🍔 JAK JEŚĆ FAST FOODY I NIE TYĆ? 🍟

18:31


To da się jeść fast foody i nie tyć? 

Wydaje się absurdalne i niemożliwe, prawda? 

Pytanie postawione w tytule zadaje sobie każda osoba, która przechodzi na dietę.... Jednak nic prostszego! Możesz je jeść, jeśli tylko... będziesz je przygotowywać samemu w domu! I nie, nie chodzi tu o wykonywanie np. hamburgera z jakimś "mięsem" z cieciorki z samą sałatą, bez jakiegokolwiek sosu, czy bułki. Dzisiejszym postem spowoduję, że już nigdy więcej nie będzie Wam się chciało iść do baru szybkiej obsługi. Mianowicie przepisy, które Wam zaprezentuję, są znacznie lepsze, tańsze i zdrowsze, a to przecież najlepsze połączenie.


Pss... Oczywiście nie są to potrawy, które można jeść codziennie, ale od czasu do czasu nie zaszkodzą!


JAK ZAMIENIĆ FAST FOOD W FIT FOOD?

FRYTKI:
Zamiast smażyć je na patelni lub we frytkownicy w głębokim tłuszczu, spróbuj upiec frytki w piekarniku. Pokrój ziemniaki w cieniutkie plasterki i pamiętaj, często je obracaj, aby upiekły się równomiernie. Nie zapominaj, że ziemniaki to niejedyne warzywa na świecie, z których da się wykonać tę przekąskę. Nie bój się eksperymentować!

BURGERY: 
Zastąp kaloryczną wołowinę mielonym indykiem, mięsem z szynki lub zwykłymi filetami z kurczaka. Mięso grilluj zamiast smażyć, jednak jeśli decydujesz się na tą drugą opcję, usmaż je na zdrowszym oleju. Bułkę wybieraj zawsze pełnoziarnistą. Nie zapomnij o masie zdrowych dodatków jak mix sałat, pomidory, ogórki, papryki, kiełki.

PIZZA:
Zapomnij o gotowych pizzach z Biedronki oraz tych na telefon. Jeśli masz ochotę na pizzę, przygotuj ją sama, ponieważ wtedy będziesz mieć pewność, że wszystko, co w niej jest, jest zdrowe. Kombinuj z rodzajami ciast - razowe, pełnoziarniste, owsiane, a może by tak z brokuła? Odpuść sobie wysokokaloryczne dodatki takie jak kiełbasa pepperoni… Koniecznie zaserwuj pizze z dodatkiem rukoli! 

SOSY:
 Sosy twórz na bazie jogurtu naturalnego z dużą ilością świeżych ziół albo wymieniaj zdrowe zamienniki jak majonez light lub ketchup z obniżoną zawartością cukru.

PRZEPISY:


SOS CZOSNKOWY NA BAZIE 
JOGURTU NATURALNEGO

Składniki:
1 mały jogurt naturalny
bazylia
oregano
łyżka majonezu light 
ząbek czosnku
sól

Sposób przygotowania:
Do jogurtu wymieszanego z łyżką majonezu light dodajemy ząbek czosnku (według uznania), szczyptę oregano i bazylii. Na samym końcu solimy do smaku.


FIT HAMBURGER Z JAJKIEM

Składniki:
szpinak
szczypiorek
jajko
mięso mielone
majonez light
bułka pełnoziarnista
mięso mielone z szynki
sól, pieprz
majeranek
tymianek
zioła prowansalskie
olej kokosowy

Sposób przygotowania:
Mięso mielone z szynki doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy jajko (na 0,5 kg mięsa). Mieszamy i smażymy na patelni teflonowej lub normalnej z dodatkiem oleju kokosowego. Potem smażymy jajko sadzone i układamy na mięsie. Bułkę smarujemy lekko majonezem light oraz dodajemy resztę, niezbędnych dodatków - w moim przypadku szpinak oraz szczypiorek.


FIT NUGGETSY

Składniki (3 porcje): 
500 g filetu z piersi indyka/kurczaka
3,5 szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól
olej kokosowy

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na kawałki. Płatki kukurydziane drobno kruszymy w misce dowolnym narzędziem. W głębokim talerzu mieszamy rozbełtane jajka z przyprawami. Kurczaka zamaczamy najpierw w jajku, następnie w płatkach i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie polewamy nuggetsy olejem kokosowym - nie za dużo, ale tak żeby każdy od niego delikatnie lśnił. Pieczemy około 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków, w 180 stopniach.

Propozycja podania: Ja bardzo je lubię jeść z sałatką, sosem czosnkowym na bazie jogurtu oraz krążkami z batatów.

inspiracja: Powiedz dietom nie


BURGER Z KURCZAKIEM I MOZARELLĄ

Składniki:
pierś z kurczaka
mozzarella
cebula (w moim przypadku fioletowa)
pomidor
szpinak baby
oliwa z oliwek
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
bułka pełnoziarnista (w moim przypadku bułka fitness z Lidla)
+ sos do wyboru, np. ketchup lub zdrowy sos czosnkowy

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół. Oliwę mieszamy z ostrą i słodką papryką, solą i rozmarynem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 20 minut. Następnie na patelni smażymy kawałki mięsa z dwóch stron po kilka minut, aż mięso się zarumieni. Spody bułek smarujemy dowolnym sosem, układamy mięso z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżego szpinaku, cebulę, pomidora oraz po dwa plasterki mozzarelli. Przykrywamy drugą połówką bułki.

inspiracja: Kuchnia Lidla


FIT FISHBURGER

Składniki: (na 8-9 sztuk): 
750 g świeżego filetu, np.: z pstrąga łososiowego (waga bez skóry)
1/2 czerwonej papryki
1 średniej wielkości biała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duże żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny (ok. łyżki) lub pieprz cytrynowy
ok. 3 łyżki bułki tartej
odrobina oleju kokosowego do grillowania
bułka pełnoziarnista
pomidor
rukola
+ jogurt naturalny, czosnek, bazylia, oregano do sosu czosnkowego

Sposób przygotowania:
Mięso pstrąga łososiowego (bez skóry) mielimy maszynką do mielenia mięsa lub drobno siekamy dużym, ostrym nożem (jak tatara) i umieszczamy w misce. Paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy do łososia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, dorzucamy natkę pietruszki i wymieszamy. W ten sposób powstanie tatar z łososia, który bez problemu można spróbować na surowo i doprawić wg uznania. Aby burgery miały bardziej zwartą konsystencję dodajemy jajko, bułkę tartą i ponownie mieszamy. Lepimy 8-9 burgerów, albo kilkanaście mniejszych klopsików. Lekko spłaszczamy dłonią, wyrównujemy brzegi. Patelnię rozgrzewamy i smażymy mięso na oleju kokosowym z obu stron na średnim ogniu, do momentu ścięcia się (należy obserwować boki burgerów). Podajemy tradycyjnie w bułce z dodatkami (u mnie pomidor, fioletowa cebula, rukola) oraz dowolnym sosem.

inspiracja: Paleta Smaku


FIT FRYTKI Z BATATÓW

Składniki:
bataty
sól
czosnek granulowany
rozmaryn
oliwa z oliwek/olej kokosowy
papryka słodka/ostra

Sposób przygotowania:
Bataty kroimy na kształt frytek (wszystkie powinny być równe, żeby się równo dopiekały). Następnie przekładamy je na blachę i posypujemy wszystkimi przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i w międzyczasie polewamy frytki olejem/oliwą - nie za dużo, żeby nie pływały w nim, ale tak, żeby każda "lśniła" od niego. Gdy piekarnik się rozgrzeje, wkładamy blachę i czekamy ok. 20 minut aż się zarumienią. Gotowe!


Oprócz frytek z batatów, można także przygotować je z pietruszki, cukinii, dynii marchewki, buraków, selera - wszystko zależy to od waszej kreatywności



FIT HAMBURGER SAUTÉ

Składniki:
pierś z kurczaka
pełnoziarnista mąka
sól, np. himalajska
pieprz
bułka pełnoziarnista
majonez light (jedna łyżeczka nikomu nie zaszkodzi)
jajko sadzone
pomidory
kiełki
mix sałat
kiełki
olej kokosowy

Sposób przygotowania:
Pierś kroimy na mniejsze kawałki, a grubszą część na pół. Wszystko rozbijamy lekko młotkiem (ale burgery nie mogą być za cienkie), a następnie solimy oraz popieprzyć. Kolejno mięso obtaczamy w mące pełnoziarnistej i wkładamy na mocno rozgrzany olej kokosowy na patelnię (jeżeli będzie mało rozgrzany, to pierś będzie twarda, ponieważ będzie dłużej się smażyła). Należy uważać, gdyż mąka oraz olej kokosowy łatwo się przypalają! Gdy pierś będzie zarumieniona z dwóch stron, wkładamy ją we wcześniej przygotowaną bułkę, wysmarowaną majonezem light, i dodajemy dodatki (w moim przypadku jajko sadzone, pomidory, kiełka, mix sałat).



INDYJSKI HAMBURGER FIT

Składniki:
pierś z kurczaka
100 g keczupu
2 łyżeczki curry
1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
papryka
ogórek zielony
sałata
cebula
sól

Sposób przygotowania:
Keczup mieszamy z curry i pieprzem, odlewamy 2 łyżki. Filety z piersi kurczaka myjemy, suszymy i pozbawiamy ścięgien. Następnie wrzucamy do zalewy, starając się, aby każdy filet był jednakowo w niej zanurzony. Ogórka kroimy w plasterki. Liście sałaty myjemy i suszymy. Paprykę czyścimy, pozbawić nasion i kroimy w cienkie krążki. Kurczaka smażymy z każdej strony na oleju kokosowym, a następnie solimy. Na jednej połowie układamy po jednym liściu sałaty, kilka plasterków ogórka, cebulę, filet z kurczaka i krążki papryki, skrapiamy pozostałym keczupem z curry i przykrywamy drugą połową bułki.

inspiracja: Kuchnia Lidla


TEKSAŃSKI HAMBURGER FIT

Składniki:
mięso z szynki
1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
1 pęczek dymki − cebulka wraz ze szczypiorkiem, drobno pokrojone
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki chili,
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
bułka tarta (nie mniej niż 4 łyżki)
bułka pełnoziarnista
sałata
pomidor
ogórek zielony
ketchup/majonez light

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy mięso. Dodajemy do niego 1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy, 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 pęczek dymki drobno pokrojony, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz i bułkę tartą - nie mniej niż 4 łyżki. Formujemy z masy niezbyt grube kotlety. Burgery smażymy z dodatkiem oliwy na patelni po ok. 3-5 minut z każdej strony. Gdy mięso jest gotowe, wkładamy je do gotowej bułki z naszymi ulubionymi dodatkami.

źródło: Kuchnia Lidla


FIT KEBAP Z DOMOWĄ TORTILLĄ:

Składniki na TORTILLĘ:
2 szklanki mąki pszennej (można śmiało eksperymentować z pełnoziarnistymi itp.)
160 ml gorącej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą, a następnie gotujemy wodę i po ok. 3 minutach dodajemy ją do mąki. Następnie dolewamy 2 łyżki oleju. Zagniatamy ciasto rękami przez ok. 5 minut i odstawiamy na ok. 10 minut. Po upływie czasu formujemy ciasto w walec i kroimy na 8 równych części. Potem rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki (UWAGA! mają być one większe niż średnica patelni, gdyż potem trochę się skurczą). Smażymy bez dodawania oleju przez ok. 1 minutę na każdą stronę. 

Składniki na KEBAP:
500 g mięsa jagnięcego mielonego (może też być wołowina) 
2 cebule czerwone (1 do mięsa, druga do środka) 
1 ząbek czosnku (do mięsa)
pieprz cayenne 
kumin 
kolendra 
miks sałat
ogórek
pomidor
patyki do szaszłyków 

Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z startą cebulą i czosnkiem. Doprawić pieprzem cayenne, kuminem, solą i pieprzem. Potem formować na patyku małe szaszłyki z mięsa mielonego. Smażyć na patelni, grillu lub w piekarniku. Serwować z sosem i warzywami w domowej tortilli.


MEKSYKAŃSKI FIT HAMBURGER

Składniki:
500 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i zmielonych
1 pęczek dymki, pokrojonej w drobną kostkę, ze szczypiorkiem, umytym, posiekanym
2 ząbki czosnku, posiekane
120 g fasoli
150 g sera żółtego, startego
kolendra
sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej
ostra/słodka papryka
1 miks umytych sałat
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu light
1 łyżka curry
2 papryki czerwone
pieprz, sól
oliwa z oliwek
+tortilla, najlepiej domowa (przepis podałam wcześniej)

Sposób przygotowania:
HAMBURGERY:
Zmielone mięso kurczaka przekładamy do miski. Fasolę rozcieramy za pomocą noża, zostawiając niewielką, nieroztartą część. Tak przygotowaną fasolę dodajemy do mięsa mielonego z kurczaka. Do miski z mięsem i fasolą dodajemy posiekany czosnek oraz dymkę, a także curry, sól, mielony pieprz biały oraz kolendrę. Do mięsa dodajemy również papryką ostrą/słodką oraz odrobinę oliwy. Składniki mieszamy dokładnie rękoma. Deskę, na której będziemy układać uformowane hamburgery, smarujemy odrobiną oliwy, również ręce polewamy niewielką ilością oliwy. Mięso dzielimy na porcje, które układamy na desce. Każdą porcję mięsa wyrabiamy w dłoniach, formujemy krążki o grubości ok. 1,5 cm. Kawałki mięsa odstawiamy na chwilę do lodówki, aby mięso stężało. Po wyjęciu z lodówki mięso smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie lub oleju kokosowym. Pokrojoną, czerwoną paprykę podsmażamy na patelni obok hamburgerów do czasu, gdy trochę zmięknie. Następnie układamy ją na mięsie, posypujemy żółtym serem i czekamy chwilę, aż się rozpuści.

SOS:
Jogurt przelewamy do naczynia, dodajemy majonez light, odrobinę soli, mielonego pieprzu, szczyptę ostrej lub słodkiej papryki, sok z limonki i wcześniej podpieczoną oraz obraną ze skóry czerwoną paprykę. Do jogurtu dodajemy oliwę oraz szczypiorek z dymki. Całość mieszamy.


TORTILLE: 
Tortille kroimy na pół i kładziemy je na ruszt do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg). Pieczemy je krótko, 3-4 minuty. Na talerzu układamy sałatę, obok sałaty układamy tortille, polewamy ja sosem, następnie na tortille nakładamy mięso, które polewamy ponownie sosem i przykrywamy drugim kawałkiem tortilli.

SAŁATKA:
To mix tego, co zostało mi po przygotowaniu mięsa.

inspiracja: Kuchnia Lidla


FIT McCHICKEN

Składniki:
bułka pełnoziarnista
sałata
pierś z kurczaka
płatki kukurydziane
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek w proszku
pomidor
cebula
ogórek
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
sos, np. majonez light lub ketchup
jajko

Sposób przygotowania:
Kilka garści płatków kukurydzianych wsypujemy do miski (ich ilość zależy od ilości mięsa, którą chcemy przygotować). Następnie za pomocą dowolnego narzędzia dusimy je na mniejsze kawałki (ale nie na kompletny proszek!). Gdy wszystko będzie już gotowe, oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy je. Potem umaczamy wszystko w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej. Kolejno wrzucamy mięso do wcześniej rozbitych płatków (trzeba to zrobić tak, żeby się trzymały na mięsie). Dopiero wtedy przystępujemy do smażenia. Gotowe mięso wkładamy do pełnoziarnistej bułki, wysmarowanej dowolnym sosem oraz wypełnionej wybranymi dodatkami.


FIT PIZZA OWSIANA

Przepis: klik!


ORKISZOWA FIT PIZZA

Składniki (4 sztuki po ok. 25 cm):
500 g mąki orkiszowej białej lub chlebowej lub białej z dodatkiem (1/3) mąki orkiszowej razowej
1/2 łyżki soli morskiej 
325 ml letniej wody 
1 saszetka suszonych drożdży (7g) 
1 płaska łyżka cukru 
2 łyżki oliwy extra vergine 

Dodatki: 
mozzarella
sos pomidorowy z dodatkiem świeżych pomidorów
pomidorki koktajlowe 
wędliny 
rukola

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Do mniejszej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i oliwę, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Zrobić wgłębienie w mące i stopniowo wlewać w nie wodę z drożdżami jednocześnie delikatnie mieszając składniki widelcem. Sukcesywnie zagarniać mąkę do środka i powoli mieszać ją z wodą (ten etap powolnego mieszania składników jest bardzo ważny). 
Gdy mąka z wodą będą już zgrubnie połączone, zacząć wyrabiać ciasto ręką, połączyć je w kulę i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Delikatnie i powoli wyrabić ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Wyjąć ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką i powtórnie wyrabiać przez kilka minut pozbywając się nadmiaru powietrza. Ciasto można wykorzystać od razu lub owinąć w folię do żywności i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. 
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury np. 250 stopni C + termoobieg. 
Ciasto podzielić na 4 części, uformować kształtne kulki, oprószyć je mąką i trzymać pod przykryciem. Wyjąć pierwszą część ciasta i delikatnie rozciągać je na okrąg o średnicy ok. 25 cm (nie polecam wałkować ciasta, bo pizza nie będzie tak dobrze wyrośnięta po bokach). Placek położyć na podsypanej mąką desce i przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Ciasto można też ułożyć w blaszkach do pieczenia wysmarowanych oliwą i trzymać pod przykryciem przez ok. 30 minut. W tym wypadku można od razu przygotować wszystkie 4 porcje ciasta. 
Jeśli pieczemy pizzę w blaszce, ułożyć na podrośniętym cieście składniki (sos, mozzarellę, połowę pomidorków, szynkę) i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać rukolą oraz dodatkowymi pomidorkami koktajlowymi.

źródło: Kwestia Smaku


FIT PIZZA Z BROKUŁU I KALAFIORA


RAZOWA FIT PIZZA


KOFTY GRECKIE

Składniki na KOFTY (ok 8-12 szt): 
0,5kg mielonej jagnięciny 
2 duże ząbki czosnku 
pieprz, sól 
przyprawa do kebapu/gyrosa
tymianek/majeranek
papryka słodka/ostra
patyczki do szaszłyków 
papier do pieczenia 

Sposób przygotowania:
Mięso połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej podłóżne kotlety wokoło patyczka do szaszłyków, wcześniej zamoczonego na chwilę w wodzie (wtedy mięso aż tak się nie klei do patyczka i można je łatwiej zdjąć). Gotowe kotlety na patyczkach wyłóż na blaszę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut do czasu, aż będą rumiane.

SOS TZATZIKI:
400 g jogurtu naturalnego 
4 ogórki gruntowe 
2 ząbki czosnku 
łyżka koperku 
pieprz, sól 

Sposób przygotowania:
Jogurt połącz z obranym, odciśniętym z nadmiaru soku, a następnie startym na dużych oczkach tarki ogórkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekany koperek oraz pozostałe składniki. Wymieszaj i gotowe!

inspiracja: Just My Delicious



CHEESEBURGER Z AMARANTUSEM

SKŁADNIKI (6 sztuk): 
500 g mielonego mięsa indyka 
4 łyżki zimnej wody 
3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego 
1 łyżka oliwy z oliwek 
sól, pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
1/3 łyżeczki ostrej papryki 
1 łyżeczka kurkumy 
1/2 łyżeczki suszonego oregano
ser żółty
pomidor
ogórek
bułka pełnoziarnista
cebula
mix sałat
olej kokosowy
sos

Sposób przygotowania:
Mięso umieszczamy w misce, dodajemy 4 łyżki zimnej wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek, przyprawy oraz amarantusa ekspandowanego. Wyrabiamy ręką przez około minutę. Formujemy 6 płaskich kotletów o jednakowej wysokości (ok. 1-1,5 cm grubości i ok. 7 cm średnicy). Rozgrzewamy patelnię z gładką powierzchnią na średnim ogniu z olejem kokosowym, kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony na umiarkowanym ogniu. Wkładamy mięso do buły, dodajemy sos i dodatki - gotowe!

inspiracja: Kwestia Smaku


PITA

Składniki na 6 sztuk:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
Świeże drożdże - 20 g
Cukier - łyżeczka
Sól - 3/4 łyżeczki
Olej rzepakowy - łyżka
Ciepła woda - 2/3 szklanki (w tym 1/3 do rozczynu) 

Sposób przygotowania: 
Przygotuj zaczyn: rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw an 10 minut. W tym czasie wymieszaj mąkę z solą i olejem. Do mąki dodaj rozczyn - wyrabiaj ciasto, powoli dolewając pozostałą część wody - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką - zostaw na ok. godzinę (w międzyczasie warto ciasto odgazować). Po godzinie podziel ciasto na 6 równych części - każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 15 cm. Rozwałkowane placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką - zostaw na 15 minut.
Po tym czasie wstaw pitę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz przez 5 minut.

Wartość odżywcza jednego chlebka pita:
Energia: 165 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 2,7 g
Węglowodany: 34 g
Błonnik pokarmowy: 5 g
Cholesterol: 0 mg

źródło: Zdrowe Odżywianie - Przepisy


Który przepis wydaje się być najlepszy?

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Jestem bardzo ciekawa tych frytek z batatów :)

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz wszystko możemy zrobić w wersji zdrowszej i to jest świetne. Mnie już od ponad dwóch lat nie ciągnie ani do słodyczy ani do fast foodów. Lepiej smakują zdecydowanie zdrowsze wersje;)
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ten post jest świetny, serio XDD

    OdpowiedzUsuń
  4. Burgera w domu mi się nigdy nie chce robić, ale zamiast iść do Maca wolę iść do burgerowni z prawdziwego zdarzenia, gdzie mięso jest mięsem, a bułki są pełnoziarniste. Nie kosztuje 6zł, ale 16... ale można się najeść i do tego mieć pewność, że to zdrowe. A pizzę i sos czosnkowy zawsze robię sama ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Niektóre rzeczy wyglądają bardzo apetycznie, frytki domowej roboty mniam!:)
    shikatemeku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo wartościowy post. To prawda, własnej roboty fastfoody są o wiele zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze, a przy tym smaczniejsze. To, że raz nie wyjdą nam burgery, nie znaczy, że są nie do zrobienia. Trening czyni mistrza! :) http://wikaszrajboli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe to - zgadza się, ale dobrze i tak raz na jakiś czas wyskoczyć na prawdziwego tłustego fastfooda. Tej radości jedzenia nic nie zastąpi. Co prawda to Wróg u Bramy, naszych ciał, ale.. i tak uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. I oczywiście przepisy boskie. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń


Instagram