🍨 Nie przytyjesz od lodów! 🍦

15:59


Już od trzech dni możemy oficjalnie cieszyć się wakacjami, a co najbardziej nam się z nimi kojarzy? LODY!

Ale czy to dozwolone tak jeść je bezkarnie na diecie?

TAK!

Dlaczego?

Czytaj dalej!


"Spożywamy je w niskiej temperaturze i nasz organizm, by strawić gałkę lodów, musi ją najpierw podgrzać do temperatury naszego żołądka i zainwestować w to dużo energii, czyli ok. 54 kcal. A tymczasem gałka lodów to równowartość około 50 kcal. Czyli jemy i chudniemy" - tłumaczyła dietetyk Agnieszka Piskała w rozmowie na TVN24.

źródło: Express ilustrowany

ALE! Pamiętajmy o tym, że mowa tutaj o lodach domowych.


LODY DOMOWE A SKLEPOWE 

Lody mogą mieć rozmaity skład i różną wartość odżywczą, zupełnie czym innym jest bowiem porcja lodów mlecznych na patyku, czym innym porcja sorbetów, a czym innym puchar lodów z bitą śmietaną i syropem owocowym.

Wysoka wartość kaloryczna zależy głównie od użycia śmietany i jaj. Lody dostarczają również tłuszczu. Jego wartość odżywcza zależy w dużej mierze od rodzaju użytego oleju. Zatem lody mogą być zarówno źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), jak również tłuszczów nasyconych (olej palmowy, kokosowy). Niestety producenci najczęściej nie podają na opakowaniu, jaki rodzaj tłuszczu został użyty. Ponad to, najczęściej w lodach sklepowych stosowany jest zwykły, biały cukier (sacharoza), syrop skrobiowy oraz syrop glukozowo – fruktozowy. Zwracajmy zawsze uwagę na skład, ponieważ produkty kupowane od różnych producentów mogą różnić się między sobą.

Dlatego warto robić lody w domu, ponieważ ich wartość energetyczną można zmniejszyć poprzez zastępowanie śmietanki odtłuszczonym mlekiem, cukru – substancjami słodzącymi, redukcję ilości lub całkowite wyeliminowanie jaj.


KTÓRE LODY WYBIERAĆ? 

Które lody są najlepsze na odchudzanie? 

Spośród wszystkich lodów najmniej kaloryczne są sorbety. Nie zawierają tłuszczu i dlatego gałka to jedynie ok. 25 kcal. Jednak z drugiej strony są produkowane głównie z wody i soków owocowych i tutaj kryje się pułapka. Soki owocowe zawierają cukier prosty, który oprócz tego jest i tak dodawany do produkcji sorbetów. Dlatego również z ilością tych lodów nie należy przesadzać, chyba że wykonamy je samemu w domu!

Możesz też sięgać po lody mleczno-owocowe (gałka ma ok. 30 kcal).

Unikaj natomiast lodów śmietankowych. Aksamitną konsystencję zawdzięczają dużej zawartości tłuszczu. Jedna ich gałka to ok. 40 kcal. A gdy są z bakaliami, czy czekoladą, ich kaloryczność wzrasta nawet do 90 kcal!

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych lodów śmietankowo – mlecznych są lody jogurtowe. Są to produkty, które w swoim składzie zawierają żywe kultury bakterii o właściwościach probiotycznych. Komórki bakterii regulują metabolizm, wspomagają system odpornościowy oraz hamują rozwój niepożądanej mikroflory w jelitach. Niejednokrotnie podkreślano ich udział w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Lody jogurtowe zawierają również mniej tłuszczu i kalorii w porównaniu z tradycyjnymi.

Aby nasza mała porcja wyglądała okazalej i przy tym miała większą wartość odżywczą, dodajmy do niej świeże owoce!


WITAMINY:

Lody są jednym z nielicznych produktów spożywczych, które obok zachęcających walorów smakowych mają także wiele wartości odżywczych.

Lody – pomijając sorbety – otrzymuje się z mleka. Mleko jest źródłem dobrego jakościowo białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B – głownie ryboflawiny. Dodatkowo, składniki te są bardzo łatwo przyswajalne.

Lody sorbetowe mogę być natomiast dobrym źródłem witaminy C, A oraz E.


KIEDY JE JEŚĆ? 

Warto pamiętać o tym, że lody mogą być dodatkiem do pełnowartościowego posiłku, ale nie powinny go zastępować. Zjedzmy je po obiedzie lub wkomponujmy do drugiego śniadania lub podwieczorku. Spożyte łącznie z innymi produktami nie będą się tak szybko wchłaniały i unikniemy wahań poziomu glukozy we krwi. Poza tym porcja zjedzona po posiłku będzie mniejsza, bo będziemy już syci. Ważne jest również, by jeść powoli, bez pośpiechu, co pozwala na dłuższe delektowanie się smakiem.


STEREOTYPY TRENINGOWE: 

"Porcja dobrych, mlecznych lodów może nie tylko przynieść ukojenie w upalne, letnie dni, ale także stanowi lekkostrawne i wygodne źródło cukrów i aminokwasów. Tak więc jest to znakomity, szybki posiłek potreningowy. Zamiast przesypywać proszki i machać szejkerem, lepiej sobie zrobić w domu lody. Wspominam o tym przede wszystkim po to by przełamać pewne stereotypy. Przyjęło się bowiem, że po treningu standardem jest odżywka, potem ryż i kurczak. Przesiąkliśmy bowiem marketingiem i strachem o to by „w 100% wykorzystać okno anaboliczne” i żyjemy w przekonaniu, że nie ma miejsca na eksperymenty, że trzeba zmierzać wydeptaną ścieżką. Tytułowe lody, choć faktycznie znakomicie się nadają jako szybka przekąska potreningowa, to stanowią jedynie pretekst do tego by otwierać oczy na alternatywy, żeby z diety i odnowy powysiłkowej nie robić „celibatu” i nie odmawiać sobie przyjemności."

źródło: Po treningu


Więcej o posiłkach okołotreningowych tutaj (klik)!



RACJONALNE MYŚLENIE: 

Na sam koniec weźmy to wszystko na chłopski rozum.

Trzeba przyznać, że na tle rurek z kremem, pączków, czy batoników, niektóre lody prezentują się zdecydowanie lepiej: są zazwyczaj mniej kaloryczne, bardziej zasobne w niektóre składniki odżywcze i mniej przetworzone. 

Przeciętna porcja lodów waniliowych bez polewy (100g) dostarcza około 120 - 150kcal, to nawet czterokrotnie mniej niż batonik, czy czekolada o tej samej gramaturze. Oczywiście jeśli zamówimy lody z bitą śmietaną i polewą czekoladową ta relacja zmieni się w znaczącym stopniu.


Dlatego co wybierzesz, jeśli będziesz miała do wyboru - czekoladę czy domowe lody?


UWAGA!
Pamiętaj, że każdy produkt jedzony w nadmiarze może być szkodliwy dla naszej figury lub nawet zdrowia. Nie inaczej jest w przypadku lodów. Mogą one zastąpić maksymalnie jedno danie dziennie w przypadku osób odchudzających się.



UWAGA!
Lody bardzo mocno się zamrażają, szczególnie sorbetowe. Dlatego, jeśli nie mamy zamiaru zjeść ich od razu, warto je wyciągnąć wcześniej z zamrażarki.



DOMOWE LODY Z WAFELKOWYMI BABECZKAMI MIGDAŁOWYMI

Składniki:
SORBET TRUSKAWKOWY:
mrożone truskawki
ew. mrożony banan
ew. miód

SORBET BANANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
mrożony banan
gorzka czekolada (ilość według uznania)

LODY JEŻYNOWE:
mrożone jeżyny
jogurt grecki lub naturalny
miód

WAFELKOWE BABECZKI MIGDAŁOWE:
200g płatków migdałów
0,5 szklanki cukru trzcinowego (lub mniej, wedle gustu, bo są dosyć słodkie)
30g mąki pełnoziarnistej
3 białka
40g oleju kokosowego


Sposób przygotowania BABECZEK:
Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubij na gęsto. Olej kokosowy rozpuść (ale tak, aby nie był za gorący), dodaj do tego mąkę i płatki migdałów, a na końcu połącz z pianą. Mieszaj delikatnie łyżką do ciast, żeby piana nie opadła. Wyłóż do papilotek i piec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 20 minut (aż się trochę zarumienią).

Sposób przygotowania LODÓW:
Lody możemy wykonać w wyciskarce Kuvings lub po prostu zblendować zamrożone owoce. Na koniec posłodzić i dodać dodatki.


DOMOWE LODY NA PATYKU

Składniki:
ZIELONE LODY:
mango/brzoskwinia/morela
jeżyny z miodem
kiwi z sokiem z limonki i syropem klonowym

NIEBIESKIE LODY:
banan z orzechami włoskimi
jeżyny z miodem
kiwi

ŻÓŁTE LODY:
mango/brzoskwinia/morela
prażony kokos na patelni (do uzyskania złotego koloru)
jogurt naturalny z miodem i bakaliami

CZERWONE LODY:
truskawki w miodem
jogurt naturalny z miodem i nasionami chia

Sposób przygotowania:
Lody wykonałam normalnie według wcześniejszego przepisu (zblendowałam z dodatkami), a następnie powstałe masy wlałam fantazyjnie do foremek, które kupiłam w zeszłym roku w Biedronce. Przed jedzeniem warto je wcześniej wyłożyć z zamrażarki.



TORCIK LODOWY

Składniki:
sorbet z mango/brzoskwini/moreli
sorbet truskawkowy z miodem

Sposób przygotowania:
Wykonaj normalnie lody w blenderze, Następnie wlej do okrągłego pojemnika pierwszą warstwę (u mnie truskawkowa) i zamroź na chwilkę. Po kilku minutach wyjmij i wlej druga warstwę. Przed podaniem wyjmij pudełko chwilę wcześniej, aby lody się rozmroziły. Aby uzyskać kształt torcika, odwróciłam pudełko i położyłam je do góry dnem na talerzu.



FIT LODY Z FIT NUTELLĄ

Kolorowe kulki powstały przez to, że łączyłam ze sobą różne lody (np mango i truskawkowe).
Czekoladowa masa to Fit Nutella (1 awokado, 1 dojrzały banan, orzechy laskowe, 2 łyżki masła orzechowego, miód, naturalne kakao)


LODY PORZECZKOWE

Składniki (na 2 duże gałki lodów):
1 banan, garść czarnych porzeczek (lub malin)
ew. łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła

Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika.

źródło: Dzieci są ważne


LODY TRUSKAWKOWE

Składniki:
jogurt grecki lub naturalny
300g mrożonych truskawek
łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Mrożone truskawki (300g) zmiksuj z jogurtem greckim (400g) i dodaj łyżkę miodu. Następnie włóż do zamrażalnika na 1,5 godziny.

źródło: Ofeminin


LODY CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE

Składniki:
700g jogurtu naturalnego
4 łyżki kakao naturalnego
ew. łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamon

Sposób przygotowania:
700g jogurtu wymieszaj z 4 łyżkami kakao (jeżeli używasz gorzkiego kakao warto dodać również łyżkę miodu) i dodaj pół łyżeczki cynamonu. Zblenduj, a następnie mroź przez 1,5 godziny.

źródło: Ofeminin


LODY CZEKOLADOWE Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Składniki: 
świeże daktyle bez pestek (ok. 12 sztuk)
granola lub pokrojone orzeszki lub ziarna
kasza jaglana (ugotowana, 2 kopiaste łyżki)
migdały lub nerkowce (lub inne orzechy) albo w ostateczności pestki słonecznika (garstka, można je zastąpić nierafinowanym olejem orzechowym)
wanilia (kawałeczek laski)
karob (lub naturalne kakao) 1-2 łyżeczki, do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotowaną kaszę, orzeszki lub ziarna, kilka daktyli (3-4 lub do smaku), wanilię i karob (kakao) zmiksuj z dodatkiem wody (dodawaj stopniowo) w wysokoobrotowym urządzeniu na gładką, śmietankową masę. Jeśli posiadasz zwykły blender, twoje lody będą delikatnie grudkowe. Osobno zmiksuj daktyle z niewielką ilością wody (namocz je wcześniej, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego), przełóż do małego rondelka i delikatnie zredukuj ilość wody. Uzyskasz krem daktylowy w konsystencji nie bardzo przypominający karmel, za to idealnie go zastępujący. Do kieliszków o pojemności 50 ml wsyp granolę lub orzeszki, łyżeczką włóż nań „karmel”, a następnie „masę kremową” i przekładaj je na zmianę aż do zapełnienia kieliszka. Ostatnią warstwę posyp orzeszkami lub granolą, włóż patyczek i włóż do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przy wyjmowaniu lodów użyj patentu z ciepłą wodą: odwróć lody patyczkiem w dół, polewaj ciepłą wodą przez chwilkę i spróbuj wyjąć zawartość pociągając za patyczek.

źródło: Dzieci są ważne


ZAMROŻONE KULKI Z SERKA 
Z MASŁEM ORZECHOWYM 

Składniki:
2 chude serki homogenizowane
3 łyżki masła orzechowego
kilka łyżek miodu
gorzka czekolada
dodatki (np.: rodzynki, wiórki kokosowe, jagody goji)

Sposób przygotowania:
2 chude serki homogenizowane zblenduj z 3 łyżkami masła orzechowego i 2 łyżkami miodu (ilość łyżek zależy od uznania i kwaśności sera). Masę nałóż łyżką do lodów na papier i włóż do zamrażarki aż zrobią się twarde, a masa bardziej zbita. W tym czasie rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, którą polej kulki, gdy wyjmiesz je z zamrażarki. Na sam koniec posyp je ulubionymi dodatkami. 

UWAGA!
Najlepiej smakują na drugi dzień schłodzone - ja trzymałam je cały czas w lodówce, a przed jedzeniem wkładałam je do zamrażalnika, aby były twardsze jak lody.


ZAMROŻONY JOGURT

Jogurt z owocami to sposób na szybką i łatwą przekąskę. W zasadzie nie ma nic prostszego, kupujesz jogurt i wypełniasz go owocami, orzechami, płatkami lub tym co akurat znajduje się po ręką. Następnie przelewasz go do formy i mrozisz kilka godzin. 

źródło: FitNOW


LODY WANILIOWE
Składniki:
jogurt grecki
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
dwa zamrożone banany

Sposób przygotowania:
400g jogurtu greckiego łączymy w blenderze z dwoma wcześniej zmrożonymi bananami. Na koniec dodajemy ziarna z jednej laski wanilii i miksujemy. Również mrozimy przez 1,5h.

źródło: Ofeminin


LODY JAGODOWO-KOKOSOWE

Składniki: 
400g mrożonych jagód
5 dojrzałych bananów zmrożonych bez skórki
200ml mleka kokosowego
sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby, można dodać więcej mleka kokosowego.

źródło: Lion Fitness


LODY ORZECHOWE

Składniki:
2 zamrożone dojrzałe banany
1 duża łyżka domowego (bądź kupnego z dobrym składem) masła orzechowego

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby, dodaj 1-2 łyżki mleka. 

źródło: Lion Fitness


KREMOWE LODY TRUSKAWKOWE

Składniki: 
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2/3 szklanki wiórków kokosowych
garść truskawek
miód naturalny do smaku

Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe zalej szklanką wrzątku i pozostaw na 2 godziny. Potem zmiksuj na gładko i przelej przez sitko. Do masy kokosowej dołóż kaszę i miód. Zmiksuj całość na gładko. Truskawki rozetrzyj lub zmiksuj na gładko. Połącz we wzorki oba smaki w foremkach i włóż do zamrażalnika na ok. 3-4 godziny.

źródło: Lion Fitness


KREMOWE LODY Z POZIOMKĄ 

Składniki na 4 foremki (duże):
ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki)
wiórki kokosowe (2/3 szklanki)
poziomki (garść)
słodzidło (ksylitol, stewia, miód, do smaku). 

Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem (1 szklanka) i pozostaw na 2 godziny. Następnie zmiksuj na gładko i przelej przez sitko. Teraz dołóż kaszę i słód do powstałego z miksowania wiórków mleka kokosowego i zmiksuj maksymalnie całość. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej kaszy. Możesz również nie odcedzać wiórków kokosowych, zwłaszcza jeśli dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym i możesz zmiksować wiórki „na masełko”. Osobno rozetrzyj poziomki. Połącz fantazyjnie (we wzorki) oba smaki w formie i włóż do zamrażalnika. Gotowe po kilku godzinach.

źródło: Dzieci są ważne


LODY MANDARYNKOWO-MARCHEWKOWE 
Z KARDAMONEM 

Składniki: 
marchew (1/2 szt.)
mandarynki (3 szt. lub duża pomarańcza)
świeży imbir (1 cm), chociaż wydaje mi się, że w proszku też będzie ok
kardamon zielony (3 gniazdka)
banan (1 szt.)
kasza jaglana (ugotowana, 3-4 łyżki). 

Sposób przygotowania: 
Zielony kardamon rozłup i wyjmij małe ziarenka. Wrzuć wszystkie składniki (owoce, warzywa – umyte, obrane ze skórek) do blendera, najlepiej wysokoobrotowego, i zmiksuj na gładką pastę. Wypełnij nią małe kieliszki do wódki pozostawiając 1/2 cm od brzegu naczynia, włóż patyczki (masa jest na tyle gęsta, że nie będą się przewracać) i wstaw do zamrażarki. Wyjmuj po całkowitym zamrożeniu polewając kieliszek odwrócony do góry dnem ciepłą wodą. Jeśli lubisz lody bardzo słodkie, dodaj do masy suszone daktyle i dokładnie zmiksuj.

źródło: Dzieci są ważne


GOFRY Z LODAMI

Co jak co, ale gałeczka lodów z owocami i pełnoziarnistymi goframi to idealne połączenie!
Przepis na pełnoziarniste gofry znajdziesz w poprzednim poście (klik)


YOUTUBE:































UDANYCH I BEZPIECZNYCH WAKACJI :)


Artykuł powstał w oparciu o inne strony internetowe

You Might Also Like

2 komentarze

  1. To pierwszy post, jaki tu czytam, ale zapewniam Cię, że już się zakochałam!

    L x

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapamiętam i przypomnę sobie o tym latem!:)

    OdpowiedzUsuń


Instagram