馃崹 Nie przytyjesz od lod贸w! 馃崷


Ju偶 od trzech dni mo偶emy oficjalnie cieszy膰 si臋 wakacjami, a co najbardziej nam si臋 z nimi kojarzy? LODY!

Ale czy to dozwolone tak je艣膰 je bezkarnie na diecie?

TAK!

Dlaczego?

Czytaj dalej!


"Spo偶ywamy je w niskiej temperaturze i nasz organizm, by strawi膰 ga艂k臋 lod贸w, musi j膮 najpierw podgrza膰 do temperatury naszego 偶o艂膮dka i zainwestowa膰 w to du偶o energii, czyli ok. 54 kcal. A tymczasem ga艂ka lod贸w to r贸wnowarto艣膰 oko艂o 50 kcal. Czyli jemy i chudniemy" - t艂umaczy艂a dietetyk Agnieszka Piska艂a w rozmowie na TVN24.

藕r贸d艂o: Express ilustrowany

ALE! Pami臋tajmy o tym, 偶e mowa tutaj o lodach domowych.


LODY DOMOWE A SKLEPOWE 

Lody mog膮 mie膰 rozmaity sk艂ad i r贸偶n膮 warto艣膰 od偶ywcz膮, zupe艂nie czym innym jest bowiem porcja lod贸w mlecznych na patyku, czym innym porcja sorbet贸w, a czym innym puchar lod贸w z bit膮 艣mietan膮 i syropem owocowym.

Wysoka warto艣膰 kaloryczna zale偶y g艂贸wnie od u偶ycia 艣mietany i jaj. Lody dostarczaj膮 r贸wnie偶 t艂uszczu. Jego warto艣膰 od偶ywcza zale偶y w du偶ej mierze od rodzaju u偶ytego oleju. Zatem lody mog膮 by膰 zar贸wno 藕r贸d艂em niezb臋dnych nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych (olej s艂onecznikowy, sojowy, kukurydziany), jak r贸wnie偶 t艂uszcz贸w nasyconych (olej palmowy, kokosowy). Niestety producenci najcz臋艣ciej nie podaj膮 na opakowaniu, jaki rodzaj t艂uszczu zosta艂 u偶yty. Ponad to, najcz臋艣ciej w lodach sklepowych stosowany jest zwyk艂y, bia艂y cukier (sacharoza), syrop skrobiowy oraz syrop glukozowo – fruktozowy. Zwracajmy zawsze uwag臋 na sk艂ad, poniewa偶 produkty kupowane od r贸偶nych producent贸w mog膮 r贸偶ni膰 si臋 mi臋dzy sob膮.

Dlatego warto robi膰 lody w domu, poniewa偶 ich warto艣膰 energetyczn膮 mo偶na zmniejszy膰 poprzez zast臋powanie 艣mietanki odt艂uszczonym mlekiem, cukru – substancjami s艂odz膮cymi, redukcj臋 ilo艣ci lub ca艂kowite wyeliminowanie jaj.


KT脫RE LODY WYBIERA膯? 

Kt贸re lody s膮 najlepsze na odchudzanie? 

Spo艣r贸d wszystkich lod贸w najmniej kaloryczne s膮 sorbety. Nie zawieraj膮 t艂uszczu i dlatego ga艂ka to jedynie ok. 25 kcal. Jednak z drugiej strony s膮 produkowane g艂贸wnie z wody i sok贸w owocowych i tutaj kryje si臋 pu艂apka. Soki owocowe zawieraj膮 cukier prosty, kt贸ry opr贸cz tego jest i tak dodawany do produkcji sorbet贸w. Dlatego r贸wnie偶 z ilo艣ci膮 tych lod贸w nie nale偶y przesadza膰, chyba 偶e wykonamy je samemu w domu!

Mo偶esz te偶 si臋ga膰 po lody mleczno-owocowe (ga艂ka ma ok. 30 kcal).

Unikaj natomiast lod贸w 艣mietankowych. Aksamitn膮 konsystencj臋 zawdzi臋czaj膮 du偶ej zawarto艣ci t艂uszczu. Jedna ich ga艂ka to ok. 40 kcal. A gdy s膮 z bakaliami, czy czekolad膮, ich kaloryczno艣膰 wzrasta nawet do 90 kcal!

Ciekaw膮 alternatyw膮 dla tradycyjnych lod贸w 艣mietankowo – mlecznych s膮 lody jogurtowe. S膮 to produkty, kt贸re w swoim sk艂adzie zawieraj膮 偶ywe kultury bakterii o w艂a艣ciwo艣ciach probiotycznych. Kom贸rki bakterii reguluj膮 metabolizm, wspomagaj膮 system odporno艣ciowy oraz hamuj膮 rozw贸j niepo偶膮danej mikroflory w jelitach. Niejednokrotnie podkre艣lano ich udzia艂 w obni偶aniu poziomu cholesterolu we krwi. Lody jogurtowe zawieraj膮 r贸wnie偶 mniej t艂uszczu i kalorii w por贸wnaniu z tradycyjnymi.

Aby nasza ma艂a porcja wygl膮da艂a okazalej i przy tym mia艂a wi臋ksz膮 warto艣膰 od偶ywcz膮, dodajmy do niej 艣wie偶e owoce!


WITAMINY:

Lody s膮 jednym z nielicznych produkt贸w spo偶ywczych, kt贸re obok zach臋caj膮cych walor贸w smakowych maj膮 tak偶e wiele warto艣ci od偶ywczych.

Lody – pomijaj膮c sorbety – otrzymuje si臋 z mleka. Mleko jest 藕r贸d艂em dobrego jako艣ciowo bia艂ka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B – g艂ownie ryboflawiny. Dodatkowo, sk艂adniki te s膮 bardzo 艂atwo przyswajalne.

Lody sorbetowe mog臋 by膰 natomiast dobrym 藕r贸d艂em witaminy C, A oraz E.


KIEDY JE JE艢膯? 

Warto pami臋ta膰 o tym, 偶e lody mog膮 by膰 dodatkiem do pe艂nowarto艣ciowego posi艂ku, ale nie powinny go zast臋powa膰. Zjedzmy je po obiedzie lub wkomponujmy do drugiego 艣niadania lub podwieczorku. Spo偶yte 艂膮cznie z innymi produktami nie b臋d膮 si臋 tak szybko wch艂ania艂y i unikniemy waha艅 poziomu glukozy we krwi. Poza tym porcja zjedzona po posi艂ku b臋dzie mniejsza, bo b臋dziemy ju偶 syci. Wa偶ne jest r贸wnie偶, by je艣膰 powoli, bez po艣piechu, co pozwala na d艂u偶sze delektowanie si臋 smakiem.


STEREOTYPY TRENINGOWE: 

"Porcja dobrych, mlecznych lod贸w mo偶e nie tylko przynie艣膰 ukojenie w upalne, letnie dni, ale tak偶e stanowi lekkostrawne i wygodne 藕r贸d艂o cukr贸w i aminokwas贸w. Tak wi臋c jest to znakomity, szybki posi艂ek potreningowy. Zamiast przesypywa膰 proszki i macha膰 szejkerem, lepiej sobie zrobi膰 w domu lody. Wspominam o tym przede wszystkim po to by prze艂ama膰 pewne stereotypy. Przyj臋艂o si臋 bowiem, 偶e po treningu standardem jest od偶ywka, potem ry偶 i kurczak. Przesi膮kli艣my bowiem marketingiem i strachem o to by „w 100% wykorzysta膰 okno anaboliczne” i 偶yjemy w przekonaniu, 偶e nie ma miejsca na eksperymenty, 偶e trzeba zmierza膰 wydeptan膮 艣cie偶k膮. Tytu艂owe lody, cho膰 faktycznie znakomicie si臋 nadaj膮 jako szybka przek膮ska potreningowa, to stanowi膮 jedynie pretekst do tego by otwiera膰 oczy na alternatywy, 偶eby z diety i odnowy powysi艂kowej nie robi膰 „celibatu” i nie odmawia膰 sobie przyjemno艣ci."

藕r贸d艂o: Po treningu


Wi臋cej o posi艂kach oko艂otreningowych tutaj (klik)!



RACJONALNE MY艢LENIE: 

Na sam koniec we藕my to wszystko na ch艂opski rozum.

Trzeba przyzna膰, 偶e na tle rurek z kremem, p膮czk贸w, czy batonik贸w, niekt贸re lody prezentuj膮 si臋 zdecydowanie lepiej: s膮 zazwyczaj mniej kaloryczne, bardziej zasobne w niekt贸re sk艂adniki od偶ywcze i mniej przetworzone. 

Przeci臋tna porcja lod贸w waniliowych bez polewy (100g) dostarcza oko艂o 120 - 150kcal, to nawet czterokrotnie mniej ni偶 batonik, czy czekolada o tej samej gramaturze. Oczywi艣cie je艣li zam贸wimy lody z bit膮 艣mietan膮 i polew膮 czekoladow膮 ta relacja zmieni si臋 w znacz膮cym stopniu.


Dlatego co wybierzesz, je艣li b臋dziesz mia艂a do wyboru - czekolad臋 czy domowe lody?


UWAGA!
Pami臋taj, 偶e ka偶dy produkt jedzony w nadmiarze mo偶e by膰 szkodliwy dla naszej figury lub nawet zdrowia. Nie inaczej jest w przypadku lod贸w. Mog膮 one zast膮pi膰 maksymalnie jedno danie dziennie w przypadku os贸b odchudzaj膮cych si臋.



UWAGA!
Lody bardzo mocno si臋 zamra偶aj膮, szczeg贸lnie sorbetowe. Dlatego, je艣li nie mamy zamiaru zje艣膰 ich od razu, warto je wyci膮gn膮膰 wcze艣niej z zamra偶arki.



DOMOWE LODY Z WAFELKOWYMI BABECZKAMI MIGDA艁OWYMI

Sk艂adniki:
SORBET TRUSKAWKOWY:
mro偶one truskawki
ew. mro偶ony banan
ew. mi贸d

SORBET BANANOWY Z GORZK膭 CZEKOLAD膭:
mro偶ony banan
gorzka czekolada (ilo艣膰 wed艂ug uznania)

LODY JE呕YNOWE:
mro偶one je偶yny
jogurt grecki lub naturalny
mi贸d

WAFELKOWE BABECZKI MIGDA艁OWE:
200g p艂atk贸w migda艂贸w
0,5 szklanki cukru trzcinowego (lub mniej, wedle gustu, bo s膮 dosy膰 s艂odkie)
30g m膮ki pe艂noziarnistej
3 bia艂ka
40g oleju kokosowego


Spos贸b przygotowania BABECZEK:
Bia艂ka ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubij na g臋sto. Olej kokosowy rozpu艣膰 (ale tak, aby nie by艂 za gor膮cy), dodaj do tego m膮k臋 i p艂atki migda艂贸w, a na ko艅cu po艂膮cz z pian膮. Mieszaj delikatnie 艂y偶k膮 do ciast, 偶eby piana nie opad艂a. Wy艂贸偶 do papilotek i piec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 20 minut (a偶 si臋 troch臋 zarumieni膮).

Spos贸b przygotowania LOD脫W:
Lody mo偶emy wykona膰 w wyciskarce Kuvings lub po prostu zblendowa膰 zamro偶one owoce. Na koniec pos艂odzi膰 i doda膰 dodatki.


DOMOWE LODY NA PATYKU

Sk艂adniki:
ZIELONE LODY:
mango/brzoskwinia/morela
je偶yny z miodem
kiwi z sokiem z limonki i syropem klonowym

NIEBIESKIE LODY:
banan z orzechami w艂oskimi
je偶yny z miodem
kiwi

呕脫艁TE LODY:
mango/brzoskwinia/morela
pra偶ony kokos na patelni (do uzyskania z艂otego koloru)
jogurt naturalny z miodem i bakaliami

CZERWONE LODY:
truskawki w miodem
jogurt naturalny z miodem i nasionami chia

Spos贸b przygotowania:
Lody wykona艂am normalnie wed艂ug wcze艣niejszego przepisu (zblendowa艂am z dodatkami), a nast臋pnie powsta艂e masy wla艂am fantazyjnie do foremek, kt贸re kupi艂am w zesz艂ym roku w Biedronce. Przed jedzeniem warto je wcze艣niej wy艂o偶y膰 z zamra偶arki.



TORCIK LODOWY

Sk艂adniki:
sorbet z mango/brzoskwini/moreli
sorbet truskawkowy z miodem

Spos贸b przygotowania:
Wykonaj normalnie lody w blenderze, Nast臋pnie wlej do okr膮g艂ego pojemnika pierwsz膮 warstw臋 (u mnie truskawkowa) i zamro藕 na chwilk臋. Po kilku minutach wyjmij i wlej druga warstw臋. Przed podaniem wyjmij pude艂ko chwil臋 wcze艣niej, aby lody si臋 rozmrozi艂y. Aby uzyska膰 kszta艂t torcika, odwr贸ci艂am pude艂ko i po艂o偶y艂am je do g贸ry dnem na talerzu.



FIT LODY Z FIT NUTELL膭

Kolorowe kulki powsta艂y przez to, 偶e 艂膮czy艂am ze sob膮 r贸偶ne lody (np mango i truskawkowe).
Czekoladowa masa to Fit Nutella (1 awokado, 1 dojrza艂y banan, orzechy laskowe, 2 艂y偶ki mas艂a orzechowego, mi贸d, naturalne kakao)


LODY PORZECZKOWE

Sk艂adniki (na 2 du偶e ga艂ki lod贸w):
1 banan, gar艣膰 czarnych porzeczek (lub malin)
ew. 艂y偶eczka ksylitolu lub innego s艂odzid艂a

Spos贸b przygotowania:
Zmiksuj sk艂adniki i w艂贸偶 do zamra偶alnika.

藕r贸d艂o: Dzieci s膮 wa偶ne


LODY TRUSKAWKOWE

Sk艂adniki:
jogurt grecki lub naturalny
300g mro偶onych truskawek
艂y偶ka miodu

Spos贸b przygotowania:
Mro偶one truskawki (300g) zmiksuj z jogurtem greckim (400g) i dodaj 艂y偶k臋 miodu. Nast臋pnie w艂贸偶 do zamra偶alnika na 1,5 godziny.

藕r贸d艂o: Ofeminin


LODY CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE

Sk艂adniki:
700g jogurtu naturalnego
4 艂y偶ki kakao naturalnego
ew. 艂y偶ka miodu
1/2 艂y偶eczki cynamon

Spos贸b przygotowania:
700g jogurtu wymieszaj z 4 艂y偶kami kakao (je偶eli u偶ywasz gorzkiego kakao warto doda膰 r贸wnie偶 艂y偶k臋 miodu) i dodaj p贸艂 艂y偶eczki cynamonu. Zblenduj, a nast臋pnie mro藕 przez 1,5 godziny.

藕r贸d艂o: Ofeminin


LODY CZEKOLADOWE Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Sk艂adniki: 
艣wie偶e daktyle bez pestek (ok. 12 sztuk)
granola lub pokrojone orzeszki lub ziarna
kasza jaglana (ugotowana, 2 kopiaste 艂y偶ki)
migda艂y lub nerkowce (lub inne orzechy) albo w ostateczno艣ci pestki s艂onecznika (garstka, mo偶na je zast膮pi膰 nierafinowanym olejem orzechowym)
wanilia (kawa艂eczek laski)
karob (lub naturalne kakao) 1-2 艂y偶eczki, do smaku

Spos贸b przygotowania:
Ugotowan膮 kasz臋, orzeszki lub ziarna, kilka daktyli (3-4 lub do smaku), wanili臋 i karob (kakao) zmiksuj z dodatkiem wody (dodawaj stopniowo) w wysokoobrotowym urz膮dzeniu na g艂adk膮, 艣mietankow膮 mas臋. Je艣li posiadasz zwyk艂y blender, twoje lody b臋d膮 delikatnie grudkowe. Osobno zmiksuj daktyle z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody (namocz je wcze艣niej, je艣li nie posiadasz urz膮dzenia wysokoobrotowego), prze艂贸偶 do ma艂ego rondelka i delikatnie zredukuj ilo艣膰 wody. Uzyskasz krem daktylowy w konsystencji nie bardzo przypominaj膮cy karmel, za to idealnie go zast臋puj膮cy. Do kieliszk贸w o pojemno艣ci 50 ml wsyp granol臋 lub orzeszki, 艂y偶eczk膮 w艂贸偶 na艅 „karmel”, a nast臋pnie „mas臋 kremow膮” i przek艂adaj je na zmian臋 a偶 do zape艂nienia kieliszka. Ostatni膮 warstw臋 posyp orzeszkami lub granol膮, w艂贸偶 patyczek i w艂贸偶 do zamra偶arki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przy wyjmowaniu lod贸w u偶yj patentu z ciep艂膮 wod膮: odwr贸膰 lody patyczkiem w d贸艂, polewaj ciep艂膮 wod膮 przez chwilk臋 i spr贸buj wyj膮膰 zawarto艣膰 poci膮gaj膮c za patyczek.

藕r贸d艂o: Dzieci s膮 wa偶ne


ZAMRO呕ONE KULKI Z SERKA 
Z MAS艁EM ORZECHOWYM 

Sk艂adniki:
2 chude serki homogenizowane
3 艂y偶ki mas艂a orzechowego
kilka 艂y偶ek miodu
gorzka czekolada
dodatki (np.: rodzynki, wi贸rki kokosowe, jagody goji)

Spos贸b przygotowania:
2 chude serki homogenizowane zblenduj z 3 艂y偶kami mas艂a orzechowego i 2 艂y偶kami miodu (ilo艣膰 艂y偶ek zale偶y od uznania i kwa艣no艣ci sera). Mas臋 na艂贸偶 艂y偶k膮 do lod贸w na papier i w艂贸偶 do zamra偶arki a偶 zrobi膮 si臋 twarde, a masa bardziej zbita. W tym czasie rozpu艣膰 gorzk膮 czekolad臋 w k膮pieli wodnej, kt贸r膮 polej kulki, gdy wyjmiesz je z zamra偶arki. Na sam koniec posyp je ulubionymi dodatkami. 

UWAGA!
Najlepiej smakuj膮 na drugi dzie艅 sch艂odzone - ja trzyma艂am je ca艂y czas w lod贸wce, a przed jedzeniem wk艂ada艂am je do zamra偶alnika, aby by艂y twardsze jak lody.


ZAMRO呕ONY JOGURT

Jogurt z owocami to spos贸b na szybk膮 i 艂atw膮 przek膮sk臋. W zasadzie nie ma nic prostszego, kupujesz jogurt i wype艂niasz go owocami, orzechami, p艂atkami lub tym co akurat znajduje si臋 po r臋k膮. Nast臋pnie przelewasz go do formy i mrozisz kilka godzin. 

藕r贸d艂o: FitNOW


LODY WANILIOWE
Sk艂adniki:
jogurt grecki
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
dwa zamro偶one banany

Spos贸b przygotowania:
400g jogurtu greckiego 艂膮czymy w blenderze z dwoma wcze艣niej zmro偶onymi bananami. Na koniec dodajemy ziarna z jednej laski wanilii i miksujemy. R贸wnie偶 mrozimy przez 1,5h.

藕r贸d艂o: Ofeminin


LODY JAGODOWO-KOKOSOWE

Sk艂adniki: 
400g mro偶onych jag贸d
5 dojrza艂ych banan贸w zmro偶onych bez sk贸rki
200ml mleka kokosowego
sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki zmiksuj na g艂adk膮 mas臋. W razie potrzeby, mo偶na doda膰 wi臋cej mleka kokosowego.

藕r贸d艂o: Lion Fitness


LODY ORZECHOWE

Sk艂adniki:
2 zamro偶one dojrza艂e banany
1 du偶a 艂y偶ka domowego (b膮d藕 kupnego z dobrym sk艂adem) mas艂a orzechowego

Spos贸b przygotowania: 
Wszystkie sk艂adniki zmiksuj na g艂adk膮 mas臋. W razie potrzeby, dodaj 1-2 艂y偶ki mleka. 

藕r贸d艂o: Lion Fitness


KREMOWE LODY TRUSKAWKOWE

Sk艂adniki: 
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2/3 szklanki wi贸rk贸w kokosowych
gar艣膰 truskawek
mi贸d naturalny do smaku

Spos贸b przygotowania:
Wi贸rki kokosowe zalej szklank膮 wrz膮tku i pozostaw na 2 godziny. Potem zmiksuj na g艂adko i przelej przez sitko. Do masy kokosowej do艂贸偶 kasz臋 i mi贸d. Zmiksuj ca艂o艣膰 na g艂adko. Truskawki rozetrzyj lub zmiksuj na g艂adko. Po艂膮cz we wzorki oba smaki w foremkach i w艂贸偶 do zamra偶alnika na ok. 3-4 godziny.

藕r贸d艂o: Lion Fitness


KREMOWE LODY Z POZIOMK膭 

Sk艂adniki na 4 foremki (du偶e):
ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki)
wi贸rki kokosowe (2/3 szklanki)
poziomki (gar艣膰)
s艂odzid艂o (ksylitol, stewia, mi贸d, do smaku). 

Spos贸b przygotowania:
Wi贸rki kokosowe zalej wrz膮tkiem (1 szklanka) i pozostaw na 2 godziny. Nast臋pnie zmiksuj na g艂adko i przelej przez sitko. Teraz do艂贸偶 kasz臋 i s艂贸d do powsta艂ego z miksowania wi贸rk贸w mleka kokosowego i zmiksuj maksymalnie ca艂o艣膰. Je艣li masa jest zbyt rzadka, dodaj troch臋 wi臋cej kaszy. Mo偶esz r贸wnie偶 nie odcedza膰 wi贸rk贸w kokosowych, zw艂aszcza je艣li dysponujesz urz膮dzeniem wysokoobrotowym i mo偶esz zmiksowa膰 wi贸rki „na mase艂ko”. Osobno rozetrzyj poziomki. Po艂膮cz fantazyjnie (we wzorki) oba smaki w formie i w艂贸偶 do zamra偶alnika. Gotowe po kilku godzinach.

藕r贸d艂o: Dzieci s膮 wa偶ne


LODY MANDARYNKOWO-MARCHEWKOWE 
Z KARDAMONEM 

Sk艂adniki: 
marchew (1/2 szt.)
mandarynki (3 szt. lub du偶a pomara艅cza)
艣wie偶y imbir (1 cm), chocia偶 wydaje mi si臋, 偶e w proszku te偶 b臋dzie ok
kardamon zielony (3 gniazdka)
banan (1 szt.)
kasza jaglana (ugotowana, 3-4 艂y偶ki). 

Spos贸b przygotowania: 
Zielony kardamon roz艂up i wyjmij ma艂e ziarenka. Wrzu膰 wszystkie sk艂adniki (owoce, warzywa – umyte, obrane ze sk贸rek) do blendera, najlepiej wysokoobrotowego, i zmiksuj na g艂adk膮 past臋. Wype艂nij ni膮 ma艂e kieliszki do w贸dki pozostawiaj膮c 1/2 cm od brzegu naczynia, w艂贸偶 patyczki (masa jest na tyle g臋sta, 偶e nie b臋d膮 si臋 przewraca膰) i wstaw do zamra偶arki. Wyjmuj po ca艂kowitym zamro偶eniu polewaj膮c kieliszek odwr贸cony do g贸ry dnem ciep艂膮 wod膮. Je艣li lubisz lody bardzo s艂odkie, dodaj do masy suszone daktyle i dok艂adnie zmiksuj.

藕r贸d艂o: Dzieci s膮 wa偶ne


GOFRY Z LODAMI

Co jak co, ale ga艂eczka lod贸w z owocami i pe艂noziarnistymi goframi to idealne po艂膮czenie!
Przepis na pe艂noziarniste gofry znajdziesz w poprzednim po艣cie (klik)


YOUTUBE:































UDANYCH I BEZPIECZNYCH WAKACJI :)


Artyku艂 powsta艂 w oparciu o inne strony internetowe

You May Also Like

2 komentarze

  1. To pierwszy post, jaki tu czytam, ale zapewniam Ci臋, 偶e ju偶 si臋 zakocha艂am!

    L x

    OdpowiedzUsu艅
  2. Zapami臋tam i przypomn臋 sobie o tym latem!:)

    OdpowiedzUsu艅