)
ok. 1 szklanka mleka
szczypta soli
ok. 3 małych jabłek (masa musi być gęsta)
niecała łyżeczka cynamonu (według uznania)
miód do polania
olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszaj i dodaj starte jabłka na grubych oczkach wraz z cynamonem. Usmaż na oleju kokosowym do zarumienienia. Po usmażeniu można je polać miodem i posypać cynamonem.


PIECZONY NALEŚNIK Z SERKIEM I TRUSKAWKAMI

Składniki na 1 naleśnika pieczonego w formie o średnicy 30 cm:
4 jajka
szklanka mleka
niespełna szklanka mąki pełnoziarnistej lub innej
szczypta soli
łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżka cukru trzcinowego
olej kokosowy do posmarowania formy
serek homogenizowany lub mascarpone
truskawki

Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj stopniowo przesianą mąkę, mleko, wanilię i cukier. Powstałą masę połącz z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. 
Brzegi oraz spód naczynia dokładnie wysmaruj olejem kokosowym. Ciasto wlej do naczynia i piecz w piekarniku przez ok. 25 minut, aż naleśnik będzie pięknie pofalowany i złoty.
Na upieczony naleśnik nałóż serek homogenizowany połączony z truskawkami i miodem (ja jeszcze zrobiłam kulki z mascarpone). Całość udekoruj truskawkami. 



FIT BABECZKI CYTRYNOWE

Składniki:
1 małe jajko
30ml rozpuszczonego i schłodzonego oleju kokosowego
100ml mleka
50g cukru trzcinowego
szczypta soli
130g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego
+ serek homogenizowany zmiksowany z owocami

Sposób przygotowania:
Jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodaj olej i mleko oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia wraz z olejkiem. Masę przelej do papilotek, a następnie piecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu można dodać na górę serek tak jak ja to zrobiłam


DAKTYLE W GORZKIEJ CZEKOLADZIE

Składniki:
daktyle
gorzka czekolada lub z dodatkiem skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Daktyle obtocz w niej i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż je na chwilę do lodówki, aby czekolada zrobiła się twarda.


BANANOWE LIZAKI

Składniki:
banany
gorzka czekolada (ja użyłam z dodatkiem skórki pomarańczowej)
dodatki
+patyczki do lodów

Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie pokrój banany na pół i nadziej je na patyczki. Przygotowane banany posmaruj czekoladą z pomocą łopatki do ciast i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na sam koniec posyp je dodatkami (ja udałam orzechy, migdały, wiórki kokosowe, jagody goji). Tak samo jak daktyle, warto wsadzić je na trochę do lodówki, aby czekolada stwardniała.

You May Also Like

2 komentarze

  1. Cieszę się, że wróciłaś! Życie tak często nas pochłania, że zapominamy o wielu rzeczach :P
    Matko, ta godzina, a ja przeglądam te przepisy... już nie mogę się doczekać okazji na ich wypróbowanie. Ostatnio przechodziłam koło budek z goframi i szczerze - nie mogłam się oprzeć. Zrezygnowałam z bitej śmietany i słodkich dodatków, zostały tylko owoce, ale i tak czułam się nie fair w stosunku do mojej diety, dlatego nie zaskoczy Cię fakt, że najbardziej zaciekawiły mnie te gofry ;) Myślę, że szybko nadejdzie okazja, aby je wypróbować, tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni! Poza tym jestem miłośniczką co do robienia babeczek, więc i one znalazły me uznanie. A reszta... no, brak we mnie energii za pewne, by robić te z dłuższych przepisów, ale może, a nuż coś, kiedyś... bo wszystko tak pięknie wygląda, zjadłabym już, teraz! Ale żeby robić to chęci w ogóle! Ten leń, niestety.
    Dzięki wielkie za wpis i powodzenia w pisaniu następnych!
    Pozdrawiam, Frigus

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś po prostu wielka! :)

    OdpowiedzUsuń