🍩 FIT TŁUSTY CZWARTEK 😝


Do tegorocznego Tłustego Czwartku zostało naprawdę mało czasu i pewnie większość z was jest właśnie w trakcie zmagania się z problemami egzystencjalnymi typu: "Zjeść pączka, czy nie zjeść?". Oto jest pytanie!

W dzisiejszym poście pokażę wam, że możecie spędzić ten dzień bez wyrzutów sumienia, a także jak zwykle podzielę się z wami moją opinią odnośnie celebrowania tego dnia.


JA ZJEM PĄCZKA, A TY?

Tradycyjnie łamię wszelkie stereotypy o fit blogerkach, które są idealnie i codziennie piją zielone smoothie ze spiruliną na śniadanie. Mianowicie jutro mam zamiar zjeść pączki (tak, użyłam liczby mnogiej specjalnie!) bez żadnego poczucia winy. Dlaczego?

Dlatego, że cały rok ciężko pracuję, staram się trzymać diety, to czemu miałabym sb odmówić tej przyjemności? Jaką krzywdę może mi wyrządzić biedny, mały pączek na tle całorocznej pracy? ABSOLUTNIE ŻADNĄ!

Cały czas podkreślam, że fit lifestyle to nie głodówki i depresja, tylko prowadzenie zdrowej diety z głową, która - przynajmniej w moim przypadku - opiera się na zasadzie złotego środka oraz zamienników. Z tego względu, gdy widzę po raz kolejny na instagramie i twitterze młode dziewczyny, które ogłaszają wszem i wobec, że każdy fit freak nie może zjeść pączka, bo przecież one są ble, fuj, najgorsze, to łapię się za głowę. NIE POPADAJMY W PARANOJĘ! 

Tak, pączki są niezdrowe.
Tak, to są puste kalorie, 
ALE NIE PRZYTYJESZ 2 KG NASTĘPNEGO DNIA OD JEDNEGO!

Nie mam tutaj na celu namawiać was do tego, żebyście jutro pobiegły do najbliższej cukierni i pochłonęły samemu cały karton. Jedynie zachęcam was do zrobienia sobie zasłużonego cheat meala, tylko jeśli macie na to ochotę. Jeśli tkwicie w zdrowym odżywianiu już od dawna i macie pewność, że małe złamanie zasad nie spowoduje, że powrócicie do starych nawyków, nie macie czego się obawiać.

Pragnę również zaznaczyć, że nie będę jutro pałaszować pączków z supermarketów, które odrzucają już samym zapachem tłuszczu. Moje pączki wybiorę z dobrej cukierni.



Ewa Chodakowska w zeszłym roku również pokazała, że nie boi się pączków!


PĄCZKI W WERSJI LIGHT
 WG DR JOANNY ANNY WALCZAK 

"Modyfikując recepturę ciasta i sposób przyrządzania pączków, można uczynić je mniej kalorycznymi, a przez to i zdrowszymi. Aby podnieść ich wartość odżywczą warto przynajmniej część jasnej mąki zastąpić mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru w jednej porcji można zredukować używając do nadzienia niskosłodzonej konfitury lub dżemu i zadowalając się jedynie symboliczną ilością lukrowej polewy. W tradycyjnych pączkach znaczna część kalorii pochodzi z tłuszczów. Aby pączki były jak najmniej tłuste należy smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a tuż po usmażeniu odtłuścić wykładając na papierowe ręczniki. Zawartość tłuszczów w pączkach będzie znikoma, jeśli zamiast smażyć upieczemy je. Trzeba jednak liczyć z tym, że wtedy będą one bardziej przypominały drożdżowe bułeczki niż karnawałowe rarytasy."

źródło: Fit.pl





MOJE DOMOWE PIECZONE FIT PĄCZKI

Jeśli nie macie ochoty na łamanie dobrej passy, nie musicie rezygnować z uczestnictwa w tym tłustym święcie, bo zawsze możecie wykonać swoje zdrowe pączki w domu! Gwarantuję wam, że te są równie pyszne, co tradycyjne i wcale nie mają wymyślnych składników jak bataty itp.

Składniki:
PĄCZKI:
100 ml ciepłego mleka
50 g ciepłych, świeżych drożdży
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej do ciast
50 g cukru trzcinowego/ksylitolu
szczypta soli
3 jajka (2L, 1M)
170 g roztopionego i schłodzonego oleju kokosowego

POLEWA:
 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
1 czubata łyżka gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania: 
1) ROZCZYN - wymieszaj ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.
2) CIASTO - do dużej miski przesiej mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać. Następnie wlej rozczyn i wymieszaj drewnianą łyżką. Przechodzimy do miksera, mieszamy i dodajemy stopniowo jajka do uzyskania gładkiej konsystencji. Potem należy wlewać powoli olej koksowy, dalej miksując. Finalne ciasto ma być błyszczące, bez gródek. Odstawiamy na 1h pod ścierką.
3) Blat, na który wykładamy ciasto, posypujemy mąką. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut tak długo, żeby nie było klejące. Rozduszamy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka. Jeżeli robimy polskie pączki, nie donuts, układamy na środku domowy dżem ze stewią (ja mój robię od czasu do czasu z pomocą tego żelfixu - klik!) i sklejamy jak pierogi. Potem formujemy kulki i przekładamy do papilotek od muffinek.
4) Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 13 min (w zależności od grubości pączka)
5) Przystępujemy do łączenia składników na polewę, którą następnie polewamy pączki.

inspiracja: Kwestia Smaku


INNE PRZEPISY:


FIT PĄCZKI PIECZONE NA PARZE 
W WYKONANIU KINGI PARUZEL

Składniki:
PĄCZKI: 
315g mąki orkiszowej, typ 750
125g oleju kokosowego 
35g świeżych drożdży 
2 jajka
40g cukru trzcinowego
100ml mleka kokosowego
szczypta soli 
powidła śliwkowe - myślę, że tutaj idealnie mogą się nadać powidła z poprzedniego postu - klik!

LUKIER:
1 puszka kremu kokosowego (część stała mleka kokosowego) 
2 łyżki syropu klonowego
laska wanilii (ziarenka) – opcjonalnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTUJ:
blachę 
papier do pieczenia 
stolnicę 
wałek 
lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy 
gazę 
sznurek 
metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm 
piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C

Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN 
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! 
W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut). 

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO 
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę. 

KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI 
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW 
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik. 

KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE 
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut. 

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER 
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem.

źródło: Kuchnia Lidla 


PIECZONE PĄCZKI Z JABŁKIEM

Składniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej 
1.5 szklanki mąki owsianej 
dwa jajka + jedno białko 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 opakowania drożdży 
1/2 łyżeczki zdrowego cukru
łyżeczka cynamonu 
szczypta gałki muszkatołowej 
2 łyżki syropu klonowego 
pół szklanki maślanki 
2 duże jabłka 
aromat waniliowy 
łyżka oleju kokosowego 

Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrabniamy w misce razem z cukrem. Po 5 minutach dodajemy do nich maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej), całość mieszamy. Po 5 minutach masa powinna dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, przekładamy ją więc do dużej miski i zasypujemy dwoma rodzajami mąki. Do składników dodajemy syrop klonowy, całość dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto będzie gotowe, ugniatamy je wraz z dwoma jajami, aromatem waniliowym oraz łyżką oleju. Odstawiamy masę w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by urosła. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w kawałki i przekładamy do rondelka. Dusimy je na wolnym ogniu z odrobiną wody, aż rozmiękną i rozpadną się na jednolitą masę. Dodajemy do nich łyżeczkę cynamonu (można także dolać odrobinę syropu klonowego dla słodszego smaku). Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na placuszki, układając je na blasze, smarujemy jednym białkiem, by po upieczeniu stały się kruche i połyskujące i nakładamy na ich środek łyżeczkę jabłkowego nadzienia, po czym lepimy z nich kulkę. Pączki pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Pyszny smak bez poczucia winy gwarantowany!

źródło: Elle.pl


FIT PĄCZKI

Składniki na 10 sztuk: 
mąka pszenna 130g
mąka pełnoziarnista 130g 
drożdże 20g
mleko 0,5% 120 ml
jajko 1x sztuka 
zdrowy cukier 20g (1x łyżka)
ugotowany budyń (najlepiej bez cukru) o dowolnym smaku 50g
płatki migdałów 30g
gorzka czekolada 50g

Sposób przygotowania: 
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mleko podgrzewamy z drożdżami, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Następnie odstawiamy na 15 minut. Do rozczynu z drożdży dodajemy jajko i miksujemy na pianę. Wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie odklejało się od rąk. Kolejno, do ciasta dodajemy łyżkę cukru, wyrabiamy dalej i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po upływie czasu na stolnicę wysypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm. Z ciasta wycinamy kółka (można za pomocą kubka). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę budyniu i zawijamy końce, aby powstała kulka. Pączki należy ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i pozostawić jeszcze na 1 godzinę przed pieczeniem. Po tym czasie pieczemy pączki w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną, gorzką czekoladą i posypujemy migdałami. 

źródło: Fit now

PĄCZKI Z PIEKARNIKA I 
SEROWE PĄCZKI W WERSJI LIGHT

Pączki pieczone w piekarniku 
Składniki: 
50 g dobrej jakości masła klarowanego 
300 g mąki razowej 
10 g suszonych drożdży 
120 ml mleka light 
100 g zdrowego słodziku, np. ksylitol, stewia, erytrol 
2 jajka 
szczypta soli 
cynamon 

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka i ksylitolu. Odstawiamy go na około 30 min. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Mieszamy wszystkie składki z przesianą dokładanie mąką, dodając na końcu tłuszcz. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Po upływie wskazanego czasu rozwałkowujemy je na grubość 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrajamy z niego kółka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni Celsjusza i pieczemy je w nim przez około 30 min. Po wyjęciu można posypać je kruszonymi orzechami.

Serowe pączki w wersji light 
Składniki: 
5 jajek 
3 szklanki mąki razowej 
2 homogenizowane serki naturalne 
0,25 szklanki ksylitolu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Sposób przygotowania: 
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka z kolei ucieramy z ksylitolem na puszystą jednolitą masę. Przesiewamy mąkę przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia. Łączymy stopniowo cały czas mieszając pianę z białek z masą z żółtek, mąką i serkami. Ciasto przekładamy na blachę porcjami. Pączki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Posypujemy dowolnymi dodatkami

źródło: Dbam o siebie


CYNAMONOWE PĄCZKI ORKISZOWE

Składniki: 
PĄCZKI:
280 g maki orkiszowej 
15 g drożdży 
60 ml mleka 
100 g ksylitolu 
2 jajka 
szczypta cynamonu 
sól 
kilka łyżek dżemu bez cukru 

POLEWA: 
skórka z pomarańczy 
3 łyżki ksylitolu 
łyżka wody

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru (lub ksylitol) i łyżkę mąki, aby powstał zaczyn. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy ksylitol, cynamon, sól, oraz zaczyn. Całość delikatnie mieszamy, następnie dokładamy jajka oraz roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 160 C. Ciasto przekładamy na stolnicę. Dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki. W środka każdej kuleczki dodajemy ulubiony dżem lub konfiturę, dokładnie sklejamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paczki pieczemy ok 25 min. Wyciągamy i studzimy. W międzyczasie ścieramy skórkę z pomarańczy. Ksylitol mielimy w młynku do kawy, aby powstał cukier puder i łączymy go z wodą. Mieszamy energicznie,aż powstanie gęsty lukier. Smarujemy nim paczki i posypujemy skórką z pomarańczy.



WEGAŃSKIE PĄCZKI CZEKOLADOWE

Składniki:
4 łyżki mąki owsianej
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki orkiszowej
250 g tofu
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki siemienia lnianego
1/3 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki karobu
4 łyżki syropu klonowego/melasy z karobu/miodu
1/3 szklanki oleju kokosowego
5 łyżek kakao

Sposób przygotowania:
Kostkę tofu blendujemy. Siemię lniane łączymy z ciepłą wodą, po czym (gdy spęcznieje) mieszamy je w misce razem z mąkami, płatkami owsianymi, bananami, karobem i płynnym słodem. Kiedy masa stanie się jednolita, przelej ją do 3/4 wysokości okrągłych foremek (do pączków z dziurką lub od muffinek). Olej kokosowy mieszamy z kakao - tak przygotowaną czekoladową polewę nakładamy na łyżeczkę i dodajemy do ciasta każdego z pączków. Pączki pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie będą gotowe!

źródło: Elle.pl


Miłego świętowania!

You May Also Like

1 komentarze